EXCLUSIEF Roger Ver (Bitcoin Cash): “Scheiding tussen Geld en Staat kwestie van tijd”

Bitcoin Magazine NL kreeg tijdens de World Blockchain Forum in Londen de kans om de veelbesproken Roger Ver, voorman van Bitcoin Cash (BCH) te interviewen.

Profiel Roger Ver

Het verleden van Ver (27 januari 1979, San Jose Californië) is uitvoerig belicht, maar in een notendop een aantal feiten. Na een afgebroken business-studie is Ver ceo van de webshop Memorydealers.com. In 2005 vertrekt Ver naar Tokyo nadat hij in zijn thuisland een straf van 10 maanden heeft uitgezeten voor de “verkoop van illegale explosieven” (sic). Vlak na het uitkomen van de whitepaper van Satoshi Nakamoto raakt hij, als zelfverklaard anarchist én libertarier geïnteresseerd in bitcoin. Hij laat zich gelden als investeerder in één van de eerste cryptobeurzen Bitinstant van die andere oudgediende Charlie Shrem. Ook stak hij geld in Ripple, Blockchain.info en Kraken toen deze bedrijven net opgestart waren.
Zijn webstek Memorydealers.com accepteert al in 2011 bitcoin als betaalmiddel. Ver krijgt al gauw bekendheid in het wereldje en krijgt de bijnaam “Bitcoin Jesus” vanwege zijn evangelie van deze nieuwe decentrale beweging.
Bij de Nederlanders is hij wellicht bekend als de man die in een documentaire van Tegenlicht in tranen en woede uitbarst over hoe de Amerikaanse regering hem heeft behandeld. Hij geeft in 2014 dan ook zijn Amerikaans staatsburgerschap op en is nu officieel burger van Saint Kitts and Nevies, een eilandje in de Cariben. Hij is een fervent voorstander van grotere transactieblokken op het bitcoin netwerk. In november vorig jaar volgt een veelbesproken splitsing ("hard fork") van het bitcoin-netwerk met de creatie van Bitcoin Cash tot gevolg. Dat betekent simpel gezegd dat de blokken van BCH feitelijk een andere route volgen op de blockchain dan die van Bitcoin (BTC). Deze cryptomunt is met 361 miljoen dollar qua marktkapitalisatie de vierde munt in de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Cash deed onlangs een stresstest van haar netwerk met 2,1 miljoen transacties op één dag. Hoe kijk je erop terug?

Ver: “Dat is succesvol geweest. We hebben vijf keer zoveel transacties uit laten voeren op ons netwerk dan normaal gesproken. Nooit eerder hebben er zoveel transacties op de blockchain plaatsgevonden. We denken dat Bitcoin Cash zo kan opschalen dat heel de wereld met digitale valuta kan betalen. In tegenstelling tot Bitcoin (BTC) kunnen we ook opschalen naar een extra netwerklaag buiten het normale netwerk om.
We willen gewoon dat digitale valuta door zoveel mogelijk mensen gebruikt gaan worden.Het is mijn persoonlijke doelstelling om fiat geld overbodig te maken"

Wat is je visie voor de komende jaren?

Ver: “We maken ons sterk voor een scheiding tussen geldcreatie en de Staat. Dat had voor de komst van bitcoin raar geklonken. Maar nu niet meer. Het is heel simpel: competitie in een markt leidt tot betere producten en diensten en tot een lagere prijs. Dat gaat nu ook op de geldmarkt gebeuren. Mensen kiezen hun munt uit die zij fijn vinden of dat nu bitcoin is of litecoin, dash of bitcoin cash. De capaciteit van ons netwerk wordt continu verbeterd. in mei 2019 moet de maximale capaciteit naar 128 megabytes per blok. Het originele plan van Satoshi Nakamoto vanaf dag één was ook om bitcoin als betaalmiddel te gebruiken en niet alleen als opslag van waarde."

Sinds de splitsing is de discussie tussen de kampen “Bitcoin-core” en Bitcoin Cash hoog opgelopen. Eindigt dat een keer?

Ver: “Ik ben moe van het debat, maar het gaat voorlopig niet eindigen. Beide kampen vechten nog steeds over de naam bitcoin. Het BTC-kamp vindt dat het BCH-kamp niet het woord bitcoin in de naam mag voeren. Ik vind dat bitcoin niet meer te kenmerken heeft van het begin. Alle kenmerken zoals een peer-to-peer-betaalmiddel gaan nu niet meer op. Voor elke dienst of product geldt: er is meer dan één toepassing nodig om waardevol te zijn. Bitcoin gaat haar waarde als betaalmiddel op deze manier snel verliezen. Het enige wat rest is een opslag van waarde en dat is niet genoeg om te overleven. De uitdagingen zijn namelijk schaalbaarheid en adoptie. Kijk, de mensen die regeringen haten die zijn al aan boord. Het gaat erom de massa hierbij te betrekken, allereerst met snelle, gemakkelijke betalingen op het internet."

Enig idee wie Satoshi Nakamoto is? Een groep mensen, waaronder Nick Szabo bijvoorbeeld?

Ver: "Ik ben behoorlijk zeker dat het niet Nick Szabo is. Wie ze ook zijn, ze verdienen om alles uit het leven te krijgen, want ze hebben een van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid gemaakt.”

Wat heeft bitcoin voor jou persoonlijk gebracht?

Ver: “Het verandert mijn leven nog steeds. Ik denk nog steeds dat zodra regeringen geen geld meer mogen of kunnen creeren, de wereld daar beter van wordt. Digitale valuta is het beste instrument de wereld ooit heeft gehad om dat te bereiken. Om te lobbyen om politici naar een andere richting te bewegen heeft in ieder geval níet gewerkt. Het internet heeft ervoor gezorgd dat bitcoin er is.”

Wat is je favoriete "killer"-app?

Ver: "De Bitcoin Cash-app. Ik vind de privacymunten ook interessant zoals Monero, ZCash, Zcoin en Dash en we gaan ook een privacy-feature in de BCH-wallet bouwen. Dat wordt binnenkort gelanceerd zodat de transacties van BCH geanonimiseerd worden.”

Interview Roger Ver


Bekijk op ons Youtube-kanaal het interview terug, opgenomen in Londen tijdens de World Blockchain Forum.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...