Waar komt Bitcoin (BTC) vandaan? De geschiedenis van cypherpunks

Waar komt Bitcoin (BTC) vandaan? De geschiedenis van cypherpunks

De bitcoin (BTC) whitepaper werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door Satoshi Nakamoto. Maar de jaren daarvoor was men al op zoek naar een manier om volledig digitaal geld te bouwen.

We bekijken de geschiedenis van 'internet geld', wat gebeurde er op dat gebied voor bitcoin?

Cypherpunks

De oorsprong van bitcoin kan worden herleid tot de cypherpunk-beweging. De groep van cypherpunks begon onder andere vorm te krijgen door het werk van David Chaum, hij wordt wel eens genoemd als iemand die mogelijk achter het pseudoniem Satoshi Nakomoto zit.

Door de geschiedenis te volgen, kunnen we de motivaties achter de beweging die bitcoin heeft voortgebracht begrijpen en beter uitkijken naar de toekomst.

David Chaum

Naarmate computers populairder werden, begonnen mensen zoals David Chaum te filosoferen over de implicaties van deze informatietechnologie. In zijn artikel getiteld 'Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete' schetst Chaum enkele van zijn grootste zorgen

Als je niet beter zou weten zou je denken dat het artikel dit jaar is geschreven in plaats van in 1985. Het beschrijft de gevaren van een (volledig) digitale samenleving. Een belangrijk aspect voor vrijheid is de vrijheid van betaling. Als iemand jouw geld kan afpakken heeft die partij je in hun greep.

Eind 1992 richtten Eric Hughes, Timothy C. May en John Gilmore een kleine groep op die maandelijks bijeenkwam bij Gilmore's bedrijf Cygnus Solutions in de San Francisco Bay Area. Zij werden gekscherend cypherpunks genoemd door Jude Milhon.

Volgens Wikipedia: Een cypherpunk een activist die pleit voor wijdverbreid gebruik van sterke cryptografie en privacyverbeterende technologieën als een weg naar sociale en politieke verandering.

Die definitie is nogal een breed begrip, maar er zijn een aantal prominente spelers in de wereld van cypherpunks die hebben bijgedragen aan de plek waar we nu zijn: een wereld waar bitcoin al jaren lang draait. De naam cypherpunks is blijven plakken.

Naarmate de groep groeide, werd een mailinglijst opgezet. Dit zorgde ervoor dat de cypherpunks ook buiten San Fransisco met elkaar konden communiceren. De mailinglijst groeide vrij snel in populariteit.

De honderden abonnees wisselde met behulp van deze lijst ideeën uit, ze bespraken ontwikkelingen en probeerde dingen uit. Deze uitwisselingen vonden plaats door het gebruik coderingsmethoden, zoals PGP, om de privacy te waarborgen.

A Cypherpunk's Manifesto

Slechts enkele maanden later publiceerde Eric Hughes het "A Cypherpunk's Manifesto". Het belangrijkste principe dat ten grondslag ligt aan het manifest, is het belang van privacy en beveiliging.

Deze principes zijn ook op het Bitcoin netwerk toepasbaar.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Eric Hughes"]Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privé-kwestie is iets dat je niet wilt dat de hele wereld weet, maar een geheime kwestie is iets dat je niet wilt dat iemand weet. Privacy is de kracht om zich selectief aan de wereld te openbaren.[/penci_blockquote]

Privacy in een open samenleving vereist anonieme transactiesystemen. Tot nu toe was contant geld het primaire systeem om anoniem geld te betalen. Een anoniem transactiesysteem is geen geheim transactiesysteem.

Een anoniem systeem stelt individuen in staat om hun identiteit te onthullen wanneer gewenst en alleen wanneer gewenst; dit is de essentie van privacy.

Ontwikkelingen uit de maillijst

Hashcash

In 1997 creëerde Dr. Adam Back, die bij de meeste bekend is als oprichter van Blockstream, Hashcash. In wezen was dit een anti-spam techniek dat tijd en rekenkracht zou toevoegen aan het verzenden van e-mails.

Een van de gedachte toepassingen was het voorkomen of verminderen van spam. Iemand die talloze mails wil versturen zou met hashcash elke keer een beetje geld verliezen.

Een afzender moet bewijzen dat ze computer rekenkracht hadden gebruikt om een stempel in de kop van een e-mail te maken.

B-Money

Een jaar later publiceerde Wei Dai een voorstel voor 'B-Money'. Hij beschreef twee interessante concepten uit die bekend moeten klinken wanneer je bezig bent met BTC.

De tweede methode staat tegenwoordig bekend als 'proof of stake' (POS). Die eerste lijkt op wat bitcoin doet met proof-of-work en het consensusmechanisme.

Reusable proof of work

In 2004 creëerde Hal Finney reusable proof of work (RPOW), dat verder bouwde op Back’s Hashcash. RPOW's waren unieke cryptografische tokens die slechts eenmaal konden worden gebruikt. Deze ontwikkeling was een belangrijke stap in de geschiedenis van digitaal geld.

Validatie en beveiliging tegen dubbele uitgaven is hier echter nog steeds uitgevoerd door een centrale server. Kortom: er is nog een centraal punt waar meer macht ligt op het netwerk.

Finney is in 2014 overleden aan de gevolgen van ALS. Hij is gecryopreserveerd door de Alcor Life Extension Foundation. Finney hoopte hierdoor in de toekomst weer wakker te kunnen worden. Wie weet kan hij ooit het bitcoin van nu (of juist het bitcoin van de toekomst) in levende lijven aanschouwen.

