Fysieke metaalmarkten gaan werken met de blockchain technologie

De blockchain technologie zou een oplossing kunnen bieden voor goud en andere fysieke edel- en industriële metalen.
De edelmetaalmarkt, met een jaarlijkse handelswaarde van 200 miljard dollar, zou kunnen profiteren van de blockchain technologie, zo meent de LBMA.

Eerlijk goud

Jaarlijks wordt er voor miljarden aan edelmetaal uit de grond gehaald, maar vaak is niet duidelijk of dat metaal op een mens- en milieuvriendelijke manier gewonnen wordt.
Niet voor niets dat er initiatieven bestaan als “Verantwoord goud”, een IMVO-Convenant dat vorig jaar in Nederland werd gelanceerd en “Fairtrade-goud”, van Stichting Max Havelaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

London Bullion Market Association

Nu ziet ook de London Bullion Market Association (LBMA), de belangrijkste fysieke goudmarkt ter wereld, een mogelijkheid in te springen op het fenomeen.
Zij meent dat middels de blockchain technologie een oplossing gevonden kan worden om te komen tot vergaande transparantie van de markt.

Sakhila Mirza, executive board director en general counsel van de LBMA gaf in een interview aan dat de blockchain technologie achter bitcoin een antwoord kan zijn in het voorkomen van witwassen, financiering van terrorisme en de zogeheten “conflict diamonds”.

Opvallend natuurlijk, aangezien bitcoin juist vaak in een adem genoemd wordt met witwassen en de financiering van terrorisme. Maar het omgekeerde lijkt daarmee juist mogelijk.

Mirza: “Blockchain cannot be ignored. Let’s understand how it can help us today, and address the risks that impact the precious metals market. For us, it’s a question of where the gold comes from.
Everything that ends up in an LBMA good-delivery refiner needs to be tracked in the supply chain, regardless of whether it ends up as a large bar in a London vault, a kilo bar shipped to the Far East, or a coin owned by a collector.
A lot has been done already but it’s still very paper-based. We now want to formalize it through an efficient and possibly technologically based solution”

Tiberius Group

Ook het Zwitserse grondstoffenfonds Tiberius Group ziet wel wat in de blockchain technologie. Zij is eind februari van plan een eigen cryptomunt te introduceren dat gedekt wordt door fysiek leverbaar (edel)metaal.
Het fonds, dat 300 miljoen dollar onder beheer heeft, wil de Tiberius coin of tcoin de komende maanden introduceren, aldus oprichter en CEO Christoph Eibl.

Eibl: “We want to propose the idea of a cryptocurrency with real tangible net worth”

Grote kans van slagen

De Tiberius coin lijkt de eerste munt gedekt door industriële metalen.
En omdat Tiberius al een gerenommeerde speler is binnen de metalenindustrie heeft zij wellicht een grotere kans in adoptie en slagen, aldus Charles Hayter, oprichter van cryptocurrency data analyse bedrijf Crypto Compare.

Hayter: “The problem has always been that the crypto provider has never had a solid reputation or there has been speculation about whether the underlying metals exist or are stored securely. It sounds like you’ve got that in this case”

De tcoin zal ook worden gedekt door fysieke metalen aangehouden in de LBMA warehouses in London. Net als andere cryptovaluta’s zal het verhandeld worden op een blockchain platform, aldus Eibl.

Echte waarde

Goud-gedekte valuta’s als DigixGlobal in Singapore, Goldmint in Rusland en OneGram in Dubai bestaan al. Andere cryptovaluta’s kennen een achterliggende waarde van bijvoorbeeld vastgoed of diamanten.

Venezuela is van plan een cryptovaluta te introduceren dat gedekt wordt door haar olie, gas, goud en diamanten reserves.
Het opvallende daarbij is dat Venezuela juist een van de 7 landen is dat cryptovaluta’s in 2014 verbood. Dit terwijl bitcoin juist bijzonder populair is onder Venezolanen.

En daarnaast wordt daarmee duidelijk dat er helemaal geen wereldwijd verbod op cryptovaluta’s gaande is. Overal is handel en aanhoudingen in bitcoin legaal, behalve in Algerije, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Kirgizië, Bangladesh en Nepal.

China? Legaal. Zuid Korea? Legaal. Europa en de VS? Legaal. Rusland? Legaal.

Hoewel deze landen allemaal in bepaalde mate cryptovaluta’s willen reguleren is er absoluut geen sprake van een algeheel verbod. Dat mag een positief signaal heten voor cryptovaluta’s.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr / Lawrence OP

Lees meer over:

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers verwachting Nieuws
Hayes Noemt ADA Shitcoin Ondanks Pump, Wat Gaat Cardano Doen?

De cryptomarkt heeft de afgelopen week veel volatiliteit ervaren en ook vandaag is dit niet...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: mailen met Satoshi

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Ethereum trending crypto Data en Analyse
Niet Bitcoin Maar Ethereum en Binance Coin Stelen de Show Deze Week

Beleggers en handelaren verbreden hun de afgelopen tijd hun aandacht van bitcoin naar altcoins zoals...

Ethereum ETF Nieuws
Grayscale CEO: Spot Ethereum ETF Goedkeuring Slechts een Kwestie van Tijd

Grayscale CEO Michael Sonnenshein deelde zijn optimisme over de goedkeuring van een spot ethereum ETF...

solana koers verwachtign Nieuws
Waarom Zakt Solana? What’s Next: Kan Solana €200 Worden Of €88?

In tegenstelling tot de rest van de crypto markt moest Solana over de afgelopen dagen...

Lees meer