Starbucks koffie afrekenen met bitcoin (BTC)? Bakkt komt met mobiele app

Update – Bakkt brengt in de eerste helft van 2020 een mobiele app voor consumenten op de markt. Via de app kunnen consumenten producten afrekenen bij webshops of fysieke winkels met bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta. Dat meldt het bedrijf in een blogpost maandag.

Chief product officer Mike Bladina zegt in de aankondiging onder meer:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘We gaan een consumentenapp op de markt brengen zodat onze klanten gemakkelijk de prestatie van hun portfolio kunnen bijhouden, opslaan en versturen, maar ook kunnen aankopen of verkopen’.[/penci_blockquote]

Een concurrent voor bestaande apps van de bekende exchanges of de apps van aanbieders als Blockfolio of Delta. Voorlopig ondersteunt de app alleen bitcoin, maar in de blogpost wordt expliciet gesproken over meerdere digitale assets.

Het mes snijdt aan twee kanten, want naast de app gaat Bakkt ook een portal c.q. online marktplaats van winkeliers en webshops openen. Het is een verzameling bedrijven waar crypto een betaalmiddel is. Starbucks gaat de spits afbijten. Bedrijven hopen hiermee een nieuwe klantenschare aan zich te binden, zo is de gedachte.

Naar alle verwachting zetten de betrokken winkels en e-tailers de ontvangen bitcoin om in fiat geld.

Eerder dit jaar wisten we te melden dat Starbucks een aandeel verwierf in Bakkt in ruil voor een partnership. Volgens bronnen is het aandeel van Starbucks in de onderneming ‘disproportioneel groot’, ook omdat de koffieketen geen kapitaalinjectie in Bakkt deed.

Bitcoin futures in trek

Eerder vandaag in het nieuws: de bitcoin prijs schoot vrijdag ruim 1.200 dollar omhoog en daar wist Bakkt ook van te profiteren. Zo bracht het handelsplatform afgelopen vrijdag 1.183 bitcoin futurecontracten aan de man, een procentuele toename van maar liefst 259%.

Gaat Bakkt dan wat tractie krijgen in de markt? De vraag naar speculatie op de asset bitcoin neemt dus sterk toe, zodra de koers schommelt.

Normaliter ligt het dagelijkse volume bij Bakkt tussen de één en vijf miljoen dollar, maar afgelopen vrijdag lag het handelsvolume op $10.3 miljoen. Op donderdag lag het volume nog op circa $2,5 miljoen.

ICE en Bakkt

Met een future contract is speculatie op een asset mogelijk, in dit geval bitcoin. Een van de voordelen voor bijvoorbeeld investeringsfondsen en ook mining bedrijven is dat ze hun risico kunnen spreiden met een future.

Ze zijn niet meer voor 100% afhankelijk van een soms volatiele spotmarkt, maar kunnen een bepaalde waarde van BTC in de toekomst ‘vastzetten’.

Bakkt is het paradepaardje van de Intercontinental Exchange (ICE) uit Atlanta, het moederbedrijf van o.a. de New York Stock Exchange. ICE doet het niet alleen. Ook onder meer de investeringspoot van Microsoft, Starbucks en de Boston Consulting Group zijn minderheidsaandeelhouder in Bakkt.

In tegenstelling tot de bestaande platformen, vindt de afrekening – na het aflopen van het contract – plaats met zogenaamde ‘fysieke’ bitcoins.

Ten tweede biedt het platform ook dagcontracten aan, zodat er op dagelijkse basis speculatie mogelijk is. Tot nu toe slaat die dagoptie minder aan.

De eerste 24 uur na de lancering kon niet direct van een succes worden gesproken: 71 contracten werden aan de man gebracht. In één week ging het om een volume van iets meer dan $5 miljoen, weinig indrukwekkend.

China

Het volume op Bakkt gaat gepaard met horten en stoten. Op 23 oktober – eerder in de week – nam de vraag ook toe, na de plotselinge daling naar $7.500 van bitcoin.

Mede door de speech van de Chinese president Xi trok de interesse flink aan en kwam bitcoin (en blockchain) vol in de schijnwerpers te staan. De prijs op de spotmarkt nam in korte tijd met minstens $1.200 toe, getuige de onderstaande grafiek.

Starbucks koffie afrekenen met bitcoin (BTC)? Bakkt komt met mobiele app

Bitcoin prijs afgelopen 2 weken (bron: Cryptocompare)

Meer handel op de spotmarkt trekt handelaren ook op de futuresmarkten aan. Bakkt wil in december bitcoin opties op futures op de markt brengen, een idee waar ook de CME Group al langer mee speelt. De afrekening van de opties kan in cash of in bitcoin plaatsvinden.

Met een optie krijgt een koper het recht om een future contract te kopen of te verkopen voor een vooraf bepaalde prijs en afloopdatum. De onderliggende waarde van de optie is dus de future.

Bron: Finance Magnates

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...