Bit Gold

In 2005 kwam Nick Szabo met een nieuw voorstel voor 'Bit Gold'.Dit is een digital collectible dat voort bouwde op Finney's RPOW-voorstel.

Zie je al een patroon? Binnen de cypherpunk community bouwt men vaak verder op het werk van een ander. Door het open karakter van de manier van development is alles open-source en te gebruiken.

Het Bit Gold systeem bestaat uit zeven stappen. Het begint met het genereren van een openbare code met behulp van een benchmarkfunctie.

Dit is vergelijkbaar met de wiskundige oplossing die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin. De gebruiker genereert een 'proof of work'-string uit de benchmarkfunctie en details met betrekking tot de transactie worden opgeslagen in een titelregister (analoog aan een blockchain in het consensussysteem).

In het systeem van Szabo is het laatste stukje string verantwoordelijk voor het maken van de volgende reeks strings. Vergelijkbaar met het blokcreatieproces in bitcoin, waar hash-adressen worden gebruikt als headers die naar de volgende set blokken verwijzen.

Bitcoin

In oktober 2008 komt Satoshi Nakamoto echt in beeld. Hij verstuurde een paper naar de leden van de cypherpunk-mailinglijst. De paper draagt de naam Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, en verwees onder andere naar B-money en Hashcash.

De belangrijkste bijdrage van de bitcoin-whitepaper was hoe het probleem van dubbele uitgaven kon worden geëlimineerd zonder dat je iemand op het netwerk hoeft te vertrouwen. Bitcoin is een manier om transacties (met elkaar) te doen zonder dat je ook maar iemand in de wereld toestemming moet vragen of moet geloven.

De eerste bitcoin werd in 2009 gemined, maar de oorsprong van bitcoin ligt dus tientallen jaren verder terug in geschiedenis. Bitcoin bestaat vanuit allerlei stukjes techniek die Satoshi samen heeft gevoegd tot het protocol dat in 2008 de wereld in werd gebracht.

De filosofie van Bitcoin staat haaks op de financiële ontwikkelingen van nu. Code is law, het protocol (die wel wordt gebouwd door mensen, uiteraard) is leidend en de geschiedenis waar we het met zijn alle over eens zijn (consensus) bepaalt hoeveel bitcoin er in de markt is.

Er is geen partij die de regels zomaar kan aanpassen of het aantal bitcoin kan veranderen. Bitcoin heeft aandacht nodig van de bevolking die zich willen los wringen van de banken.

Deze wonderlijke techniek en monetaire innovatie hebben we grotendeels te danken aan de cypherpunks.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

'Bitcoin herstelt na harde klap. Zakt koers nog een keer terug naar $54.000?'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Drukte op Bitcoin netwerk: 130.000 transacties in wachtrij, kosten naar $47

Het is topdrukte op het Bitcoin netwerk. Als gevolg van de flinke daling van de bitcoin koers dit weekend, staan er enorm vee...

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?

De Bitcoin Future gap is een fenomeen dat de afgelopen tijd veelvuldig aan bod komt. Maar wat is dit eigenlijk en waarom houd...

Bitcoin (BTC) Update: sterke support bij $50.000, knalt de koers weer omhoog?

Door Mitch Geurtsen (Bitcoin Debuut) – De bitcoin koers staat momenteel op 56,327.56USD. We bekijken de grafieken en bespreke...

Bitcoin futures gap van bijna $5.000 deze maandagochtend

Na de koersdip naar $51.541 dit weekend, heeft dat op futuresbeurs CME geleid tot een gigantische gap. Het gaat om een prijsv...

Goedemorgen Bitcoin: Prijsherstel na dip naar $51.000?

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.De prijs v...

Amerikaanse centrale bankier: 'Bitcoin kun je sparen, maar dollars niet'

Robert Kaplan, centrale bankier in de Amerikaanse staat Dallas, heeft zich opmerkelijk positief uitgelaten over bitcoin (BTC)...

Hup Bitcoin: daling van $10.000, een nieuw prijsrecord en problemen voor Chinese miners

In de Hup Bitcoin Podcast wordt je helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de wereld van bitcoin....

Deze game-ontwikkelaar steekt $28 miljoen in een bitcoin beurs

Game-ontwikkelaar Gamevil uit Zuid-Korea heeft een 13% belang genomen in de bitcoin - en cryptobeurs Coinone. Met de deal is...

Bitcoin is geen geld, maar een investering, volgens centrale bank China

China heeft al jaren een haat-liefde verhouding met Bitcoin. Waar het aan de ene kant strenge regels oplegt aan de industrie,...

Lees meer

Net binnen

Zuid-Korea opent jacht op 'illegale' Bitcoin transacties naar het buitenland

Bitcoiners in Zuid-Korea krijgen te maken met strengere regels. De financiële regelgevers in het land komen met richtlijnen v...

Hup Bitcoin: daling van $10.000, een nieuw prijsrecord en problemen voor Chinese miners

In de Hup Bitcoin Podcast wordt je helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de wereld van bitcoin....

Bitcoin (BTC) Update: sterke support bij $50.000, knalt de koers weer omhoog?

Door Mitch Geurtsen (Bitcoin Debuut) – De bitcoin koers staat momenteel op 56,253.42USD. We bekijken de grafieken en bespreke...

Deze game-ontwikkelaar steekt $28 miljoen in een bitcoin beurs

Game-ontwikkelaar Gamevil uit Zuid-Korea heeft een 13% belang genomen in de bitcoin - en cryptobeurs Coinone. Met de deal is...

Britse centrale bank zet met taskforce in op digitale pond

De Britse centrale bank en het ministerie van Financiën hebben een taskforce benoemd voor de creatie van een centrale, digita...

Lees meer