‘Dit kan Microsoft via Github over Bitcoin (BTC) bepalen’

Gisteren maakte Github bekend dat het de toegang tot de Android Aplication Kit (APK) van een protestgroep heeft ontnomen. Dit is gebeurt op verzoek van een uitspraak van de rechtbank.

Het gaat om een app waarmee de Tsunami Democràtic demonstraties kon organiseren. Dit is een groep protestanten die pleit voor een onafhankelijk Catalonië.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tot zo ver niet iets om je als cryptofan druk over te maken. Maar wat als dit gebeurt met de codebase van Bitcoin?

Bitcoin op Github

Github is een populair software hosting platform, wat in houdt dat je hier projecten hierop open source kunt aanbieden.

In juni 2018 is het overgenomen door Microsoft. Sindsdien zijn er ook zomaar ontwikkelaars uit Iran, Syrië en de Krim geblokkeerd van het platform.

Github is de plek waar bijna bijna elk stukje code uit de cryptocurrency-sector te vinden is. Sommige ontwikkelaars vinden dit een zorgwekkend probleem. Het is volgens hun een kwestie van tijd tot de codebase van Bitcoin (uit voorzorg) verplaatst moet worden.

Ook Andreas Antonopoulos laat zich uit over dit onderwerp. Hij is een bekend spreker over onderwerpen die met Bitcoin (en Ethereum) te maken hebben.

Het onderliggende protocol van Github, ook wel git genoemd, is gedecentraliseerd. Microsoft kan dit dus niet zomaar met een druk op de knop stil zetten. Ontwikkelaars (of gebruikersaccounts) kunnen echter wel geweerd worden van het platform.

Hij beschrijft dat het een ‘collaboration platform’ is, een plek waar alle stukjes van de code kunnen worden bediscussieerd, aangepast en geïmplementeerd.

“Het zou niet verbazen als GitHub op een bepaald moment de ontwikkelaars van Bitcoin bij dit platform weg houdt” voegde hij eraan toe.

Als reactie hierop vertelde een woordvoerder van GitHub aan Decrypt dat ze soms verplicht zijn om de uitspraken van overheidsfunctionarissen na te leven

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Hoewel we het misschien niet altijd eens zijn met die wetten, moeten we mogelijk content gaan blokkeren als we hiervoor een geldig verzoek ontvangen, zodat onze (andere) gebruikers wel toegang kunnen blijven houden tot GitHub om samen te werken en software te bouwen.”[/penci_blockquote]

Alternatieve oplossingen

Voor Bitcoin-ontwikkelaars is dit beleid geen verrassing. Wladimir van der Laan twitterde in juni 2018 dat de Bitcoin-repository zou moeten worden verplaatst vanwege de acquisitie van Microsoft.

'Dit kan Microsoft via Github over Bitcoin (BTC) bepalen'

Hij voegde er echter ook aan toe: “Het heeft geen echte haast, maar ik verwacht dat dit het begin is van een lange, pijnlijke weg van [GitHub] waardoor het minder relevant wordt. Mogelijk eindigt Github wel op dezelfde manier als Codeplex.”

Codeplex is een codesharingplatform van Microsoft dat in 2017 is gestopt. Deze website is nu enkel als read-only back-up te bekijken.

Maar wat als het zo ver komt, waar moet Bitcoin dan naartoe? Er zijn gelukkig nog wel veel meer soortgelijke platforms, zoals Codeplex er ooit ook een was.

Sia en Gitlab

Een andere optie is concurrent GitLab. Dit is een open source project en het heeft ook de mogelijkheid voor self-hosting repositories. Daardoor kunnen teams van ontwikkelaars de controle over hun eigen project houden.

Sommige cryptoprojecten zijn al geswitched van platform. Vorig jaar deed Sia een migratie naar Gitlab.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”David Virock, CEO van Sia”]”Github is de ruggengraad van veel open source projecten geworden. Het is ironsich, want Github zelf is closed source en gecentraliseerd. GitLab staat wat dat betreft veel meer in lijn met de open source filosofie.”[/penci_blockquote]

Er staat ook een versie van de Bitcoin repository op Tor, die door ontwikkelaar Van der Laan zelf wordt onderhouden. Tor is een netwerk voor anonieme communicatie, welke via de Tor browser kan worden gebruikt.

Andere ontwikkelaars experimenteren met een peer-to-peer technologie als reactie op de weg die Github in lijkt te slaan. Ze werken aan platforms zoals Radicle, maar deze is nog in beta.

Bron: decrypt

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer