Kan Bitcoin (BTC) mining 10 keer goedkoper? Onderzoekers komen met fotonische chips

Het minen van bitcoin (BTC) kan veel effectiever, dat stellen onderzoekers van universiteiten uit Parijs en New York. Volgens hun onderzoek kan het energieverbruik tot wel 10 keer efficiënter.

Criticasters gebruiken regelmatig de termen Bitcoin en energiegebruik in een zin. De impact van de mining rigs op het milieu zou negatief zijn en de elektriciteit zou veel nuttiger ingezet kunnen worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoeken tonen echter aan dat deze energie voornamelijk komt van duurzame bronnen. Waterkrachtcentrales, het winnen en gebruiken van illiquide aardgas en enkele andere bronnen van energie worden gebruikt tijdens de zoektocht naar nieuwe blocks.

Bitcoin mining

Wat niet ter discussie staat, is het feit dat miners veel meer kunnen verdienen op plaatsen met lagere energiekosten. Onderzoekers van de Universiteiten uit Columbia (New York) en Paris-Sud beweerden twee weken geleden in een gepubliceerde whitepaper dat het allemaal beter kan.

Door het Proof of Work (PoW) protocol aan te passen en het te combineren met fotonische chips, moet het energiegebruik minimaal met 10 keer te verlagen zijn. Lagere energiekosten zorgen dan weer voor hogere opbrengsten.

Fotonica chips werken niet met elektriciteit, maar met licht ​om informatieprocessen door te geven. Door licht in plaats van stroom in de computerchips te gebruiken, kunnen computers sneller werken en kan het energiegebruik binnen de perken gehouden worden.

Michael Dubrovsky schreef mee aan het onderzoek over ‘Optical Proof of Work’. Dit deed hij samen met Marshall Ball, computer wetenschapper bij de Columbia University, en Bogdan Penkovsky, onderzoeker op de Paris-Sud University.

In 2018 was de eerstgenoemde al bezig met PoWx. Dit is een bedrijf dat zich concentreert op ontwikkelingen op het gebied van zowel de hardware als de software van het minen van Bitcoin.

Aan Decrypt vertelt Dubrovsky meer over dit idee:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]”We denken dat er een grote vraag is naar bitcoin mining in de grote steden vanuit de hele wereld. Mensen willen vanuit huis meerdere rigs bedienen. Het gebrek aan goedkope elektriciteit maakt dit vooralsnog onmogelijk.”[/penci_blockquote]

In plaats daarvan verhuizen veel miners naar landen met goedkope stroom. Bekende voorbeelden zijn Siberië (in Rusland) en Canada. Ook China is een populair toevluchtsoord (geweest).

Consensus algoritme

Er zijn blockchains die gebruik maken van Proof of Stake (PoS) om het ‘probleem’ met de energiekosten te tackelen. Maar dit consensus algoritme is gebaseerd op hele andere waarden dan PoW en dit heeft zo ook zijn eigen nadelen.

Ten eerste kan het er voor zorgen dat mensen een bepaald geldbedrag in gaan zetten om het netwerk naar centralisatie te duwen. Daarom hebben Dubrovsky en zijn kompanen gekeken naar de fotonisch chips, ook wel photonic integrated circuits genoemd.

Om een PoW-netwerk veilig te houden, moeten miners wél de economische kosten blijven maken. Deze kosten hoeven echter niet per definitie de elektriciteitskosten te zijn.

Door het nieuw algoritme – optical Proof of Work(oPoW) – nemen de kosten voor een blockchain op het vlak van de hardware toe, terwijl het energieverbruik hierdoor minder wordt. Deze kosten heten ook wel CAPEX, CAPital EXpenses.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als de energie maar 5% van het totale kostenplaatje is, is er geen reden om in Mongolië te starten met minen voor $0,04/kWh.”[/penci_blockquote]

Hij wil hiermee zeggen dat dit de decentralisatie ten goede komt. Landen met duurdere energie behoren dan ineens ook tot de potentiële plekken om te gaan minen.

Het nieuwe algoritme moet het beste werken met fotonische chips. Het is volgens de onderzoekers niet een variant op protocollen die ASIC miners buitensluiten. De fotonische chips voor Bitcoin zijn nog niet bewezen succesvol.

Nieuw protocol

Een nieuw consensus protocol wordt op het bitcoin netwerk niet zomaar geaccepteerd. Mocht een oplossing als deze op termijn echt van toegevoegde waarde zijn, dan kunnen de ontwikkelaars via een Bitcoin Improvment Proposal een voorstel doen.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer