Bitcoin (BTC) jaagt cryptomarkt (-$43 miljard) in dipje, altcoins op de bodem?

Bitcoin (BTC) is in 24 uur tijd ruim $1.500 gedaald van ca. $13.000 naar $11.400 en sleurt de complete cryptomarkt mee. De markt is in één etmaal $43 miljard kleiner geworden naar een ‘market cap’ van $311 miljard. Volgens sommige analisten is de bodem van bepaalde altcoins zo goed als bereikt.

Bitcoin (BTC) dipt 12%

De dominantie van BTC in de markt ligt boven de 60%. Dipt BTC, dan dipt de markt. De grootste cryptomunt is gaandeweg de woensdagavond onder de $12.000 gezakt en zoekt deze ochtend de $11.000 op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De weerstand bij $11.800 leverde een mooi gevecht op tussen de “bulls” en “bears”, waarbij laatstgenoemde partij als winnaar uit de strijd kwam.

Bitcoin (BTC) jaagt cryptomarkt (-$43 miljard) in dipje, altcoins op de bodem?

De grote vraag is waarom BTC nu weer daalt? Een van de scenario’s: een groep beleggers pakt tussentijds winst na de ongekende opmars van de cryptomunt (zie grafiek hieronder). Zij hebben er belang bij BTC tegen een lagere prijs groter in te kopen.

Eerder deze week was er sprake van een ‘verkooporder’ van 7.800 BTC op cryptobeurs Binance. Een signaal dat bepaalde beleggers de prijs van BTC te snel weer zien herstellen na het hoogtepunt van 26 juni van iets boven de $13.800.

Correcties zijn ook onderdeel van een bullmarkt. Bitcoin is in 2019 ongekend gegroeid. Zoomen we namelijk uit naar een jaargrafiek, dan brengt het een ‘rode’ dag weer in perspectief.

Bitcoin (BTC) jaagt cryptomarkt (-$43 miljard) in dipje, altcoins op de bodem?

BTC koers afgelopen jaar (bron: Coincap.io)

Technisch gezien leidt het in ieder geval tot een relatief grote afstand tussen de moving averages 50, 100 en 200, zo merkt analist en trader Big Chonis op. De vorige keer dat Bitcoin dipte ónder de $10.000 was er sprake van een ‘bounce’ bij (exponential moving average) EMA 200 en bleef de koers boven de 200 MA-lijn.

Altcoinmarkt

Zoals gezegd volgen de altcoins bitcoin op dit moment en staan ze stijf in het rood.

Sommige analisten vinden dat sommige altcoins een bodem hebben bereikt (ten opzichte van bitcoin) en adviseren om geen altcoins voor een bodemprijs van de hand te doen. Zo staat het handelspaar ETH/BTC bijna even laag als het dieptepunt van de markt medio december 2018 (bitcoin was destijds $3.150 waard, red)

Tom Lee van Fundstrat verwacht bijvoorbeeld dat beleggers zodra bitcoin aan een nieuwe bullrun begint, beleggers (deels) gaan overstappen naar (bepaalde) altcoins.

Ook analist Crypto Loomdart ziet dat op Cryptotwitter het sentiment de afgelopen dag wat draait.

Maar hoe maak je onderscheid tussen de ruim 2.800 altcoins? Josh Rager heeft daar een manier op gevonden. Kijk hoe altcoins presteren in btc-waarde, zodra bitcoin daalt. ‘Alts’ zoals Binance Coin (BNB) en Chainlink (LINK) vallen op.

Winklevoss kiezen Ethereum en Zcash

In een interview in thuisstad New York is de gebroeders Winklevoss gevraagd welke twee altcoins in hun ogen de komende 15 jaar nog bestaan: ze noemen ethereum (ETH) en Zcash (ZEC).

Gevraagd hoe ze ‘rivaal’ Mark Zuckerberg van Facebook benaderen van de Libra cryptomunt benaderen, reageren ze luchtig: ‘Waarom deed je er zo lang over om de cryptomarkt te betreden?’

Ze zien Libra ‘als een zeer interessant project, dat cryptomunt naar de mainstream brengt’.

Concluderend, de komende 24 uur is het aanzien wat bitcoin gaat doen, als dominante factor. Zodra BTC verder dipt, trekt het de meeste altcoins verder mee in een nieuw dal.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...