‘Bitcoin gaat groeien met snelheid van licht, maar vervangt contant geld niet’

Volgens een recent onderzoek van de Deutsche Bank wordt de positie van cryptocurrencies een beetje overschat. Resultaten van het onderzoek suggereren dat een toename van het gebruik van Bitcoin vrijwel geen impact heeft op het gebruik van contant geld.

Bitcoin en cash geld

Het rapport noemt een aantal positieve punten over Bitcoin. Volgens de schattingen gaat Bitcoin groeien “met de snelheid van het licht”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het rapport wordt contant geld beschreven als een “dinosaurus”. Het concludeert dat deze sterke groei niet genoeg zal zijn om contant geld daadwerkelijk te gaan vervangen.

Contant geld kan volgens het onderzoek in een pro-Bitcoin wereld niet zomaar aan de kant geschoven worden. Er zijn nog steeds veel mensen die vertrouwen hebben in het traditionele systeem. Vergeleken met nieuwe technologie zoals Bitcoin is dit cash geld voor veel mensen een veilig alternatief.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Contant geld zal de komende decennia deel blijven uitmaken van de economie. Door al de eeuwen heen hebben mensen een diepgeworteld vertrouwen gekregen de fysieke munten en papiergeld in onzekere tijden. Vandaag de dag is het niet anders. ‘[/penci_blockquote]

Volgens de Deutsche Bank krijgt contant geld de voorkeur van 33% van de Amerikaanse burgers. Daarnaast gelooft 69% van deze groep dat contant geld altijd zal blijven bestaan. Samengevat concludeert het rapport dus dat contant geld een dinosaurus is, maar een die niet “gedoemd is tot uitsterven”.

Contant betalen

Het rapport van Deutsche Bank gaat ook in op mobiele betalingen. De vraag of dit type betalingen het wereldwijde gebruik van contant geld zal bedreigen wordt echter niet gesteld.

Op basis van de antwoorden zullen mobiele betalingen tussen 2020 en 2025 omhoogschieten. Tegen die tijd zal het aantal mobiele betalingen met 400% toenemen. Een Bitcoin betaling is overigens ook uitstekend met een mobiel te doen.

De deelnemers van het onderzoek zijn ook gevraagd waarom ze de voorkeur geven aan contant geld. Hoewel contant geld net als Bitcoin anoniem is, is dit toch niet de belangrijkste redenen.

Meer dan 40% van de deelnemers is van mening dat je sneller kunt betalen met contant geld en dat het ook helpt om je uitgaven in kaart te brengen (en bij te houden).

Doelgroep

De enquête is gehouden onder mensen uit de Verenigde Staten, China, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

De kijk in Nederland op contant geld is ongetwijfeld heel anders. In Nederland lijkt er een war on cash gaande. Betaalautomaten gaan dicht, grote bedragen (boven de 3000 euro) mogen alleen nog maar betaald worden met bankoverschrijvingen en pinbetalingen worden enorm gestimuleerd.

Duitsland heeft wat betalingen betreft een conservatieve houding. Contact geld is verre van achterhaald en daarmee verschilt het enorm met Nederland. Maar liefst 80% van de betalingen bij onze oosterburen gebeurt nog contant.

Bron: Zycrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcash