Deze peer-to-peer beurs uit Australië biedt nu ook bitcoin (BTC) aan

De peer-to-peer beurs LocalEthereum heeft haar naam veranderd in LocalCryptos en gaat nu ook bitcoin (BTC) aanbieden. Het bedrijf uit Australië hoopt hiermee meer klanten van concurrenten zoals LocalBitcoins weg te pikken.

Sterker nog: de ambitie is om uit te groeien tot ‘marktleider’ in de wereld van decentrale ruilbeurzen waar ook namen als Bisq en Hodl Hodl actief zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ruilhandel

Wat maakt LocalCryptos dan anders? ‘In tegenstelling tot LocalBitcoins, zijn wij non-custodial, zijn de transacties end-to-end versleuteld en privé’, zo vertelt oprichter Michael Foster aan The Block Crypto.

Non-custodial wil zeggen dat de beurs niet de private keys van de cryptovaluta voor je bewaart, want die bewaar je zelf.

De exchange zelf houdt ook geen fiat geld of crypto vast. Dus geen ‘hot’ wallets waar honderden miljoenen euro’s aan crypto opstaan zoals bij Coinbase, Kraken en Binance het geval is.

In de ogen van Foster is het veiliger om geen tegoeden vast te houden als beurs, omdat de risico’s van een hack serieus zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Michael Forster”]‘Platforms zoals LocalBitcoins zijn gecentraliseerd, ze bewaren je private keys en de klantengegevens zijn niet privé.

Ze zijn net zo risicovol als een gecentraliseerde exchange. Hackers hebben miljarden dollars ontvreemd van cryptobeurzen, waarbij in twee gevallen LocalBitcoins-handelaren ook de dupe waren’.[/penci_blockquote]

Saillant detail: LocalBitcoins heeft onlangs een handelslicentie ontvangen van de Finse toezichthouder. In de ogen van de concurrentie is dat strategisch een foutieve keuze.

Dat wil niet zeggen dat er geen nadelen kleven aan non-custodial platforms. Zodra een gebruikers het wachtwoord verliezen van hun bitcoin wallet, is er geen herstelservice.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Michael Forster”]‘Crypto is juist geboren uit de behoefte om tussenpersonen overbodig te maken door de introductie van peer-to-peer transacties’.[/penci_blockquote]

Na het invoeren van KYC-procedures is het volume ook met 30% ingezakt bij LocalBitcoins.

Volgens Foster gaat het erom dat ‘gebruikers controle blijven houden over hun crypto zonder dat er een tussenpersoon bij betrokken is’. Ook in landen met een hoog corruptieniveau is het in het belang van de gebruiker dat zijn identiteit niet bekend wordt.

100.000 gebruikers

Naar eigen zeggen heeft het bedrijf uit Australië meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers. Het dagelijkse aantal gebruikers ligt op 1.500, die goed zijn voor 450 trades per dag. Het maandvolume ligt op 3 miljoen dollar (van fiat naar crypto), afkomstig uit 139 landen.

Een van de kenmerken van een peer-to-peer platform is dat een gebruiker, zoals je op Marktplaats ook ziet, een score krijgt toegewezen per ruil in dit geval.

Als je eenmaal een goede reputatie hebt opgebouwd bij één platform, zeg LocalBitcoins, vertrek je niet zomaar naar een ander platform waar je van ‘scratch’ weer kunt beginnen.

Volgens LocalCryptos is dat geen enkel probleem en is ‘iemands opgebouwde reputatie mee te migreren’ naar hun platform.

Ruilmarkt

Met name in landen als Venezuela en Argentinië ligt de handelsactiviteit hoog, ook omdat overheden financiële beperkingen opleggen aan haar inwoners.

Naast Bisq en Hodl Hodl zijn er ook partijen als Paxful en Sibex uit Zwitserland actief op deze opkomende markt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...