Update – Marius Jansen (Deribit) erkent: ‘Softwarebug leidde tot flashcrash bitcoin’

Update – De internationale bitcoinwereld werd opgeschrikt door een plotse koersdaling van bitcoin (BTC) bij de Amsterdamse optiebeurs Deribit.

Bitcoin Magazine NL vraagt medeoprichter en Chief Operating Officer (COO) Marius Jansen kort om een reactie na het opvallende voorval. Hij erkent direct dat de oorzaak ligt bij een softwarefout aan hun kant.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reactie van Marius Jansen (COO Deribit)

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘We kregen een signaal binnen dat de prijsfeed veel te laag was. De oorzaak lag bij een bug in ons softwaresysteem die de prijsindex niet goed had berekend. Deze index kwam tot een prijs van $7.200, waardoor er een domino-effect optrad. De handelsposities van gebruikers werden onverwacht geliquideerd. Het is onze fout geweest, we willen dit niet in de schoenen van Coinbase schuiven’.[/penci_blockquote]

Vrij snel is er besloten tot een financiële compensatie van de gebruikers. Op fora zoals Twitter en Telegram was er onvrede dat er geen ‘rollback’, het compleet terugdraaien van het handelssysteem plaatsvond. een bewust keuze?

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Bij een rollback had het complete handelssysteem enkele uren platgelegen. Dat brengt ook weer gevaren met zich mee, omdat traders weer posities aan het opbouwen zijn. Met alleen een refund geef je de gebruikers ook duidelijkheid. Trading kan gelijk weer door.’[/penci_blockquote]

Deribit kondigt ook een lange termijn oplossing aan. Jansen geeft aan dat zijn team van programmeurs aan de slag gaat met een update. Hierbij moet – een theoretische – rollback in een korter tijdsbestek uitgevoerd kunnen worden. Hij zegt: ‘We gaan de kwaliteit van de prijsindex verder ontwikkelen en meer robuust maken voor de toekomst’.

155 bitcoin (BTC) compensatie

Naar eigen zeggen zijn er geen mutaties opgetreden in het klantenbestand. Het compensatiebedrag van 155 bitcoin, destijds 1,35 miljoen dollar is vooral heel zuur voor de snelgroeiende exchange.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Als bitcoin exchange ben je er eigenlijk 24 uur mee bezig. We zaten achter de computer toen het gebeurde en mijn broer John (medeoprichter en CEO, red.) heeft binnen één minuut het platform gereset.

Vervolgens hebben de vier directeuren de koppen bij elkaar gestoken en advies ingewonnen van enkele grote handelshuizen. Binnen een half uur is er gekozen om gebruikers te compenseren en dat is inmiddels gebeurd. Per klant is bekend welke equitypositie iemand heeft op welk tijdstip. Dat verschil hebben we bijgeplust’.[/penci_blockquote]

Lees hieronder de eerdere berichtgeving over dit voorval.

De koers op Deribit deed op donderdagavond Nederlandse tijd raar met een plotse daling naar $7.267. Althans, de index van de beurs stond op die waarde. Er is op de beurs niet tegen deze prijs gehandeld. Wat ging er mis?

Flash crash Deribit

Deribit is een exchange uit Amsterdam die Bitcoin futures en opties aanbiedt. Voor haar opties hanteert de beurs een prijsindex, gebaseerd op spotprijzen van acht exchanges, waaronder die van Coinbase.

De API van Coinbase gaf – door een bug – een spotprijs van $4.200 door. En doordat de weging van Coinbase in de index ongeveer 18% is, daalde de prijsindex van Deribit. Dit had een daling naar $7.700 per BTC tot gevolg.

Door deze plotselinge daling, gebeurden er dingen waar handelaren geen invloed op hadden.

“Orders werden automatisch gevuld (en deels gecanceld) en daarna verdwenen deze orders uit mijn account”, zo meldt Pim de Goede op Twitter.

Vergoeding voor gebruikers

Deribit geeft aan dat er géén rollback zal zijn, maar de gebruikers kunnen wel een compensatie tegemoet zien.

Als je positie geliquideerd is, krijg je een bedrag terug ter waarde van die positie net voor de flash crash $9.160. Deze waarde is gebaseerd op de index van BTC van 31 oktober 21:00:00 UTC.

Intussen heeft Deribit alle betrokken accounts terugbetaald. Een totaal van ~155 BTC werd vergoed door Deribit. Het verlies wordt geschat op zo’n $1,35 miljoen, een bedrag dat uit de kasreserves van de exchange is betaald.

Not your keys …

Laat dit ook weer een leerzame les zijn voor iedere BTC fanaat. Als trader moet je jouw munten wel op een exchange hebben staan. Maar ook dan geldt: not your keys, not your coins. Zorg er voor dat je jouw munten in eigen beheer neemt.

Bron: Cointelegraph

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...