Centrale banken kongsi onderzoekt met ECB ontwikkeling digitale munt

Centrale banken kongsi onderzoekt met ECB ontwikkeling digitale munt

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt samen met een handjevol centrale banken de ontwikkeling van een digitale munt, zo melden diverse media dinsdagmiddag.

Central Bank Digital Currency (CBDC)

De ECB heeft samen met de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Canada en Japan een onderzoeksgroep gevormd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De algehele coördinatie ligt in handen van de Bank for International Settlements (BIS). Voorzitters van deze invloedrijke centrale banken kongsi zijn de Fransman Benoit Coeure (BIS Innovation Hub) en de Brit Jon Cunliffe (Bank of England).

Naar eigen zeggen gaat men ervaringen uitwisselen over het maken van een ‘Central Bank Digital Currency (CBDC). Naar verwachting gaat daarna elke regio een digitale variant van haar munteenheid op de markt brengen.

Libra en China

Dat centrale banken in deze samenstelling en dit tempo met elkaar de samenwerking zoeken, is een opvallend signaal. Door de komst van Libra, de digitale munt van Facebook, én de digitale renminbi van China zijn de planning in een stroomversnelling gekomen.

In een verklaring in handen van Reuters zegt men het volgende:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“The group will assess ... economic, functional and technical design choices, including cross-border interoperability; and the sharing of knowledge on emerging technologies”[/penci_blockquote]

CBDC is net zoals de euro een centraal uitgegeven munt, maar de onderliggende blockchaintechnologie maakt een kopie van de uitgifte.

Zo is elke uitgegeven euro te traceren en te volgen via een (private) blockchain. Dat biedt overheden tal van voordelen, zoals het opsporen van witwassen van zwart geld.

Bitcoin

De macht blijft centraal gebundeld bij de centrale banken en staten. Een scherp contrast met bitcoin, dat géén centrale macht of bestuurders heeft.

Maar de komst van een digitale valuta roept ook privacy-vragen op. Hoe is de privacy geborgd zodra de centrale bank álle transacties kan inzien?

Lees ook - Bank of England-bestuurder: ‘Digitale wereldmunt moet dollar vervangen’

Lees meer over:
digitale munt cryptomunt

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties