Bitcoin handel onderzocht: ‘Kraken en Coinbase schoonste cryptobeurzen’

Wash-trading, de kunstmatige handel in bitcoin (BTC) is het afgelopen half jaar met ruim 35% gedaald. Dat concludeert onderzoeksfirma Blockchain Transparency Institute (BTI) in een nieuw rapport.

Volgens BTI hebben een groot aantal beurzen aan het onderzoek meegewerkt. Opvallend: Kraken, Poloniex, Coinbase en Upbit behoren tot de ‘schoonste’ beurzen van de sector.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: Veel nepvolumes bij bitcoinhandel, OKEx spant kroon

Wash trading

Bij wash trading kopen en verkopen handelaren en market makers hun eigen orders op, waardoor het volume van een bepaald BTC-paar (bijvoorbeeld EOS-BTC op OKex) kunstmatig hoog gehouden is.

In sommige regio’s, zoals in Europa waaronder Nederland, is ‘wash trading’ een ‘misleidende en onjuiste transactie’ aangeduid en bij wet verboden.

Beurzen gevestigd in de VS en Japan scoren relatief hoog op de ranglijst, temeer omdat de overheden strenge wet – en regelgeving hebben ingevoerd.

Die vlieger gaat niet altijd op. Zo zijn er in Zuid-Korea nog beurzen te vinden met een relatief hoog nepvolume, terwijl daar wel strenge regels gelden.

Zo treden de autoriteiten actief op tegen privacymunten, onder meer Upbit en OKEx Korea gaan hun privacycoins verwijderen vanwege internationale FATF-richtlijnen.

Binance

BTI heeft ook verschillende beurzen toegevoegd in hun onderzoeksprogramma, waaronder Binance, Gemini, Bitflyer en Indodax.

Binance maakt ook stappen in de goede richting. Het kunstmatige handelsvolume op Binance is in de onderzochte periode minder dan 10%. In de eerste maanden van 2019 lag dit nog op 20%.

Ook Bitflyer en Gemini scoren mooie rapportcijfers.

Zwarte schapen

Daarentegen scoren de beurzen OKEx en Bibox een ruime onvoldoende. Nog steeds is driekwart van het volume op deze beurs te betitelen als ‘nepvolume’, zo oordelen de onderzoekers.

In de sector zijn de nodige zwarte schapen aan te wijzen, die nóg slechter scoren. Het nepvolume op deze beurzen is ongekend te noemen met percentages tussen de 96% en 99%. Er ontbreekt een aanpak om deze praktijken te bestrijden.

Het betreffen relatief onbekende beurzen als LBank, BW.com, Bit-Z, Coinbene en OEX.

Bitcoin handel onderzocht: 'Kraken en Coinbase schoonste cryptobeurzen'

Tether USDT

In de afgelopen negentig dagen is Tether USDT de meest populaire stablecoin. USDT is goed voor 94% van al het volume dat via stablecoins loopt.

USDC is gegroeid naar de 2e plaats en is momenteel de snelstgroeiende stablecoin dit jaar.

Bitcoin handel onderzocht: 'Kraken en Coinbase schoonste cryptobeurzen'

SEC-voorzitter

We kunnen concluderen dat de sector nog een lange weg heeft te gaan om compleet ‘schoon’ te zijn. Positief is dat een aantal beurzen actief optreden tegen wash trading.

Zo heeft Coinmarketcap eerder dit jaar de Data Accountability & Transparency Alliance (DATA) in het leven geroepen. Onder meer Binance, Bittrex, Huobi en OKEx zijn hieraan deelnemers.

Onlangs maakt de SEC-voorzitter Jay Clayton zich sterk voor een strengere wet – en regelgeving. Vooralsnog is er bij de handel in bitcoin nog steeds sprake van wash-trading.

Het is voor autoriteiten vaak een stok om de sector mee om de oren te slaan. zodra het aantal exchanges gaat teruglopen de komende jaren, komt er misschien meer grip op de handel zelf.

Lees meer over:
cryptodashmonerovolume