Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

Nieuwsanalyse – Deze donderdagochtend staat in het teken van de flashcrash van de Bitcoin koers met ruim 22%. De prijs duikelde in slechts 30 minuten van $7.100 naar de $5.500.

Het razendsnel kelderen van de prijs is op zijn minst opvallend te noemen. We duiken in de geschiedenis: hoe vaak heeft bitcoin een razendsnelle daling meegemaakt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

1. Coronavirus / Plus Token (12 maart 2020)

Ten eerste is het lastig om een daling te kwantificeren. Want hierbij hoort automatisch een tijdsspanne en die verschilt per dump of daling. Je kunt de cryptowinter als daling zien, maar een enorme spike omlaag ook vangen onder de noemer ‘daling’.

Toch zijn er in de geschiedenis van Bitcoin meerdere soortgelijke dumps geweest. We zetten er een paar voor jou op een rijtje. Maar eerst nog even kort de situatie van de cryptomarkt van vandaag:

Liquidaties

Een dergelijk onverwachte daling van de prijs van bitcoin staat inherent aan traders die met de handen in hun haren zitten. De daling van vandaag zorgde namelijk op BitMEX voor chaos. In totaal gaat het om $550 miljoen dollar wat in rook is opgegaan.

2. Mt. Gox (najaar 2011)

We gaan terug in de tijd. Want van juni tot november 2011 kelderde Bitcoin van een hoogtepunt van $29 en bereikte uiteindelijk een dieptepunt van $2. De grootste katalysator voor deze crash was de hack van Mt.Gox. Dit was by far de grootste Bitcoin exchange op dat moment.

Een hacker kreeg toegang tot accounts van alle klanten en duwde over de prijs van Bitcoin kunstmatig naar $0,01.

Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

Hoewel de crash tot 1 cent natuurlijk nep was, schaadde de hack het vertrouwen in Bitcoin aanzienlijk. Een daling van 93% volgde. Ondanks de hack bleef Mt.Gox overigens de dominantie in de markt behouden en bleef het de grootste Bitcoin exchange tot de uiteindelijke in 2013 moest stoppen.

3. Bitcoin Savings & Trust (april 2012)

In augustus 2012 verloor Bitcoin meer dan de helft van zijn waarde in slechts 3 dagen tijd. De oorzaak was Bitcoin Savings & Trust. Voor veel mensen is dit misschien een onbekende term, maar dit was een piramidespel à la BitConnect. Zij beloofden wekelijks aanzienlijke winsten aan haar investeerders, totdat deze belofte (zoals het altijd gebeurt bij ponzi’s) werd stopgezet.

De oplichter, Trendon Shavers, claimt dat er in totaal meer dan 500.000 BTC in de Trust was gestort. In 2016 werd Shavers veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Volgens de aanklagers van New York had Shavers in totaal ongeveer 146.000 BTC verkregen door zijn frauduleuze activiteiten. Hij stond aan het top van de piramide en winst daardoor flink te profiteren.

De koers daalde van $13,50 naar de $7 in een tijdsbestek van 3 dagen.

Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

4. Mt. Gox (april 2013)

In 2013 begon Bitcoin veel aandacht te krijgen in de mainstream media en kwamen er steeds meer nieuwe investeerders op de markt.

Bitcoin steeg in vier maanden tijd naar de $260. Tot 10 april. De prijs maakte een gigantische crash toen en exchange Mt.Gox worstelde om het enorme handelsvolume aan te kunnen, wat nog meer onzekerheid veroorzaakte in het proces.

Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

Cyberaanvallers maakten van de gelegenheid gebruik om nog meer chaos te creëren en richtten zich op Mt.Gox met DDoS-aanvallen. Hoewel het waarschijnlijk is dat Bitcoin hoe dan ook aan een correctie toe was, zorgde de chaos rond Mt.Gox voor extra verkoopdruk.

De koers daalde van $260 naar $50, wat neer komt op ~80%.

Verwar deze dump overigens niet met de prijsdaling die gebeurde toen de exchange gehackt werd. Dit gebeurde op 19 juni 2011.

5. Mt.Gox (december 2013)

Vanaf deze low, krabbelde Bitcoin geleidelijk aan weer op. Het bereikte op een gegeven moment zelfs de prijs van boven de $1.000.

Achter de schermen waren er echter grote problemen aan de gang waren bij Mt.Gox, terwijl het nog steeds de grootste Bitcoinbeurs van de wereld was.

Op 10 februari kondigde Mt.Gox aan dat het alle bitcoin-opnames van het platform stopzette vanwege “transaction malleability“. Dit had volgens Mt.Gox te maken met een bug in de Bitcoin code. Terwijl andere beurzen openden, bleef Mt.Gox dicht.

Op 28 februari 2014 vroeg Mt.Gox een faillissement aan en maakte het bekend dat ze bij een aanval ongeveer 750.000 BTC van hun klanten en 100.000 BTC van zichzelf hadden verloren.

De prijs van Bitcoin daalde van $650 naar $177. Het zou tot april 2017 duren voordat Bitcoin de oude top te evenaren.

Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

6. Bakkt-introductie(29 september 2019)

We maken ineens een sprong naar 2019. Eind september kwam er namelijk slecht nieuws op een onfortuinlijk moment. Bakkt opende namelijk de deuren. Het was een moment waar reikhalzend naar werd uitgekeken.

‘Er zou namelijk vele nieuw geld in de markt gaan komen’, was het verhaal. Op het moment bevond de prijs van Bitcoin zich in een descending triange. Door het tegenvallende handelsvolume op Bakkt en het negatieve sentiment dat hierop volgde, viel de koers uit dit patroon naar beneden.

De prijs daalde in en dag tijd van grofweg $10.000 naar de $7.700. Het kwam neer op een daling van ruim 20%, vergelijkbaar met de daling van vandaag.

Ook speelde in de tweede helft van 2019 de verkoop van 25.000 bitcoin (BTC) door de Plus Token oplichters een grote rol.

Bitcoin flashcrash (-20%) past in lijstje met 6 grootste dalingen BTC ooit

Zo zie je maar.. Bitcoin staat niet altijd inherent aan groene candles. Waar extreme rode candles de laatste jaren minder frequent voorkomen, is Bitcoin alle vorige keren gewoon door blijven bestaan. Hoe dit de komende tijd gaat gebeuren (helemaal met de aankomende halving) gaat de tijd ons leren.

Praat mee op Telegram!

Laat je niet leiden door paniek en emotie. Blijf rationeel met jouw Bitcoin omgaan en zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent. Investeer ook alleen geld dat je kunt missen.

Hou je twijfels over? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over de koersdalingen (en hopenlijk ook -stijgingen).

Bron: CoinCodex