Echt of nep? 1.800 bitcoins verloren door ‘vergeten wachtwoord’

Een belegger claimt 1.800 bitcoin (BTC) ter waarde van $12,9 miljoen verloren te zijn, maar er zijn twijfels over zijn verhaal. Het gebruikersaccount u/lumanubrecon deelt vandaag zijn verhaal op het social mediaplatform Reddit, populair onder bitcoiners.

De bitcoins waren opgeslagen in een zogenaamde ‘brain wallet‘, maar het wachtwoord dat hij had bewaard, werkt niet meer. Hij is ten einde raad en overweegt zelfs een hypnose om het wachtwoord weer te kunnen herinneren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beheerders van het forum Reddit, die wel wat gewend zijn, trekken de claim in twijfel. Waarom een grote hoeveelheid opslaan in ‘brain wallet’? Want een typisch kenmerk van een dergelijke wallet is dat er géén wachtwoordherstel mogelijk is.

1.800 Bitcoin (BTC) verloren

Wat is het geval? De gebruiker heeft in 2016 (in dat jaar schommelde de prijs tussen de $450 en $800, red.) maar liefst 1.800 bitcoin opgeslagen in ‘brain wallet’. Maar anno 2019 werkt het wachtwoord, wat hij had onthouden én opgeschreven in een boekje, niet meer.

Gevolg: hij kan niet meer bij zijn bitcoins, die sindsdien enorm in prijs zijn gestegen.

Waarom niet? Een ‘brain wallet’ is een type bitcoin wallet die anders werkt dan een ‘normale’ wallet. Zo is er géén fysieke of digitale kopie van het wachtwoord of de seeds opgeslagen.

Gebruikelijk is dat gebruikers een wachtwoord intypen wat gemakkelijk is te onthouden. Ze gebruiken bijvoorbeeld een simpele zin, maar de standaard letters zijn vervangen door symbolen om het hackers lastig te maken.

u/lumanubrecon legt uit in zijn post:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Naast het onthouden van het wachtwoord, heb ik het wachtwoord ook opgeschreven in een boek. Maar toen ik het wachtwoord ingaf, genereert het niet het adres waarop de 1.800 bitcoin staat.'[/penci_blockquote]

Echt of nep?

De vraag op het Reddit forum stuitte op veel ongeloof en riep ook de nodige vragen op. Zo gaat het om een zeer zeldzame hoeveelheid bitcoins die in dat specifieke jaar op een wallet stonden.

Sterker, uit data van blockexplorer Bitinfocharts blijkt dat er slechts twee wallets zijn aangemaakt in 2016 met een balans van 1.800 bitcoins.

Sindsdien zijn er op beide wallets ook andere bedragen gestort. Bij één van de wallets is er in 2017 1.000 bitcoin (nu omgerekend 7,16 miljoen dollar) opgenomen.

BashCo, beheerder van het forum r/Bitcoin subreddit, maakt de ‘brain wallets’ met de grond gelijk in een onderstaande tweet. Een andere admin ‘hodlbadger’ beschouwt de post als ‘waarschijnlijk nep’.

Proof of Keys

Het veilig opslaan van cryptovaluta en de bijbehorende private keys blijft een aandachtspunt. Zo zijn er diverse hardware wallets op de markt om het cryptogeld in ‘cold storage’ (offline) op te slaan.

De industrie tracht het thema ook onder de aandacht te brengen. Zo organiseert de Amerikaanse goldbug en ‘hodler’ Trace Mayer elke 3 januari het event Proof of Keys. Met als doel om beleggers te bewegen hun private keys en daarmee hun bitcoin in eigen beheer te houden. En deze niet ‘af te staan’ aan een centrale crypto exchange.

Dat besef lijkt nog niet helemaal doordrongen: uit onderzoek van Binance zou blijken dat 92% van de ondervraagden hun crypto op een beurs bewaart.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwallet

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

  Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Lees meer