Traditionele fondsen roeren zich meer op Bitcoin (BTC) futures markt

Steeds meer traditionele fondsen ontdekken Bitcoin (BTC) als investering of handelen al actief in futures, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

Een bitcoin future is een contract waarmee een (ver) koper het recht krijgt om bitcoin op een bepaalde datum tegen een bepaalde prijs te (ver) kopen.

Elk contract heeft een koper én verkoper nodig. Een toename in ‘open interest’ betekent dat het aantal contracten dat niet gesloten is, toeneemt.

Maar het contract is nog niet gesloten in het voordeel van één partij, vandaar de term ‘open’.

Paul Tudor Jones

Afgelopen week in het nieuws: macro investeerder Paul Tudor Jones die Bitcoin classificeert als ‘hedge’ in de huidige turbulente financiële markten.

Jones bestiert sinds 1980 investeringsfirma Tudor Investment met 21 miljard dollar onder beheer. Daarvan gaat (of ging?) een ‘heel klein percentage’ naar Bitcoin futures, maar het is onbekend hoeveel in absolute zin.

Blijkbaar gaat dit nieuws snel rond in ‘Wall Street’, want het aantal geopende futures bij CME schiet snel omhoog. Het is onduidelijk of het fonds van Jones erachter zit of dat er bij collega-fondsen sprake is van ‘fear of missing out’ (FOMO).

En ook in het nieuws: het aantal openstaande future contracten (‘open interest’) schoot omhoog naar 400 miljoen dollar aan ‘open interest’.

Meer grotere fondsen actief?

The Block heeft dieper in de handelsdata van CME gegraven en komt tot de conclusie: het aantal ‘grote open interest’ houders, handelaren met een open positie van meer dan 25 Bitcoin, heeft een nieuw ‘record’ bereikt van 61 stuks.

Men heeft de Commitment of Traders (COT) doorgespit, een periodieke rapportage van de Amerikaanse toezichthouder CFTC.

Traditionele fondsen roeren zich meer op Bitcoin (BTC) futures markt

Fondsen en FOMO?

Uit de cijfers blijkt bovendien dat CME in het afgelopen eerste kwartaal 567 aan nieuwe accounts heeft mogen verwelkomen.

Dat is verdubbeling van het aantal ten opzichte van kwartaal vier in 2019.

Op moment van rapportage staat de ‘open interest’ op 368 miljoen dollar, waarvan 150 miljoen dollar is toe te schrijven aan ‘grote contracthouders’ (open interest > 25 Bitcoin, red.)

Maar wat betekent dit nu? Het ziet er naar uit dat ‘institutioneel geld’, een terugkerend verhaal in de markt, nu wel degelijk actief is.

Ook Renaissance Technologies, een hedgefonds met 75 miljard dollar onder beheer, is via haar Medallion Funds actief in de futures handel. De handel blijft beperkt tot de CME beurs, Bakkt is daarmee voorlopig uitgesloten.

Concluderend, de ‘open interest’ heeft het hoogste punt bereikt in de afgelopen tien maanden. ‘Open interest’, toe te schrijven aan hedgefondsen is 150 miljoen dollar (5 mei).

Traditionele fondsen roeren zich meer op Bitcoin (BTC) futures markt

Dat betekent ook: bijna 50% van de open interest is afkomstig van kleinere handelshuizen.

Trendbreuk?

The Block heeft ook enkele bronnen in ‘Wall Street’ gesproken die door laten sijpelen dat de interesse in bitcoin onder investeringsbanken toeneemt.

Bijvoorbeeld Citigroup zegt dat meer klanten vragen of ze bitcoin voor hen kunnen opslaan of dat ze een order voor te plaatsen.

In een recente aflevering van podcast The Scoop, vertelt Mike Novogratz van investeringshuis Galaxy Digital:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Mogelijk is er nu echt sprake van een trendbreuk. De kans dat ‘Wall Street’ nu de bitcoin markt betreedt neemt toe. De boomer generatie toont interesse via hun financiële adviseur’.[/penci_blockquote]

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...