BlueWallet implementeert PayJoins voor meer privacy voor jouw Bitcoin

BueWallet, een app waarmee je Bitcoin en Lightning betalingen kunt doen, komt in een nieuwe update met een privacy feature. Het is namelijk mogelijk om bij een on-chain betaling een PayJoin te doen.

Bitcoin en PayJoins

De update van BlueWallet maakt het mogelijk dat twee partijen hun Bitcoin kunnen mixen in één transactie. Dit vergroot de privacy van de betaling, waardoor de kans kleiner is dat analysebedrijf iets over deze transactie kan traceren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderstaande video laat zien hoe het werkt. Het is heel simpel een kwestie van de button aanvinken. De voorwaarde is wel dat de wallet van de ontvanger deze standaard ook ondersteunt.

PayJoin is een manier om coins te mixen. Het is gebaseerd op Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 78. Je zou het kunnen zien als een CoinJoin tussen twee partijen, maar dan vóórdat de betaling wordt uitgevoerd. Het heet ook wel P2EP (pay-to-end-point) en het mixt de UTXO’s. Deze feature is onder andere door Blockstream ontwikkeld.

Vergeleken met de andere manieren om een CoinJoin te doen, laat een PayJoin transactie niets achter op de blockchain wat te achterhalen is. De transactie lijkt namelijk gewoon op een reguliere Bitcoin betaling.

Extra input

In tegenstelling tot een gewone Bitcoin transactie (waarbij alleen de afzender geld verstuurt), combineert een PayJoin een input van zowel de afzender als de ontvanger. De ontvanger stuurt daarbij als het ware extra coins naar zichzelf toe.

CoinJoins gebruikt een markt of pool waarin met UTXO’s aanbiedt die gebruikt kunnen worden voor een mix. Join Markets is hiervoor een bekende handelsplaats. Bij PayJoins heb je dit niet nodig.

Het voordeel is dat je hiermee de analyse van de blockchain moeilijker maakt door een van de meest elementaire aspecten van de gebruikte techniek te doorbreken: je gebruikt meerdere inputs van meerdere eigenaars. Je kunt er dus niet van uit gaan dat alle inputs van een betaling bij dezelfde persoon vandaan komen.

PayJoins zijn er al sinds 2018, maar het is nog niet heel gangbaar. Deze feature zit al wel sinds begin april van dit jaar in BTCPay Server.

Europol

Het is een update met een scherp randje: Europol zette eerder deze week een aantal privacy features op de lijst met ‘top bedreigingen’. Ze noemden onder andere de Wasabi en Samourai wallet, maar ook peer-to-peer marktplaatsen en privacycoins. PayJoins kwamen niet in het onderzoek voor, maar deze passen wel goed in de scope.

Met de komst van Taproot kan er een verschuiving komen in de markt van wallets. Waar BlueWallet nu een klein stapje zet in de richting van een ‘privacywallet’ kan dat de komende jaren helemaal gaan veranderen. CoinJoins kunnen met een aantal potentiële upgrades na Taproot goedkoper worden dan een reguliere betaling.

Lees meer over:
BitcoinBTCprivacy

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Cristiano Ronaldo betrokken bij rechtszaak om $1 miljard door samenwerking met Binance

Cristiano Ronaldo is betrokken geraakt bij een juridische kwestie. Een class-action rechtszaak van 1 miljard...

GFY elon musk Nieuws
Kan Elon Musk Crypto Wederom Boosten – Tirade Zorgt Voor Pump Nieuwe Crypto GFY Token, Kan Dit Meme Coin Crypto Hype Ontketenen?

Elon Musk heeft het wederom voor elkaar gekregen een hoofdrol te verdienen op het cryptotoneel,...

Nieuws
Wetgevers waarschuwen voor uitrollen digitale pond

Britse wetgevers roepen op tot voorzichtigheid bij de invoering van de digitale pond in de...

Nieuws
Bitcoin Update: Uitbraak en Nieuw hoogtepunt in 2023 met prijs van $39.000

Na weken van anticipatie en geduldig wachten is het eindelijk zover: Bitcoin heeft een opmerkelijke...

Uncategorized
‘Bitcoin president’ van El Salvador doet tijdelijk stap opzij om herkozen te kunnen worden

El Salvador's President Nayib Bukele, bekend om zijn steun aan Bitcoin als wettig betaalmiddel, heeft...

Lees meer