Aandelenbeurs in Canada lanceert allereerste ‘Bitcoin Fonds’ ooit

De Canadese vermogensbeheerder 3iQ heeft eindelijk haar Bitcoin fonds kunnen lanceren. Na drie jaar van juridisch getouwtrek hebben ze een financieel product op de Toronto Stock Exchange (TSX) gekregen dat is gekoppeld aan Bitcoin (BTC).

Bitcoin fonds

Het gaat over bijna 1,5 miljoen aandelen die vallen onder “The Bitcoin Fund”. Op 9 april zijn de Klasse A aandelen met de naam “QBTC.U” op de TSX gelist. De aandelen van het fonds worden momenteel verhandeld voor ongeveer $11 per stuk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 10 april tweette de bekende Bitcoin ondernemer en investeerder Tyler Winklevoss dat de lancering van The Bitcoin Fund op TSX een historische moment was. Het is namelijk “het eerste openbare Bitcoin fonds dat op een grote beurs genoteerd staat”. De exchange Gemini van de Winklevoss-tweeling fungeert als custodial voor The Bitcoin Fund.

De TSX is de grootste aandelenbeurs in Canada met meer dan $97 miljard aan maandelijks handelsvolume. De prijsindexen die voor het fonds worden gebruikt, komen bij CryptoCompare en MV Index Solutions vandaan. Laatstgenoemde is een dochteronderneming van VanEck Europe.

3iQ fungeert ook als investerings- en portefeuillemanager van het fonds. Het bedrijf is opgericht in 2012.

Regulering

De aandelen zijn een middel voor reguliere beleggers om BTC in bezit te krijgen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de veiligheid of opslag van de cryptocurrency. Geen risico’s met private keys en multi-sig wallets dus. Het fonds biedt ook Klasse F-aandelen aan die gericht zijn op institutionele beleggers.

3iQ heeft drie jaar met de Ontario Securities Commission (OSC) moeten onderhandelen om goedkeuring voor het fonds te krijgen. In 2017 diende het bedrijf zijn prospectus voor The Bitcoin Fund al in.

Op de TSX worden onder andere ook aandelen van het mining bedrijf Hut8 en cryptobank Galaxy Digital verhandeld. Hut8 is een bedrijf van de Nederlander (en wereldburger) Marc van der Chijs. In een Hup Bitcoin podcast praatte hij al eens over dit zijn mining bedrijf.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!