Bitcoin en de blockchain: een inefficiënte en onveranderlijke database

Wat is een blockchain? Dat is een triviale en tegelijk complexe vraag. De term blockchain is in 2017 helemaal uitgemolken door allerlei projecten die het als buzz-woord gebruikten in white papers en mooie filmpjes. Tegelijkertijd is een blockchain iets dat in Bitcoin wél een belangrijke rol vervult.

De blockchain van Bitcoin

De term blockchain staat letterlijk voor ‘keten van blocken’. Het zijn de miners die de blokken met z’n allen aan elkaar rijgen. En iedere keer is het weer een andere miner (of mining pool) die dit doet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In deze blokken zitten transacties. Meestal zitten er rond de 2.000 transacties in een block. In totaal zijn er al meer dan 600.000 blocken achter elkaar geregen door miners.

De grootte van zo’n block is overigens gelimiteerd op 1 MB, maar door de komst van SegWit is deze grens (optioneel) op te rekken. Daardoor zijn blocken op dit moment soms ook wel eens 1,3 MB groot.

Bitcoin en de blockchain: een inefficiënte en onveranderlijke database

Het totaal van alle blocken is inmiddels meer dan 315 GB groot. Zodra je een eigen node draait, sla je een kopie van deze blockchain op. Dan synchroniseert jouw node met het netwerk. Iedere keer komt er dus een nieuw block achter al deze eerdere blocken.

En het interessante is, dat zich een ketting vormt door middel van cryptografie. Als je een transactie uit het verleden wilt wijzigen, zul je de blocken die hierop volgen opnieuw moeten minen.

En omdat dit door de enorme concurrentie tussen de miners onmogelijk is, is de transactiegeschiedenis bij ieder nieuw block iets verder in de blockchain gebeiteld.

Een keten van data

Door het gebruik van een hash-algoritme (Bitcoin gebruikt SHA-256) krijgt iedere output van een beetje data dezelfde lengte.

Als je de input echter een klein beetje verandert, is de output compleet anders. Dat komt door het zogenoemde ‘avalanche effect’. Dat is mooi te illustreren met het volgende voorbeeld

input

output

korte tekst

9D82900FFF311CE451572D4ED05C441DE636F5B1B2D161C11C519DA2B0F514B6

Korte tekst (let op de hoofdletter)

67D772F44C448A4D64C3D19AC3B0996F0C2BC4C3810DA00E7E152C905CD73D37

Langere tekst met even korte uitkomst

49CC3923109FA0109179187193F7DC91396BEB88A53B12E40CE614349AA671EB

Op basis van de output is niet te achterhalen wat de input is. Maar als de input iets is aangepast, is daarmee de output compleet anders.

Een blockchain is als het ware een lijst van data met hash pointers die naar het vorige block verwijzen. Dit maakt het een ketting.

Deze verwijzing naar het vorige block, deze hash pointer, is een hash van de data uit het vorige block. Past iemand de informatie over de betalingen in dit block aan aan? Dan past het nieuwere block er (simpel gezegd) niet meer op.

Inefficiënte database

Een blockchain is eigenlijk een hele inefficiënte database. Het belangrijke aspect in Bitcoin hiervan is dat deze database gedistribueerd opgeslagen staat, maar de dupliceren van deze data is lang niet voor iedere toepassing geschikt.

Er zijn veel meer blockchains, naast de Bitcoin blockchain. Waar Bitcoin zich volledig bezig houdt met het bewaren van de transactiegeschiedenis, zijn er ook blockchains die processen of applicaties op een dergelijke manier decentraal en gedistribueerd proberen op te slaan.

In veel gevallen is een blockchain helemaal geen magisch middel, maar eerder een inefficiënte manier om deze dApps of processen te runnen. Want als een netwerk niet (super) decentraal is, voldoet een centrale database dan niet?

De voordelen

Een blockchain heeft dus wel voordelen, maar niet alles wordt beter als er een blockchain-sausje overheen zit. De voordelen (die Bitcoin geniet) zijn:

Meepraten? Kom tot slot eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer