Onderzoek: Veel nepvolumes bij bitcoinhandel, OKEx spant kroon

Bij 80 procent van de grootste 25 BTC-paren wordt het handelsvolume kunstmatig opgeblazen. De werkelijke handelsvolume liggen in sommige gevallen meer dan 90 procent lager. Dat blijkt uit een recent rapport van de Blockchain Transparency Institute.

Een voorbeeld: een van de grootste cryptobeurzen, OKEx, spant de kroon met het paar BTC-USDT: ze rapporteren een handelsvolume van 182 miljoen dollar, terwijl het werkelijke handelsvolume op 19,7 miljard dollar, nog geen 11 procent van het gerapporteerde aantal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Manipulatie handelsvolumes, OKEx scoort onvoldoende

Een team data-analisten heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de handelsvolume van de top 25 BTC-paren op diverse markten. Bij een groot aantal ruilbeurzen is er sprake van “wash trading”. Hierbij kopen en verkopen handelaren of market makers hun eigen orders waardoor het volume van een bepaald BTC-paar (bijvoorbeeld EOS-BTC op OKex) kunstmatig hoog gehouden wordt. In sommige regio’s, zoals in Europa waaronder Nederland, wordt ‘wash trading’ als een ‘misleidende en onjuiste transactie’ aangeduid en is deze praktijk bij wet verboden.

Onderzoek: Veel nepvolumes bij bitcoinhandel, OKEx spant kroon

De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn:
– Er zijn ten minste vier verschillende botstrategieën die worden ingezet om handelsvolumes kunstmatig op te blazen.
– Het meeste volume is minder dan 1% (!) van hun gerapporteerde volume op CoinMarketCap
– Slechts 2 van de top 25 BTC-paren blijkt ‘schoon’ te zijn. Dit zijn de handelsparen BTC-USDT en BTC-USD bij respectievelijk Binance en Bitfinex.
– Bij alle 30 handelsparen op de ruilbeurs van OKEx is sprake van ‘wash trading’.
– Bij meer dan 80% van de 25 grootste BTC-paren op CoinMarketCap is sprake van nepvolume
– Het gemiddelde blockchainproject besteedde meer dan 50.000 dollar per notering aan een ruilbeurs.

De betrokken ruilbeurzen hebben nog niet in het openbaar gereageerd op de bevindingen.

Bron: The Block / Blockchain Transparency Institute

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...