Binance hack: hackers stelen 7.000 bitcoin ($40.7 miljoen) bij cryptobeurs

Binance, één van de grootste crypto exchanges van de industrie, is slachtoffer geworden van een hack. De hacker(s) wist $40.7 miljoen aan bitcoin (BTC) tegoeden uit de “hot wallet” te stelen. Binance spreekt zelf over een “ernstig veiligheidslek”.

De cryptomarkt dipt na het breken van het nieuws: de koers op moment van schrijven is $5.811 (-1,5%), aldus OnchainFX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Blijf op de hoogte en volg dit artikel! We proberen deze regelmatig te updaten.

Binance hack, 7.000 bitcoin (BTC) gestolen

De hackers wisten in één transactie ruim 7000 bitcoin (BTC), omgerekend $40,7 miljoen buit te maken. Daarnaast is een groot aantal API-keys, 2FA codes en “andere informatie” gestolen, meldt de cryptobeurs uit Malta.

Opvallend: de tegoeden zijn weggesluisd via één transactie tijdens deze Binance hack, terug te vinden op de blockchain zelf.

Changpeng Zhao, de ceo van Binance, legde de volgende verklaring af:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="CZ, ceo Binance"]“The hackers had the patience to wait, and execute well-prepared actions through multiple seemingly independent accounts at the most opportune time. The transaction is structured in a way that passed our existing security checks. It was unfortunate that we were not able to block this withdrawal before it was executed.”[/penci_blockquote]

Via Twitter en Periscope kwam CZ met een verklaring.

Adressen met de gestolen bitcoin

De mensen achter twitteraccount The Token Analyst hebben de adressen van de hacker(s) achterhaald. Bijna 5846.32 van de 7000 gestolen BTC zijn te vinden op een paar adressen.

De adressen hebben nog niks gedaan met de bitcoin na de hack. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren en waar het geld heengaat. En dan is de vraag vooral: wie accepteert deze 'besmette' bitcoin nog?

"Onderhoud"

CZ sprak op dinsdagavond in eerste instantie over “onderhoud”. Navraag van Bitcoin Magazine NL bij Binance Angels Nederland leerde dat er sprake was van “regulier onderhoud” en “niets bijzonders”.

Tijdens het onderhoud konden gebruikers geen fondsen benaderen: tokens storten of versturen.

Daarna moest hij erkennen dat er een inbreuk op hun systeem is opgetreden,

Wat is er gebeurd tijdens deze Binance hack?

Binance is dus aangevallen. CZ noemt het in onderstaande video een erg goed georganiseerde hack. Ze hebben goed gebruik gemaakt van veiligheidslekken bij Binance zelf, maar ze maakte ook gebruik van externe factoren.

Zo verkregen ze volgens de ceo van Binance toegang tot een grote vijver aan verschillende accounts. De hackers hebben een soort van visnet uitgehangen en gewacht tot het goede moment om deze omhoog te trekken.

De hackers vonden het afgelopen nacht voldoende: met 7.000 BTC zijn de boosdoeners tevreden. Dit is een langdurige proces geweest van wachten, om op deze manier zoveel mogelijk bitcoin buit te maken.

[penci_blockquote style="style-1" align="none" author="CZ van Binance"]''Onze veiligheidsmaatregelen konden deze aanval niet stoppen. Het heeft ons 7.000 BTC gekost. Maar we hebben de 'safu funds', dat gebruiken we om de gebruikers schadevrij te stellen. ''[/penci_blockquote]

Transactie terugdraaien?

Een van de opties die uit een verklaring van CZ is te herleiden, is dat Binance heeft overwogen om de logboek van transacties aan te passen. Vanwege een aantal overwegingen heeft men hiervoor niet gekozen.
Vraag is ook of het technisch mogelijk is.

Volgens Saifedean Ammous is het niet eens mogelijk om de logboeken te veranderen. En gelukkig maar, het zou de waardepropositie van bitcoin niet ten goede komen..

CZ van Binance heeft ondertussen ook door dat het een belachelijk idee was.

Jimmy Song legt in dit twitterdraadje uit hoe duur het is om deze reorganisatie door te laten gaan. Samenvatting: super duur en totaal niet effectief.

Justin Sun van Tron (TRX) laat zich weer van zijn beste marketing kant zien. Hij biedt 40 miljoen aan stablecoin Tether (USDT) aan om Binance te helpen.

Veiligheidsfonds

De cryptobeurs gaat haar SAFU fonds Secure Asset Fund for Users aanwenden om de schade financieel te herstellen. Volgens de exchange gaan gebruikers weinig van de hack merken.

In het fonds zit circa 10% van alle commissies opgepot, bedoeld om gebruikers te beschermen in "extreme" gevallen.

Cryptomarkt reactie, dipje voor bitcoin (BTC)

De cryptomarkt dipt nadat cryptobeurs is gehackt. De koers van bitcoin (BTC) is $5.804 (-1,5%). Het is vooral interessant om te kijken hoe Binance Coin (BNB) hierop gaat reageren. Die cryptocurrency is heel erg afhankelijk van het reilen en zeilen van de cryptobeurs zelf.

Bron: Coindesk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...