In deze 8 landen is satoshi (sats) meer waard dan de ‘cent’

Bitcoin is voor steeds meer mensen hét decentrale geld van de toekomst. Maar wat als de prijs zo hard stijgt dat we een kopje koffie moeten betalen met een Bitcoin bedrag met heel veel nullen achter de komma?

Bitcoin als betaaleenheid

Een veel geopperd idee is om BTC te gaan noemen met de eenheid ‘satoshi‘. Een sat is de kleinst mogelijke hoeveelheid Bitcoin, of ook 0.00000001 BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wij bekijken dit ‘probleem’ vanuit ons Nederlandse europerspectief. Er zijn echter veel landen met andere valuta waar dit geen issue is. De inwoners van deze landen leven namelijk qua geldbesef in hele andere orde van grootte.

Op fiatmarketcap kun je de waarde van een satoshi vergelijken met de waarde van verschillende ’traditionele’ valuta. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met opvallende namen.

Sats versus de cents

De munt met de minste waarde is de Vietnamese dong. 1 VND is evenveel waard als 0,000039 euro. Dit is minder dan 1 sat. Naast de dong zijn er nog meer valuta met een waarde van 1 (of minder) sat.

Als je een van deze munten als valuta hebt, dan is het net zo handig om in sats te rekenen. Er zijn echter ook landen met een valuta die precies het omgekeerde hebben. 1 dinar uit Koeweit is evenveel waard als 2,99 euro. 1 KWD staat gelijk aan 40,420 sats.

De euro is 13,538 sats waard. Dit staat dan weer gelijk aan 0,00013538 BTC.

Bitcoin staat op de 37e plaats qua markt kapitalisatie. De grootste cryptomunt is daarmee groter dan bijvoorbeeld de Marokkaanse dirham of de Argentijnse Peso.

FIAT valuta’s verliezen terrein

Met een knipoog kun je de valuta-discussie ook anders bekijken. En dan vanuit het oogpunt van de BTC. 1 BTC blijft namelijk altijd 1 BTC waard. Als je het op deze manier bekijkt is de Amerikaanse dollar 99,99% in waarde gedaald.