‘China heeft 65% van Bitcoin (BTC) mining in handen’

Bitcoin miners uit China zijn verantwoordelijk voor 65% van de rekenkracht van het netwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van digial assets manager CoinShares.

Bitcoin mining

Van deze 65% komt het grote gedeelte uit China. Maar liefst 54% van alle mining activiteiten van de hele wereld gebeurt in de regio Sichuan. Deze provincie heeft veel goedkope energie ter beschikking.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De overige 35% van de rekenkracht komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, Canada, Rusland en Kazachstan.

'China heeft 65% van Bitcoin (BTC) mining in handen'

Het Chinese aandeel in de hashrate staat naar verluidt op het hoogste punt sinds CoinShares bijna twee jaar geleden begon met het volgen van deze data. Volgens het bedrijf is dit de afgelopen zes maanden flink toegenomen.

“Miners profiteerden meer dan ooit van de hoge cashflows. Vooral in de lente en zomer zijn er veel nieuwe investeringen gedaan voor krachtigere en efficiëntere apparatuur.” Dit is volgens het rapport allemaal gedaan met het oog op de aanstaande halving.

De verbeteringen van de mining hardware zijn ook terug te zien in het bitcoin netwerk. De hashrate nam het afgelopen jaar flink toe.

Het onderzoek is gedaan door Christopher Bendiksen, head of research bij CoinShares en Samuel Gibbons, een onderzoeksanalist bij het bedrijf.

'China heeft 65% van Bitcoin (BTC) mining in handen'

Belangrijke spelers zijn Bitmain (met hun Antminer 15- en 17-serie) en MicroBT (Whatsminer 10- en 20-serie). Ook Bitfury (Clarke-chipset), Canaan (Avalon 10-serie), Innosilicon (T3 units) en Ebang (E10) spelen een belangrijke rol in de markt.

Bitcoin kopen? Ga naar eToro voor het openen van een rekening.

Marktaandeel Bitmain

Hoewel Bitmain een van de belangrijkste spelers is, is het marktaandeel gedaald van ~ 70% in juni tot een huidig percentage van 66%. In juni 2017 deed Bitmain zelf ook al eens schattingen naar dit getal, en toen gaven ze aan dat het een marktaandeel hadden van ongeveer 75%.

Mede hierom kondigden ze eerder deze week aan het roer helemaal om te gaan gooien. Om relevant te blijven, komen ze met een nieuwe strategie om klanten bij zich te houden. Middels drie mogelijkheden kunnen miners profijt halen uit een (nieuwe) samenwerking met Bitmain.

Winstgevend minen

CoinShares geeft ook aan minen met de huidige bitcoin-prijzen voor de gemiddelde miner nog gewoon winstgevend is. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de elektriciteitskosten en de kwaliteit van de rigs.

Charles Edwards, onderzoeker bij Capriole, heeft een indicator ontwikkeld die dit laat zien. Deze indicator, die nog op privé staat, is niet beschikbaar voor iedereen. Opmerkelijk genoeg laat onderstaande tweet zien dat miners het wel degelijk moeilijk hebben met de huidige marktprijzen.

Binnenkort schept Edwards meer duidelijkheid over deze indicator en hoe het werkt. Tot dan moeten we het dus doen met het onderzoek van CoinShares.