Oezbekistan komt met eigen ‘nationale bitcoin mining pool’

Oezbekistan komt met opmerkelijk nieuws. Het land wil een nationale mining pool opzetten. Miners die onderdeel worden van deze pool, kunnen genieten van lagere elektriciteitskosten voor het minen van bijvoorbeeld bitcoin.

Het land wil graag toezicht houden op de crypto-industrie. Het is ook bezig met een licentie voor cryptobeurzen waar miners hun vers verkregen cryptomunten kunnen verkopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining

De National Agency for Project Management (NAPM) maakte hun plannen voor 2020 bekend. Dit bureau is een onderdeel van de overheid en het werkt in opdracht van de president van Oezbekistan.

De focus moet liggen op het reguleren van de cryptohandel en de implementatie van de blockchain technologie.

Tijdens een persconferentie van afgelopen maandag, maakte de NAPM bekend dat het voorstel over de ‘nationale mining pool’ zal helpen om de capaciteiten van binnenlandse en buitenlandse miners op nationaal niveau te consolideren.

Eind september werd namelijk al bekend dat het land moeite heeft met de huidige gang van zaken met van de mining activiteiten in het land. Ze kwamen met een wetsvoorstel: bedrijven die bitcoin delven moeten meer betalen voor hun energie dan anderen.

De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat er beter om wordt gegaan met de energie. En volgens de schrijvers van deze wet hoort bitcoin daar niet bij.

Miners gaan op zoek naar de goedkoopste energie en Oezbekistan lijkt hier een goede plek voor te zijn.

Transparantie en veiligheid

De belangrijkste motivatie achter de beslissing van de NAPM is om de economische efficiëntie te waarborgen. Minen kost immers energie en dit kan bij enorme toestroom van miners zomaar uit de hand lopen. Het moet ook de transparantie en veiligheid van de mining industrie in het land te vergroten.

Het overheidsorgaan denkt dat dit ook de energie-efficiëntie in de sector zal verbeteren en het land hoopt op deze manier aantrekkelijker te worden voor buitenlandse investeerders.

De oprichting van een nationale mining pool maakt ook deel uit van een reeks maatregelen om mining uit de schaduw te halen. Je kunt je bij een mining pool aansluiten om je krachten te bundelen. Wanneer je als groep een block vindt, deel je de winsten naar ratio.

Een andere maatregel is de lancering van een gereguleerde exchange waar miners hun BTC kunnen verhandelen.

Dit platform heet Uznex en is ontwikkeld door het Zuid-Koreaanse Kobea Group. Op 20 januari worden de deuren geopend. We website is op dit moment online als bèta. Het platform krijgt zeven handelsparen (met onder andere BTC, Bitcoin Cash en Tether (USDT).

Bron: Bitcoin.com

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC