'Bitcoin ongeschikt als geld', stelt Griekse oud-minister Financiën in brief

'Bitcoin ongeschikt als geld', stelt Griekse oud-minister Financiën in brief

De voormalige minister Financiën van Griekenland Yanis Varoufakis ziet vrij weinig in Bitcoin. Juist de onwrikbare, monetaire eigenschappen maken de munt ongeschikt om het huidige geldstelsel te vervangen. Sterker, het maakt de huidige kloof tussen arm en rijk alleen maar groter.

Daarentegen ziet hij wel toekomst in blockchaintechnologie...

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als alternatief

Varoufakis raakte bij het brede publiek bekend als de minister die Griekenland uit het financiële slop moest trekken in het kabinet Tsipras.

In 2015 kon het land een staatsschuld van 1,6 miljard euro niet voldoen aan het Internationaal Monetair Fonds. Uiteindelijk bekleedde hij slechts 6 maanden zijn functie.

In een open brief onderzoekt hij de these: kan Bitcoin het huidige geldstelsel vervangen? Zijn antwoord is panklaar: nee.

Als de centrale banken vervangen zouden worden door Bitcoin, komt daar hyperkapitalisme en toenemende ongelijkheid voor terug.

In zijn artikel poneert hij een aantal argumenten die feitelijk op hetzelfde punt uitkomen: met het vervangen van het monetaire beleid (bitcoin in plaats van centrale banken) is er weinig opgelost.

Een achilleshiel van Bitcoin is dat het monetaire beleid (maximaal 21 miljoen BTC in 2140) te star om 'mee te bewegen' met een economisch klimaat dat continue verandert.

Bitcoin staat voor 'harde code' en is niet flexibel genoeg om sociale en economische problemen in maatschappij en bedrijfsleven op te lossen.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Neem de financiële crisis uit 2008 of de huidige coronacrisis. Stel dat centrale banken géén duizenden miljarden dollars of euro's hadden kunnen creëren.

Stel dat hun besluiten afhankelijk zijn van een community van Bitcoin gebruikers? Dan zou het resultaat een diepe depressie zijn met massawerkloosheid en uitzichtloosheid'. [/penci_blockquote]

Zoals bekend kent het maximale aantal Bitcoin een hard plafond van 21 miljoen stuks. Die consensus lijkt in cement gegoten onder developers en Bitcoin bedrijven.

Momenteel zijn er ruim 18,4 miljoen Bitcoin gedolven, 89% van de maximale voorraad. De huidige inflatie is 1,8% en deze wordt elke vier jaar gehalveerd om uiteindelijk op 'nihil' uit te komen.

'Ongelijk verdeeld'

Een ander argument dat Varoufakis van de stal haalt: de zéér ongelijke verdeling van de beschikbare Bitcoin.

Bezitters van 10.000 Bitcoin of meer hebben andere belangen dan Bitcoiners met minder dan 0.1 BTC, zo is zijn argumentatie. 'Whales' hebben belang bij het plafond van 21 miljoen stuks. Het oprekken van de voorraad leidt tot inflatie van hun Bitcoin vermogen.

Met andere woorden: het vervangen van fiat geld door Bitcoin vergroot juist tussen arm en rijk. 'Whales' kunnen hun vermogen verder verzilveren door een hogere premie te vragen om hun Bitcoin te gebruiken of uit te lenen.

Varoufakis omschrijft dit als een 'free-rider' probleem'. Het kapitalistische systeem resulteert de facto in verliezers en winnaars. Met Bitcoin als belangrijkste medium of exchange wordt de kloof tussen die groepen niet gedicht.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Ongelijkheid is een onontkoombaar gevolg van elk monetair systeem dat afhankelijk is van het kapitalistische systeem.' [/penci_blockquote]

'Bitcoin dicht kloof tussen arm en rijk niet'

Met andere woorden: Bitcoin is geen wondermiddel. Sommigen hebben toegang tot meer kapitaal dan anderen, die afhankelijk zijn van arbeid.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Private beleggingsfondsen en pensioenfondsen blijven eigenaar van de bulk aan aandelen op Wall Street en The City. Stel dat centrale banken verdwijnen en de Bitcoin community mag besluiten over de wereldwijde geldvoorraad. Dat verandert niets aan het diepgewortelde probleem dat private bedrijven overheden en burgers uithollen'. [/penci_blockquote]

Als voorbeelden noemt hij het vermogen van Amazon-topman Jeff Bezos of bedrijven als Facebook en olieconcern Exxon Mobil. Hun business en vermogenspositie verandert niet op één dag wanneer centrale banken verdwijnen.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'De markt vindt ook manieren om aan Bitcoin nieuwe beleggingsproducten te koppelen. Zoals dat in de jaren voor 2008 gebeurde op de hypotheekmarkt. Het resultaat zijn complexe derivaten die niemand begrijpt. Bitcoin is dan verworden tot privaat geld in plaats van publiek geld waarvan het bedoeld is.'[/penci_blockquote]

'Blockchain, geen Bitcoin'

Varoufakis vergelijkt het monetaire systeem met een hondenstaart. Je kunt de staart wel vervangen, maar daarmee vervang je het beest zelf niet.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Het democratiseren van geld via de monetaire weg leidt niet per definitie tot vernieuwing van het economisch verkeer. Sterker, het maakt dit systeem alleen vernietigender voor de mensheid'. [/penci_blockquote]

Kortom, de 'massa' die baat heeft bij nieuwe manieren van waarde uitwisselen zou geen baat hebben bij Bitcoin. In bepaalde kleine eigenschappen zoals in El Zonte in El Salvador heeft Bitcoin wel degelijk toegevoegde waarde.

Opmerkelijk is dat hij wél toekomst ziet in blockchaintechnologie om een 'nieuw financieel stelsel' te creëren. Blockchain en geen bitcoin dus, een veelgehoord 'frame' onder beleidsmakers en politici. Het is onduidelijk hoe zijn ideale plaatje er dan uit ziet.

Het standpunt van de oud-minister leidt tot reactie van onder meer Bitcoin denker Nic Carter.

Staatsschuld

Griekenland heeft een staatsschuld van 181 procent van haar Bruto Nationaal Product en een werkloosheidspercentage van ruim 16%.

Varoufakis was tussen januari en juli 2015 minister van Financiën in het kabinet Tsipras. Hij is thans politiek leider van de nieuwe beweging MeRa25 en is namens die partij lid van het Griekse parlement.

Lees meer over:
Bitcoin BTC geld

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan