Bitcoin mining in Sichuan onder druk. Onzekerheid voor 9% van hashrate

De Chinese bitcoin industrie moet, terwijl het net een stap vooruit zette, twee stappen terug doen. Enkele dagen nadat de Chinese regering het gebruik van waterkracht voor “blockchain-projecten” in een regio heeft toegestaan, komen er ook andere geluiden uit de provincie.

Bitcoin mining in Sichuan

Het gaat om de regio Sichuan, wat bekend staat om zijn hoge concentratie aan Bitcoin miners. Deze miners hadden hun faciliteiten in deze provincie opgebouwd omdat de stroomkosten hier enorm laag zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar regelgevers uit Sichuan hebben een bericht gestuurd naar alle zogenoemde ‘bijkantoren’ van de bitcoin bedrijven in de regio. Hierin worden ze opgeroepen tot een snelle stop van mining en alle gerelateerde activiteiten. De mining industrie komt daarmee flink onder druk te staan.

Alle bijkantoren en gemeenten zijn aangestuurd om mijnwerkers te “begeleiden” om hun farms te sluiten.

Het bergachtige gebied van Sichuan biedt naast goedkope elektriciteit ook een koel klimaat. Hierdoor hoeven de mining farms minder kosten te maken om de faciliteiten koud te houden. Dubbel voordelig dus. Onder andere de mining giganten Bitmain en AntPool hebben zich in deze regio gevestigd.

Interessant is dat 9,66 procent van de Bitcoin hashrate wordt gegenereerd uit de regio, schrijft PANews. Op BTC.com is dit ook terug te zien. Zes van de bedrijven uit de top 10 werken vanuit China, met daarvan dus enkele partijen in Sichuan.

Bitcoin mining in Sichuan onder druk. Onzekerheid voor 9% van hashrate

Mining in China

Het is moeilijk om data vanuit China te krijgen, maar toch zijn er pogingen gedaan om de mining industrie in kaart te brengen.

In eer eerder onderzoek is geschat dat 65% van de totale rekenkracht uit China afkomstig is.Volgens The Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) is dit de eerste website met deze data zo gevisualiseerd. Het geeft een duidelijk beeld over de verdeling van de actieve bitcoin mining hardware.

China staat met stipt op 1. Op gepaste afstand volgen landen als de Verenigde Staten, Rusland en Kazachstan.

PANews, een op Azië gericht blockchain onderzoeksbureau, deelt een dieper kijkje in de industrie met onderstaande tweet:

Xinjiang, een gebied in het noordwesten van China, komt als beste uit de bus. Zo’n 35 procent van de hashrate lijkt uit deze regio afkomstig te zijn.

Als Sichuan uit deze lijst moet verdwijnen kunnen andere partijen deze plek innemen. In de Verenigde Staten begint een nieuwe markt van de grond te komen, met Layer1 als grootste naam.

Divergerende berichtgeving

Het nieuws is allerminst opmerkelijk te noemen omdat vorige week nog het nieuws over ‘blokchain projecten’ naar buiten kwam.

De lokale overheid heeft namelijk onlangs een beleidsplan gepubliceerd, waarin het zich nog meer wil profileren als ‘blockchain hub’. Bitcoin mining werd niet specifiek genoemd, maar is natuurlijk bij uitstek een stroomvretende sector.

Wel stelde de overheid een voorwaarde aan de afname (van goedkopere stroom): bedrijven moeten zich vestigen vlakbij bestaande waterkrachtcentrales.

De National Development & Reformation Commission, één van de 26 ministeries in China, was eerst van plan om de mining industrie op termijn te gaan ontmoedigen. Maar in november vorig jaar ging een streep door dat plan.

Nu blijkt dus dat er een einde komt aan het minen in Sichuan. De berichtgeving vanuit China over Bitcoin gaat echter van links naar rechts en er is moeilijk een vinger op te leggen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining