Crypto exchange Gemini lijft compliance officer in voor Europese markt

Gemini heeft Blair Halliday ingelijfd als chief compliance officer, zo meldt de cryptobeurs in een persbericht. De Brit moet Gemini klaarstomen voor de aankomende anti-witwasregeling in Groot-Brittannië en Europa.

Europese richtlijn AMLD5

De Europese richtlijn ‘Anti-Money Laundering Directive (AMLD5)’ is per 10 januari 2020 van kracht. Momenteel moet de Eerste Kamer nog besluiten over het wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën (CDA). Voor het voorstel lijkt een meerderheid te zijn, ondanks zorgen omtrent privacy en het delen van klantendata tussen exchanges, banken en overheden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze nieuwe wet stelt namelijk een groot aantal eisen aan aanbieders van cryptovaluta en wallets in Nederland.

Gemini en Europa

Halliday was eerder werkzaam als ‘head of compliance’ bij cryptofirma Circle voor de regio’s Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Halliday gaat rapporteren aan Julian Sawyer, afkomstig van de Britse internetbank Starling.

Volgens zijn nieuwe baas Sawyer is een ‘significante groei in Europa het doel dit jaar’.

Maar het is nog onduidelijk wanneer de beurs en custodian gaat starten. Om de Nederlandse markt te kunnen betreden is er een registratie nodig bij de Nederlandsche Bank.

Het zijn de gebroeders Cameron en Tyler Winklevoss die Gemini hebben opgericht. Deze tweeling is natuurlijk bekend vanwege hun rechtszaak tegen hun voormalige studiegenoot Mark Zuckerberg.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...