Bitmain wint rechtszaak, bitcoin mining pool Poolin’ moet $300.000 betalen

De medeoprichters van de één na grootste bitcoin mining pool Poolin moet $300.000 voldoen aan Bitmain. Dat heeft een rechter in Beijing besloten na een slepende rechtszaak.

Bitmain vs. Poolin

Zoals bekend is Bitmain wereldwijd de grootste fabrikant van mining apparatuur zoals de Antminer S17 en S19 (Pro). Met BTC.com en Antpool vallen er ook twee mining pools onder dit conglomeraat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Poolin is vorig jaar opgericht door drie voormalige werknemers van Bitmain. En vervolgens kwam er gezeur over het concurrentiebeding.

De uitspraak van een lokale rechtbank in Beijing dateert van 6 januari 2020, maar komt nu via de Chinese nieuwssite 8BTC en Decrypt naar buiten.

Het oordeel: de drie mede-oprichters moeten in totaal $300.000 betalen wegens het schenden van het concurrentiebeding, inclusief boetes. Het gaat om precies te zijn om juridisch adviseur Pan Zhibiao en de aandeelhouders Zhu Fa en Li Tianzhao. Het trio was eerder werkzaam bij Bitmain.

Claim van $4,3 miljoen

De uitspraak is echter een meevaller voor de drie heren, want Bitmain had een veel hoger bedrag geclaimd. De claim was maar liefst 4,3 miljoen dollar, zo meldde 8BTC in juni vorig jaar.

Alleen al het schenden van het concurrentiebeding leidde tot een schade van $667.000, zo beargumenteerde Bitmain. Ook moest men een deel van de inkomsten uit Poolin aan hen overmaken. Volgens de rechtbank veegde deze claim wegens “excessieve eisen”.

Zoals gezegd is Bitmain marktleider op het gebied van mining apparatuur. Concurrenten zijn MicroBT, Canaan en in mindere mate Bitfury.

Tekenend voor de strategie van Bitmain: de gloednieuwe miner S19 wordt pas op 11 mei, vlak voor de bitcoin halving, geleverd. Daarmee zet het deels de concurrentie buitenspel.

Zij spelen hun positie namelijk uit via hun eigen mining pools BTC.com en Antpool, lange tijd de grootste mining pool afgemeten naar hashrate.

Toen Poolin begon, was hun ster snel rijzende en inmiddels staat ze na F2Pool op plek nummer twee van de mining pools.

Mining pools

Hoe zijn de kaarten op dit moment geschud bij de mining pools? Pools bundelen de rekenkracht van individuele miners en verdelen onderling de opbrengsten.

Volgens BTC.com is F2Pool met 19,3% aandeel op moment van schrijven de grootste pool naar rekenkracht. Gevolgd door Poolin met een aandeel van 18,5% en BTC.com en Antpool met respectievelijk 14% en 11,2%.

Interview Poolin

We spraken vorig jaar met Alejandro de la Torre, vice-president bij Poolin.

Lees meer over:
bitcoin miningBitmainBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...