Miljardair Peter Thiel speelt politiek spelletje

De Duits-Amerikaanse miljardair Peter Thiel, samen met Elon Musk medeoprichter van betalingsdienst PayPal, blijkt een groot vermogen in bitcoin aan te houden.

Politieke invloed

Thiel was de allereerste investeerder in Facebook, en is oprichter van hedgefund Clarium Capital Management en Palantir Technologies, leverancier van software voor zowel de CIA als de financiële sector. Hij financierde met zijn privévermogen diverse politieke doelen.
Zo steunde hij in de verkiezingsstrijd om het Amerikaanse presidentschap meermalen de Libertariër Ron Paul, maar uiteindelijk ook Donald Trump, voor wie hij nog steeds als adviseur werkzaam is.
Hij kreeg met zijn steun aan Trump veel kritiek over zich heen maar met Thiel lijkt er meer aan de hand.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Thiel zei daar zelf over:
“Hoe idioot deze verkiezingen ook lijken, het is minder idioot dan de staat van het land. Beide kandidaten zijn op z’n minst gezegd imperfect…
Ik ben het niet eens met alles wat Donald Trump zegt en doet en volgens mij geldt datzelfde voor diegene die voor hem hebben gekozen…
Maar die kiezers hebben niet voor hem gekozen om zijn tekortkomingen te onderschrijven. Zij kozen voor hem omdat het leiderschap van dit land heeft gefaald”

Power to the people

In een open brief uit 2009, genaamd ‘The Education of a Libertarian’, bleek al hoe Thiel de wereld ziet. Hierin gaf hij aan dat hij geen toekomst meer ziet in het huidige politieke systeem.
Hij gaf zelfs aan dat het de taak van de Libertariër is om te zoeken naar een uitweg, weg van de politieke dwangbuis van de overheid.
De internetmiljardair is een van de meest toonaangevende investeerders in Silicon Valley. Zijn Founders Fund investeerde onder meer in bedrijven als Airbnb, SpaceX, Lyft en Spotify.
Maar Thiel steunde dus ook Donald Trump’s Super PAC met een miljoen dollar.

De Wall Street Journal bericht nu dat Thiel met zijn Founders Fund, een investeringsfonds dat ongeveer 3 miljard dollar in beheer heeft, vorig jaar voor 15 tot 20 miljoen dollar aan bitcoin heeft gekocht.
Het past perfect in Thiel’s Libertarische straatje.
Wanneer Thiel kocht, is niet bekend, maar de waarde van de portfolio zou ondertussen al zijn opgelopen tot honderden miljoenen dollars.

Chamath Palihapitiya

Thiel is overigens niet de enige Silicon Valley bekende die bitcoin een warm hart toedraagt.
Ook voormalig Facebook exec Chamath Palihapitiya ziet bitcoin als de ideale “schmuck insurance”. Hij ziet bitcoin best richting de 1 miljoen dollar gaan.
https://youtu.be/DYEHkSKAJYY

Witte Huis

Ook binnen het Witte Huis komen we meerdere bitcoin fanaten tegen.
Zo staat in de VS Mick Mulvaney aan het hoofd van het Office of Management and Budget (OMB), het grootste bureau binnen het zogeheten Executive Office of the President of the United States.
Mulvaney gaf in 2016 een speech waarin hij bitcoin prees als valuta die niet manipuleerbaar is door overheden.

Vorige maand werd daarnaast bekend dat president Trump in september een nieuwe wet had ondertekend dat 700 miljard dollar vrij moet maken voor defensie. Daarin wordt ook een mandaat meegenomen voor een blockchain cybersecurity research studie.

Bronnen: Wall Street Journal, CNN, Cato Unbound, Business Insider, Coindesk

Foto: Flickr / Heisenberg Media