‘Bitcoin in China niet compleet verboden’ volgens rapport Chinese non-profit

China heeft een haat-liefde verhouding met Bitcoin (BTC). Aan de ene kant is het kopen en traden van de cryptomunt een probleem, terwijl een groot deel van de rekenkracht van het minen wel uit het Aziatische land komt.

Een lokale non-profit organisatie kwam gisteren met een rapport over deze kwestie. Volgens een rapport van de Beijing Arbitration Commission (BAC) is Bitcoin niet volledig verboden en ligt het allemaal veel genuanceerder dan men vaak denkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in China

In het rapport verduidelijkte de BAC de juridische houding van China ten aanzien van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Ook schetste het een aantal cryptogerelateerde activiteiten die wel door de overheid zijn verboden.

Volgens de BAC verbiedt China platformen waar wettige betaalmiddelen worden omgeruild voor virtuele valuta of tokens. Ze noemen het zelf funding en trading platforms.

De commissie stelt vervolgens dat dezelfde wet als die cryptocurrency’s als geld verbiedt, het wel als een virtuele commodity erkent.

Maar aan de andere kant zijn de bestaande wetten volgens de BAC niet specifiek genoeg om Bitcoin als virtueel eigendom te reguleren:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De ‘General Principles of Civil Law’ bevatten geen specifieke bepalingen over de uitleg van een virtuele commodity. Ook moet het virtueel eigendom wettelijk gezien beschermd worden op basis van andere wetten. Maar aangezien het land momenteel deze wetten niet voor Bitcoin heeft, kan het niet worden erkend als een virtueel eigendom.”[/penci_blockquote]

Fiat versus Bitcoin

Daarmee laat de BAC zien dat het heel complex is. Het rapport concludeert dat China de activiteiten rondom Bitcoin als virtuele commodities niet verbiedt, tenzij dat het zich bevindt in het circuit met wettige betaalmiddelen (zoals de renminbi en de yuan).

Dit heeft ook weer een ander gevolg. Omdat China Bitcoin niet als geld ziet (en het niet goedkeurt als wettig betaalmiddel), kan het ook niet geassocieerd worden met illegale transacties.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als Bitcoin niet als valuta gebruikt wordt, kan de transactie niet verboden worden.”[/penci_blockquote]

In een geschil over de overdracht van eigen vermogen waarover de Shenzhen International Arbitration Court een beslissing moest nemen, zorgde dit voor een interessante situatie. De twee partijen waren het eens over het sturen van Bitcoin. En daarmee gebruikten ze Bitcoin alleen wegens zijn ‘algemene eigenschappen’. En daarom was de transactie niet in strijd met de relevante nationale regelgeving.

Regels in China

Het is wel duidelijk dat China vorig jaar de ‘Blockchain, not Bitcoin‘ weg is ingeslagen. President Xi Jingping sprak zich erg positief uit over één van de pijlers achter Bitcoin. Maar Bitcoin zelf kan dus niet de steun van de overheid genieten.

Beurzen zoals Binance hebben het land zelfs al achter zich gelaten. Toch liet frontman CZ (net zoals het rapport van de BAC) doorschemeren dat China Bitcoin niet volledig verbiedt.

Deze beurzen liggen bij uitstek onder de loep omdat zijn wel de link maken tussen Bitcoin en de wettige Chinese betaalmiddelen. Dit is ook een van de redenen waarom de stablecoin Tether (USDT) enorm populair is bij de OTC handelskantoren in China. Overigens gingen er ook geruchten dat de miners uit Sichuan verzocht werden om het gebied te verlaten.

Al met al kun je het volgende stellen: China verbiedt Bitcoin niet, maar gedoogt het op een dergelijk slimme manier dat het net te weinig bewegingsvrijheid om echt vrij op te bloeien.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: