'Bitcoin whales zorgen voor volatiliteit in markt' blijkt uit on-chain analyse

'Bitcoin whales zorgen voor volatiliteit in markt' blijkt uit on-chain analyse

De koersvolatiliteit van Bitcoin (BTC) steeg in januari aanzienlijk. Op de korte termijn zou dit ook zomaar veel verder kunnen toenemen omdat de whales weer zijn opgedoken.

De annualized volatility van de cryptocurrency groeide in januari met ongeveer acht procent tot een hoogste punt in drie maanden van 58,2%. Dit staat in het maandelijkse rapport van cryptobeurs Kraken. Er blijkt een verband te zijn tussen whales die accumuleren en de toenemende volatiliteit in de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin volatiliteit

De volatiliteit nam toe toen de prijs van bitcoin steeg van het dieptepunt rond de $6.850 op 3 januari tot het hoogste punt op $9.570 op 31 januari. De cryptomunt sloot januari 30% hoger af en daarmee was dit de beste eerste januari sinds 2013.

Met de prijsrally lijken de whales (de bezitters van grote aantallen munten) uit hun lange slaap te zijn ontwaakt. Het aantal adressen van whales met balansen van 1.000 BTC tot 10.000 BTC werd namelijk steeds hoger. In de tweede helft van januari nam dit volgens de onderzoekers van Kraken flink toe.

'Bitcoin whales zorgen voor volatiliteit in markt' blijkt uit on-chain analyse

Het aantal adressen van deze whales steeg van 2.000 tot 2.030, wat een overgang laat zien van een "accumulatie fase" naar de "wait and see fase". Een nieuwe fase en dus een volatiele markt lijkt daardoor aanstaande.

Historisch gezien gaat de overgang gepaard met volatiliteit in de markt. Whales begonnen bijvoorbeeld in september 2018 bitcoin te verzamelen en wachtten vervolgens vanaf begin 2019.

Ondertussen bereikte de volatiliteit op jaarbasis medio november een dieptepunt onder de 20% en steeg dit eind december door naar 100%.

BTC Whales

Het eigenaardige gedrag zou je kunnen herleiden naar het feit dat whales middelen hebben om de markt met grote orders te beïnvloeden.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Ashish Singhal, mede-oprichter en CEO van CRUXPay en CoinSwitch.co"]"Tijdens de accumulatiefase 'eten' whales in de market liquiditity. Dat beïnvloedt de verhouding van vraag en aanbod en zorgt ervoor dat de volatiliteit opnieuw op de markt komt."[/penci_blockquote]

Singhal voegde eraan toe dat HODLers van adressen met 10 BTC tot 100 BTC ook de liquiditeit en volatiliteit beïnvloeden. Volgens historische gegevens neemt de volatiliteit toe zodra deze groep de accumulatie fase beëindigt.

'Bitcoin whales zorgen voor volatiliteit in markt' blijkt uit on-chain analyse

Tot slot is het vooral interessant om te zien dat het aantal whales als maar toe blijft nemen. Er gaan steeds meer verhalen dat het 'grote geld' staat te wachten om in te stappen.

Deze whales die dit al hebben gedaan, laten zien dat er vertrouwen is in de markt, ondanks de aankomende halving en de risico's die dat met zich mee brengt.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat met bijna 1800 Bitcoiners en discussieer gezellig mee!

Bron: Coindesk

Lees meer over:
Bitcoin BTC

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties