Gemini: directe bitcoin + ERC20 tokenhandel vanuit cold storage

Direct bitcoin (BTC) verhandelen vanuit je cold storage? Dat leek voorheen onmogelijk, maar de gebroeders Tyler en Cameron Winklevoss van de Gemini exchange hebben de primeur.

Een van de voordelen: klanten hebben nu direct beschikking over hun bitcoin zodra de koers gaat schommelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en cold storage

Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten zijn offline te bewaren, ook wel cold storage genoemd. In de VS en ook elders zijn er diverse professionele spelers op deze bewaarmarkt gedoken.

In vakjargon noemt men het custody. Enkele namen die zich in dit marktsegment bewegen:

De doelgroep is grote institutionele beleggers die de zekerheid willen hebben dat hun bitcoin in veilige handen is.

Naast veiligheid is er ook behoefte aan liquiditeit. De cryptowinter uit 2018 heeft wel duidelijk gemaakt: het enkel vasthouden van je assets (‘hodlen’) heeft desastreuze gevolgen voor de waarde gehad.

Daarom zijn Coinbase en BitGo dit jaar gestart met een gecombineerde dienst: een over-the-counter (OTC) dienst met een bewaarservice (custody). BitGo ging daarvoor een samenwerking aan met Genesis Global Trading.

Hoe werkt dat? Zodra er bij een OTC-desk een deal is gesloten tussen een koper en verkoper, dan volgt direct een ‘settlement’ vanuit cold storage en niet vanuit de exchange account.

‘Instant’ trading

Gemini brengt met deze aankondiging het bestaande aanbod weer een stapje verder, zo legt Jeanine Hightower-Sellitto, de managing director van Gemini, in een interview met The Block Crypto uit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We gebruiken géén OTC-desk, maar de cold storage is bij ons direct gekoppeld aan de Gemini exchange. Dat betekent dat klanten hun balans van de cold storage kunnen inzetten om te handelen. Verlies of winst wordt zonder extra commissie op de balans aangepast.'[/penci_blockquote]

Gemini vangt daarmee twee vliegen in één klap: de assets zijn offline opgeslagen, maar de handel vindt realtime plaats zonder vertragingen.

Ten tweede beperkt Gemini zich niet tot de ‘major’ cryptomunten Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) en Ether (ETH).

Maar de custody dienst wordt uitgebreid met veertien extra ERC20 tokens: 0x (ZRX), Augur (REP), Basic Attention (BAT), Bread (BRD), Dai (DAI), Decentraland (MANA), Enjin (ENJ), Flexacoin (FXC), Gemini dollar (GUSD), Kyber Network (KNC), Loom Network (LOOM), Maker (MKR) en OmiseGo (OMG)

Dat is ook een trendbreuk, want Gemini staat – net zoals Bitstamp – bekend als een conservatieve speler op de exchange markt.

Adoptie

Volgens Hightower-Sellitto hebben ‘stijgende prijzen’ de grootste aantrekkingskracht op grotere investeerders. De koudwatervrees komt voort uit onduidelijkheid op het gebied van wet – en regelgeving.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...