Bitcoin als hedge bij hyperinflatie: 250 miljard bolivar volume per week

Bitcoin zorgt sinds de allereerste seconde van haar oprichting voor controverse. Waar het geld en staat van elkaar scheidt, zijn er tegelijkertijd ook verschillen (qua adoptie en acceptatie) tussen verschillende landen.

Terwijl de grootste digitale cryptomunt in India, China en Rusland nog steeds wordt gezien als een illegale valuta, is deze zelfde asset in bepaalde landen in Zuid-Amerika een baken van hoop en een houvast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als écht geld

In de afgelopen paar jaar hebben landen als Venezuela, Colombia en Argentinië te maken gehad met een ernstige financiële situatie. De hyperinflatie sloeg toe en de economieën zijn verlamd.

De situatie in Venezuela is misschien wel het ergst ooit: de inflatie is sinds 2016 met 53.798.500% gestegen.

In dit soort crises is Bitcoin algemeen aanvaard als een oplossing voor de burgers. Het is een uitweg gebleken om de deze hyperinflatie te ontlopen.

In een recent interview met AMBCrypto besprak LocalBitcoins het belang van BTC in landen waar hyperinflatie aan de orde van de dag is.

LocalBitcoins is een van de grootste organisaties die over-the-counter uitwisselingen van lokale valuta voor Bitcoins faciliteren. Het is een peer-to-peer platform waarbij er geen orderboek aan te pas komt.

Een vertegenwoordiger van de exchange vertelde dat in deze landen met economische instabiliteit, digitale activa zoals Bitcoin de bevolking “autonomie over hun eigen geld” geeft.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bitcoin biedt gemakkelijke en directe toegang tot de wereldeconomie via een zeer efficiënt en betrouwbaar financieel systeem.”[/penci_blockquote]

Bitcoin als hedge

Waar de Argentijnse peso aan inflatie onderhevig is, heeft Bitcoin te maken met (soms enorme) volatiliteit. AMBCrypto vroeg aan de P2P-beurs of het gebruik van Bitcoin als hedge tegen de hyperinflatie de bevolking kan helpen.

Het bedrijf gaf aan dat het moeilijk is om een bepaalde conclusie te trekken. Deze conclusies zijn namelijk enkel gebaseerd op het handelsvolume van Bitcoin in deze landen. De exchange heeft maar beperkte toegang tot de markten waar de hun informatie vandaan halen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij geloven dat wegens de features op onze marktplaats, Bitcoin en andere diensten in bepaalde omstandigheden zeer nuttig kunnen zijn, waaronder dus economieën met hyperinflatie.[/penci_blockquote]

Handelsrecord

Eerder deze maand behaalde Paxful, de concurrent van LocalBitcoin, een handelsrecord van $30 miljoen. Op dit soort platformen zijn volume spikes te zien in landen waar écht vraag is naar goed geld. Of het nu Hong Kong (met de demonstraties) is of Venezuela en Argentinië (met hyperinflatie).

Bitcoin als hedge bij hyperinflatie: 250 miljard bolivar volume per week

Bovenstaande grafiek laat zien dat er op LocalBitcoin weer een nieuw record is gevallen. De afgelopen week is er namelijk 250 miljard aan bolivar verhandeld voor Bitcoin. Dat staat gelijk 781 Bitcoin.

Opmerkelijk is als je dezelfde grafiek erbij pakt met de volumes in ‘BTC’ (zie hieronder). Hierop is pas duidelijk te zien drastisch hyperinflatie is. Bovenstaande en onderstaande grafiek hebben dezelfde timeframes, maar een compleet ander veloop.

Dit laat zien dat de de waarde van een Venezolaanse bolivar iedere week verandert. Het is tijd voor geld dat zijn waarde behoudt! En dus is het in Venezuela (klaarblijkelijk) tijd voor Bitcoin.

Bitcoin als hedge bij hyperinflatie: 250 miljard bolivar volume per week