Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

In onze eerste technische analyse voor BitcoinMagazineNL kijken we naar de lange termijn Bitcoin trend. Bitcoin is sinds begin 2018 in een bearmarket, maar online is het sentiment steeds meer bullish aan het verschuiven. Maar sentiment kan verraderlijk zijn, het afgelopen jaar waren traders telkens het meest bullish als de hele boel bijna weer op instorten stond. Hype en Fomo kunnen een groot gevaar vormen voor je portfolio, dus we zullen hier de ruis filteren en op zoek gaan naar belangrijke levels om in de gaten te houden. In deze analyse bekijken we eerst naar de huidige situatie vanuit een hoog timeframe en daarna zoomen we in.

Uitgezoomd

We kijken eerst naar de 3-Day op een linechart om paniek en fomo wicks uit te filteren en op zoek te gaan naar sterke resistance, support en trendlijnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Het eerste wat opvalt uit onderstaande grafiek is de 200 en 50 EMA. In de afgelopen maanden was de 200 EMA een zeer sterke support, waarbij de prijs telkens weer terugkaatste als deze de 200 EMA raakte. Tegelijkertijd fungeerde de 50 EMA telkens als een zeer sterke resistance, wat heeft geresulteerd in de tightste BBand squeeze sinds oktober 2016, zoals hieronder aangegeven:

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Met BBands die zo tight zijn, zal een breakout in een van beide richtingen resulteren in een zeer grote move. Je kan dus wel met enige zekerheid zeggen dat een 3-D close boven of onder deze EMA’s zal resulteren in een all-out bullmarket of een capitulatie.

Ingezoomd

Wanneer we inzoomen, kunnen we gemakkelijk de huidige trading-range identificeren, op dit moment bevinden we ons in het middelste tot bovenste deel van de trading-range. Long of short is hier een slecht idee.

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Het belangrijkste level op deze chart is rond $6300 om meerdere redenen.

Een long vanaf dit level met een stop-loss onder de $6200 kan een prima set-up zijn. Een close onder de $6200 is een duidelijke indicatie om short te gaan.

Waar de markt nu heen gaat, is erg lastig te voorspellen, maar voor zowel een bearish als een bullish scenario valt genoeg te zeggen. We kijken nu eerst naar een mogelijk bearish scenario, waarbij we rekening houden met een mogelijke capitulatie, waarna we vervolgens kijken naar de mogelijke komst van een bullmarket op de korte termijn.

Capitulatie scenario

Voor dit scenario kunnen verschillende argumenten worden aangevoerd:

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Een definitieve shakeout zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in een langere consolidatieperiode, met prijzen tussen de $4500 en $6300, vergelijkbaar met wat er aan het begin van 2015 gebeurde. Als een definitieve shakeout zou optreden, verwachten we dat $4500 de bodem is. Rond de $4500 is er sterke horizontale steun, fiblevel 0,236 en een longterm downtrend vanaf februari 2018. De bulls zullen dit level met hun leven verdedigen.

Tegelijkertijd is de cryptomarkt een stuk volatieler dan traditionele financiele markten. Hierdoor zouden we zeker ook niet verbaast zijn als we pas rond de $3000,- de bodem bereiken. Hoewel de paniek in crypto vaak even groot is als de fomo, verwachten we dat institutionele beleggers de kans niet zullen laten liggen om rond $3000,- te accumuleren. En dat is ook een van de argumenten die kunnen worden aangevoerd voor een bullmarkt die in november van start gaat.

Bullish scenario

Er zijn ook enkele argumenten te bedenken voor een bullish scenario.

Bakkt

Heel 2017 en 2018 heeft de cryptomarkt gewacht op een ETF-approval. Een ETF zou fungeren als gateway voor institutionele beleggers die willen investeren in Bitcoin. Vooral in 2017 hebben we sterke run ups naar ETF-beslissingsdata gezien en sterke prijsdalingen nadat ze werden uitgesteld. Met Google Trends hebben we een analyse gemaakt van de hoeveelheid ETF hype in de aanloop naar de beslissingsdata en wat dit met de prijs gedaan heeft. We hebben daarbij een sterke correlatie gevonden tussen hype, prijsstijging en prijsdaling zodra de ETF werd uitgesteld. Dit is allemaal aangegeven in onderstaande grafiek.

Deze grafieken geven een sterke correlatie aan tussen Bitcoin ETF-beslissingen, Google Trend interesse en price action.

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Bitcoin ETF’s

In 2018 bereikte de interesse in Bitcoin ETF’s nooit de hype van 2017:

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Een van de redenen voor de verminderde interesse is dat praktisch niemand meer gelooft dat een ETF voor februari/maart 2019 zal worden geaccepteerd, de andere reden is het feit dat Bakkt zijn “physically” backed Bitcoin exchange in november hoopt te lanceren. Dit zorgt er niet alleen voor dat er gemakkelijk institutioneel geld binnenstroomt, het kan ook helpen om een ETF in de toekomst goed te keuren. Als we opnieuw naar Google Trends kijken, zien we een groeiende interesse in Bakkt nu we de lanceringsdatum naderen:

Net als de stevige run ups van vorig jaar, zou dit dus nu wederom bij Bakkt kunnen gebeuren.

Bitcoin Season in Q4?

Een andere indicator voor een mogelijke bullish trend reversal is seizoensgebonden, zoals hieronder aangegeven. Zelfs zonder de buitensporige bullruns van eind 2013 en 2017, zijn november en december altijd erg bullish geweest voor Bitcoin. Uiteraard is er geen garantie dat de geschiedenis zich zal herhalen, maar het is wel iets om in gedachten te houden.

Crypto Dundees Bitcoin Analyse: Gaat de bullrun in november starten?

Samenvatting

2018 was een zeer moeilijk jaar voor Bitcoin en daarmee Crypto in het algemeen. Ik denk dat het nog te vroeg is om te zeggen dat het einde van de bearmarket nadert, of dat er nog een laatste capitulatie zal plaatsvinden. Het is momenteel een nogal impopulaire mening, maar we neigen toch naar bearish continuation en een laatste, krachtige capitulatie. De price action in de komende weken zal dit gaan uitwijzen.

Als de capitulatie zoals eerder beschreven daadwerkelijk komt, kan dit voor Bitcoin een waardevermindering van ongeveer 25% betekenen. Stel je voor wat dit zou betekenen voor altcoins en je portfolio als je all-in in Crypto zit. Als Bitcoin en dus Crypto een bullrun begint, is er voldoende tijd om later een goede positie in te nemen. Wij zijn zelf 25% in Crypto en 75% in fiat, niet alleen om ons portfolio te beschermen, maar ook omdat er zeer sterke buy opportunities zijn zodra de capitulatie optreedt. Wees nog niet te greedy, gebruik die hebzucht om wat fiat te reserveren om de capitulatie te kopen, stel je de buy opportunities voor wanneer Bitcoin hier capituleert… Vergeet niet dat een daling van 25% een winst van 33% is als je de bodem koopt.

Crypto Dundees

Crypto Dundees (Twitter-account) is een nieuwe en snel groeiende Crypto tradersgroep gevestigd in Amsterdam. Ons team bestaat uit verschillende Daytraders, Trading Bot developers en Fundamentele Analisten. Volg ons @CryptoDundees als je meer TA, TA lessen, FA, Project reviews, buysignals en shitposts wilt! Dit artikel is geschreven door teamlid @Ichi_MokuM. Hope you liked it!

Disclaimer: de inhoud is uitsluitend voor informatieve doeleinden, de informatie is niet interpreteren als investerings- of financieel advies.

Inschrijven nieuwsbrief