Toezichthouder Zuid-Korea gaat in gesprek met SEC over bitcoin ETF’s

2105 totale weergaven

De directeur van van de Financial Supervisory Service van Zuid-Korea gaat naar de Verenigde Staten om te praten over de bitcoin exchange traded fondsen (ETF’s). Het is de bedoeling dat Lee Bok-hyun gesprekken gaat voeren met Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Tijdens de aankondiging van zijn plannen voor 2024 bij de Financial Supervisory Service in Seoul deelt Lee zijn voornemen. In het tweede kwartaal gaat hij “de belangrijkste geavanceerde financiële markten” bezoeken, waaronder de VS.

Bekend is dat Zuid-Korea al enkele weken heel voorzichtig is omtrent bitcoinfondsen. Vanwege de angst voor witwaspraktijken en ook de uitstroom van kapitaal, trapt men nu op de rem. Een definitieve uitspraak over bitcoinfondsen in het land zal pas komen na de verkiezingen in april.

Ook zijn grote vermogensbeheerders, waaronder de effectendivisies van Samsung Group en Mirae Asset Securities, volgen een eerdere waarschuwing van de toezichthouder. Zij stoppen hun bitcoindiensten.

Het zijn twee belangrijke spelers in het financiële landschap van Zuid-Korea. Eind 2022 beheerde Samsung Securities ongeveer $220 miljard aan activa, terwijl Mirae Asset Securities eind juni 2023 ongeveer $215 miljard aan activa onder beheer had.

Het doel van deze bezoek van de voorzitter omvat zaken die ook te maken hebben met cryptovaluta. Zogezegd dus de bitcoin ETF, maar ook de Kimchi Premium is een agendapunt.  Hij merkt op:

“Ik heb (dit jaar) een ontmoeting gehad met SEC-voorzitter Gary Gensler, en er zijn gebieden waar we ons zullen concentreren op kwesties zoals zorgen over virtuele activa en bitcoin spot ETF. En nu over de impact van SEC-beleid op de wereld. Dit is belangrijk.”

Intussen gaat ook Hong Kong hoogstwaarschijnlijk aan de slag met bitcoin ETF’s. Een handjevol gegadigden bereiden zich voor op aanvragen, of hebben deze al bij de Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong ingediend.