Waar komt Bitcoin (BTC) vandaan? De geschiedenis van cypherpunks

Waar komt Bitcoin (BTC) vandaan? De geschiedenis van cypherpunks

De bitcoin (BTC) whitepaper werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door Satoshi Nakamoto. Maar de jaren daarvoor was men al op zoek naar een manier om volledig digitaal geld te bouwen.

We bekijken de geschiedenis van 'internet geld', wat gebeurde er op dat gebied voor bitcoin?

Cypherpunks

De oorsprong van bitcoin kan worden herleid tot de cypherpunk-beweging. De groep van cypherpunks begon onder andere vorm te krijgen door het werk van David Chaum, hij wordt wel eens genoemd als iemand die mogelijk achter het pseudoniem Satoshi Nakomoto zit.

Door de geschiedenis te volgen, kunnen we de motivaties achter de beweging die bitcoin heeft voortgebracht begrijpen en beter uitkijken naar de toekomst.

David Chaum

Naarmate computers populairder werden, begonnen mensen zoals David Chaum te filosoferen over de implicaties van deze informatietechnologie. In zijn artikel getiteld 'Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete' schetst Chaum enkele van zijn grootste zorgen

Als je niet beter zou weten zou je denken dat het artikel dit jaar is geschreven in plaats van in 1985. Het beschrijft de gevaren van een (volledig) digitale samenleving. Een belangrijk aspect voor vrijheid is de vrijheid van betaling. Als iemand jouw geld kan afpakken heeft die partij je in hun greep.

Eind 1992 richtten Eric Hughes, Timothy C. May en John Gilmore een kleine groep op die maandelijks bijeenkwam bij Gilmore's bedrijf Cygnus Solutions in de San Francisco Bay Area. Zij werden gekscherend cypherpunks genoemd door Jude Milhon.

Volgens Wikipedia: Een cypherpunk een activist die pleit voor wijdverbreid gebruik van sterke cryptografie en privacyverbeterende technologieën als een weg naar sociale en politieke verandering.

Die definitie is nogal een breed begrip, maar er zijn een aantal prominente spelers in de wereld van cypherpunks die hebben bijgedragen aan de plek waar we nu zijn: een wereld waar bitcoin al jaren lang draait. De naam cypherpunks is blijven plakken.

Naarmate de groep groeide, werd een mailinglijst opgezet. Dit zorgde ervoor dat de cypherpunks ook buiten San Fransisco met elkaar konden communiceren. De mailinglijst groeide vrij snel in populariteit.

De honderden abonnees wisselde met behulp van deze lijst ideeën uit, ze bespraken ontwikkelingen en probeerde dingen uit. Deze uitwisselingen vonden plaats door het gebruik coderingsmethoden, zoals PGP, om de privacy te waarborgen.

A Cypherpunk's Manifesto

Slechts enkele maanden later publiceerde Eric Hughes het "A Cypherpunk's Manifesto". Het belangrijkste principe dat ten grondslag ligt aan het manifest, is het belang van privacy en beveiliging.

Deze principes zijn ook op het Bitcoin netwerk toepasbaar.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Eric Hughes"]Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privé-kwestie is iets dat je niet wilt dat de hele wereld weet, maar een geheime kwestie is iets dat je niet wilt dat iemand weet. Privacy is de kracht om zich selectief aan de wereld te openbaren.[/penci_blockquote]

Privacy in een open samenleving vereist anonieme transactiesystemen. Tot nu toe was contant geld het primaire systeem om anoniem geld te betalen. Een anoniem transactiesysteem is geen geheim transactiesysteem.

Een anoniem systeem stelt individuen in staat om hun identiteit te onthullen wanneer gewenst en alleen wanneer gewenst; dit is de essentie van privacy.

Ontwikkelingen uit de maillijst

Hashcash

In 1997 creëerde Dr. Adam Back, die bij de meeste bekend is als oprichter van Blockstream, Hashcash. In wezen was dit een anti-spam techniek dat tijd en rekenkracht zou toevoegen aan het verzenden van e-mails.

Een van de gedachte toepassingen was het voorkomen of verminderen van spam. Iemand die talloze mails wil versturen zou met hashcash elke keer een beetje geld verliezen.

Een afzender moet bewijzen dat ze computer rekenkracht hadden gebruikt om een stempel in de kop van een e-mail te maken.

B-Money

Een jaar later publiceerde Wei Dai een voorstel voor 'B-Money'. Hij beschreef twee interessante concepten uit die bekend moeten klinken wanneer je bezig bent met BTC.

De tweede methode staat tegenwoordig bekend als 'proof of stake' (POS). Die eerste lijkt op wat bitcoin doet met proof-of-work en het consensusmechanisme.

Reusable proof of work

In 2004 creëerde Hal Finney reusable proof of work (RPOW), dat verder bouwde op Back’s Hashcash. RPOW's waren unieke cryptografische tokens die slechts eenmaal konden worden gebruikt. Deze ontwikkeling was een belangrijke stap in de geschiedenis van digitaal geld.

