Bitcoin en het Coronavirus, vooralsnog een slecht huwelijk. Of toch niet?

Blog door Wessel Simons – De wereld en ook Nederland is compleet in de ban van het Coronavirus. Dat leidt tot (terechte) paniek voor wat er komen gaat: een ontwricht zorgstelsel en ontregelde maatschappij. Veroorzaakt door een virus dat lastig te beteugelen is.

Coronavirus (COVID-19)

De mens is hier nog niet immuun voor, het ontwikkelen van een vaccin duurt minstens 12 tot 18 maanden volgens de laatste prognoses. Duidelijk is dat dit niet zomaar een griep is en dat alle leeftijdsgroepen tot de risicogroep behoren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een zéér informatieve podcast met Joe Rogan legt de Amerikaanse expert in infectieziekten Michael Osterholm het haarfijn uit: ook mensen met obesitas en (ex-rokers) behoren tot de risicogroep.

Binnen Europa ontbreekt elke regie om de huidige rampzalige situatie het hoofd te bieden. Een groot deel van de Europese landen roept de noodtoestand uit, sluit het complete openbare leven en scholen. Een aantal landen gooit zelfs het complete land op slot.

In Nederland volgde donderdag een aankondiging van een aantal “nood”-maatregelen. Een week eerder zei minister-president Mark Rutte letterlijk: “Alle grote events kunnen gewoon doorgaan!” Hij lachte er nog niet bij. Inmiddels is wel duidelijk dat alle grote events met 100 mensen of meer nu al niet mogen. Ook het EK en de Formule 1 in Zandvoort staat op zéér losse schroeven en worden hoogstwaarschijnlijk uitgesteld.

Dat Rutte en zijn niet capabele co-piloot Bruno Bruins ons land door deze gezondheidscrisis moeten loodsen, brengt ons juist dieper naar de afgrond.

Het huidige maatregelenpakket leidt tot een zeer explosieve cocktail, een gevaar voor onze volksgezondheid. Omdat het ons land op twee weken achterstand zet, in plaats van op twee weken voorsprong.

Temeer omdat men geen grip lijkt te hebben op het virus en de zorginfrastructuur nu al (deels) tegen de grenzen van haar kunnen en materiaal oploopt.

De gevolgen van COVID-19 zijn namelijk vérstrekkend voor het zorgstelsel en de maatschappij in zijn geheel. Nederland staat nog maar aan het begin van een barre strijd, die zich de afgelopen weken in Italië al heeft geopenbaard. Tot nu toe volgt de curve van besmetting en sterfte in Nederland precies de curve van Italië.

Aandelen en goud

De markt liegt niet en doet zijn ding. Zij straffen bedrijven af, die geraakt worden door het Coronavirus.

De Amsterdamse AEX sloot vrijdagmiddag op 432 punten, terwijl het maandagochtend op 506 punten begon. Een min van 14,6%.

Het aandeel KLM stond op 16 januari 2020 nog op 17 dollar en is inmiddels gezakt naar 7 dollar. Een prijscorrectie van 56%. De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij gaat tussen de 1.500 en 2.000 banen schrappen en de rest van het personeel krijgt arbeidstijdverkorting.

De Amerikaanse Dow Jones Index sloot vrijdag fors in de plus (+9%) vanwege het noodmaatregelenpakket van president Trump. De week sloot echter negatief: een openingskoers van 24.992 punten en eindigend op 23.185. Een min van 7,2%.

‘Shorten op Rutte’

Daarmee bleef de schade beperkter dan in Europa, waar de maatregelen van Rutte en Johnson veel voorzichtiger zijn dan die van Trump, Macron en Merkel. Maken zachte heelmeesters stinkende wonden? We gaan het de komende weken en maanden meemaken.

Nederland maakt zich op voor een quarantainefase zonder vermaak buiten de deur en meer tijd voor het gezin en naasten. Gekscherend een ‘droom’ voor de christelijke politieke partijen?

Dat Rutte zijn oren zo laat hangen bij het RIVM en met een maatregelenpakket komt waarmee hij Nederland op twee weken achterstand zet, betekent dat de minister-president de volksgezondheid onnodig in ernstig gevaar brengt.

Voor de aanstaande Amerikaanse verkiezingen kun je als trader speculeren op de verkiezingsuitslag. Als traders de mogelijkheid hadden om op Rutte te speculeren voor de landelijke verkiezingen van 2021, is dan inmiddels een grote shortpositie op zijn plaats?

Bitcoin als safe haven?

Terug naar goud en bitcoin, assets die veel minder gecorreleerd zijn aan de reële economie die nu de klappen opvangt van het Coronavirus. Niets is echter minder waar: de goudprijs dook van circa $1.675 per ounce naar bijna $1.500 per ounce.

Bitcoin zakte zelfs naar het laagste punt in meer dan één jaar tijd: $3.850 bij Bitstamp. Een duikeling van meer dan 50% in twee dagen tijd. Iets wat geen enkele analist had voorspeld of geen enkele handelaar had durven hopen.

Kortom, bitcoin lijkt nog niet panic proof en niet de store of value waar investeerders op hopen. Zodra de paniek toeslaat is geen enkele asset bestand: handelaren, bedrijven en retail-beleggers vluchten naar cash.

Concluderend: bitcoin is nog wél gecorreleerd aan de andere financiële markten. Zodra er weer meer vertrouwen komt, dan kan BTC daar ook weer van profiteren, zo liet diverse commentatoren en traders weten afgelopen week.

Had die oude meester Warren Buffett het dan toch bij het rechte eind? De belegger heeft de afgelopen jaren een cashvoorraad van circa $130 miljard op de plank liggen. Wachtende tot ‘zijn’ aandelen weer fors gaan dippen.

Sindsdien is de koers weer boven de $5.000 opgekrabbeld. Op moment van schrijven $5.247 bij Bitstamp. Een plus van 35% alweer ten opzichte van het dieptepunt vrijdagochtend Nederlandse tijd.

Analisten wijzen erop dat $5.000 een belangrijke zone is de komende week. Gaat deze houden en mogen we dan weer omhoog kijken?

Maar de afgelopen duikeling laat zien dat een “support” heel broos is. De meeste analisten dachten niet dat $7.200 zou breken, de openingskoers van 2020. Maar de dip ging daar rap doorheen.

Een gegeven waar de bitcoin belegger zich aan kan vasthouden: een groot deel van de lange termijn investeerders, de hodlers, hield zijn poot stijf. Zo daalde de zogenaamde “realized value” van de MVRV-index slechts met 3%, een signaal dat die $4.000 behoorlijk verdedigd wordt.

1 bitcoin = 100 miljoen satoshi’s

Voorstanders van bitcoin zoals de gebroeders Winklevoss merken ook op dat bitcoin dan geen goud 2.0 is. Maar wat is het dan wel? Het is in ieder geval nog héél vroeg in zijn ontwikkeling dus het is nog te vroeg om te oordelen, aldus Tyler Winklevoss.

Edward Snowden deed ook van zich spreken afgelopen week. Hij verklapte dat hij wel weer wilde instappen (of zijn positie wilde uitbreiden):

Ongeacht wat de dollar doet, 1 bitcoin is en blijft 1 bitcoin. Oftewel: 100 miljoen satoshi’s. Het is een middel om te betalen voor een product of dienst. Voor miljoenen mensen in de wereld. Nu al.

Er zijn steeds meer laagdrempelige manieren om met BTC in aanraking te komen, zoals mobiele bitcoin games. Op die manier kun je speelsgewijs satoshi’s verdienen, ideaal voor gezinnen die noodgedwongen thuis moeten zitten de komende weken of zelfs maanden.

Jack Everitt vam Thndr Games, de ontwikkelaar van de game Bitcoin Bounce, vertelde me afgelopen week dat zijn spelletje ervoor zorgt dat zijn vrienden, bankiers in de Londense City, interesse krijgen in bitcoin.

En het protocol bitcoin, het decentrale netwerk, staat natuurlijk niet helemaal los van prijs. Maar de meeste grote mining bedrijven hebben – juist vanwege de aanstaande halving – rekenen gehouden met een moeilijk jaar.

In mei halveren hun inkomsten bij een gelijkblijvende bitcoin prijs. De prijs is 50% gedaald op donderdag en vrijdag en de rekenkracht van het netwerk geeft absoluut géén krimp.

Een opsteker voor de nabije en verre toekomst voor een asset die nog niet naar de brugklas mag. Coronavirus of niet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...