Validatie en beveiliging tegen dubbele uitgaven is hier echter nog steeds uitgevoerd door een centrale server. Kortom: er is nog een centraal punt waar meer macht ligt op het netwerk.

Finney is in 2014 overleden aan de gevolgen van ALS. Hij is gecryopreserveerd door de Alcor Life Extension Foundation. Finney hoopte hierdoor in de toekomst weer wakker te kunnen worden. Wie weet kan hij ooit het bitcoin van nu (of juist het bitcoin van de toekomst) in levende lijven aanschouwen.

Bit Gold

In 2005 kwam Nick Szabo met een nieuw voorstel voor 'Bit Gold'.Dit is een digital collectible dat voort bouwde op Finney's RPOW-voorstel.

Zie je al een patroon? Binnen de cypherpunk community bouwt men vaak verder op het werk van een ander. Door het open karakter van de manier van development is alles open-source en te gebruiken.

Het Bit Gold systeem bestaat uit zeven stappen. Het begint met het genereren van een openbare code met behulp van een benchmarkfunctie.

Dit is vergelijkbaar met de wiskundige oplossing die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin. De gebruiker genereert een 'proof of work'-string uit de benchmarkfunctie en details met betrekking tot de transactie worden opgeslagen in een titelregister (analoog aan een blockchain in het consensussysteem).

In het systeem van Szabo is het laatste stukje string verantwoordelijk voor het maken van de volgende reeks strings. Vergelijkbaar met het blokcreatieproces in bitcoin, waar hash-adressen worden gebruikt als headers die naar de volgende set blokken verwijzen.

Bitcoin

In oktober 2008 komt Satoshi Nakamoto echt in beeld. Hij verstuurde een paper naar de leden van de cypherpunk-mailinglijst. De paper draagt de naam Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, en verwees onder andere naar B-money en Hashcash.

De belangrijkste bijdrage van de bitcoin-whitepaper was hoe het probleem van dubbele uitgaven kon worden geëlimineerd zonder dat je iemand op het netwerk hoeft te vertrouwen. Bitcoin is een manier om transacties (met elkaar) te doen zonder dat je ook maar iemand in de wereld toestemming moet vragen of moet geloven.

De eerste bitcoin werd in 2009 gemined, maar de oorsprong van bitcoin ligt dus tientallen jaren verder terug in geschiedenis. Bitcoin bestaat vanuit allerlei stukjes techniek die Satoshi samen heeft gevoegd tot het protocol dat in 2008 de wereld in werd gebracht.

De filosofie van Bitcoin staat haaks op de financiële ontwikkelingen van nu. Code is law, het protocol (die wel wordt gebouwd door mensen, uiteraard) is leidend en de geschiedenis waar we het met zijn alle over eens zijn (consensus) bepaalt hoeveel bitcoin er in de markt is.

Er is geen partij die de regels zomaar kan aanpassen of het aantal bitcoin kan veranderen. Bitcoin heeft aandacht nodig van de bevolking die zich willen los wringen van de banken.

Deze wonderlijke techniek en monetaire innovatie hebben we grotendeels te danken aan de cypherpunks.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

Aantal actieve Bitcoin adressen stijgt plots met 30%

Het aantal bitcoin dat op adressen met 100 tot 10.000 BTC staat, bereikt voor de eerste keer ooit de 9,23 miljoen. Ook het aa...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Bitcoin koers duikt onder grens van $40.000

Bitcoin is onder de $40.000 terecht gekomen en aan de sterke uptrend van de afgelopen dagen is voor nu een tijdelijk einde ge...

Wells Fargo biedt rijke klanten Bitcoin diensten aan

De rijkste klanten van Wells Fargo kunnen aan de gang met Bitcoin via de Amerikaanse bank. Dat meldt Business Insider.De bank...

Square verkocht $2,7 miljard aan Bitcoin in het tweede kwartaal

Fijne cijfers vanuit Square. De betaalprovider van Twitter oprichter Jack Dorsey heeft in het tweede kwartaal 2,72 miljard do...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

Een van grootste producenten geldautomaten ter wereld koopt Bitcoin-bedrijf op

Overnamenieuws vanuit de wereld van de geldautomaten: NCR Corp heeft namelijk het grootste netwerk van Bitcoin ATM's opgekoch...

Bitcoin on-chain update: 100.000 BTC van beurzen gehaald deze maand

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Marathon investeert $120 miljoen in nieuwe Bitcoin mining hardware

Marathon Digital koopt voor $120 miljoen aan nieuwe bitcoin mining hardware. Dat bedrag is goed voor 30.000 mining rigs genaa...

Lees meer

Net binnen

3 trends in de markt waardoor bitcoin niet is te verbieden

Door het verbod van China op bitcoin mining zakte de hashrate van het bitcoin netwerk de vorige maand met 50%. Miners moesten...

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

Bitcoin on-chain update: 100.000 BTC van beurzen gehaald deze maand

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Lees meer