Frankrijk houdt Russisch brein achter bitcoin witwaszaak vast

Frankrijk houdt Russisch brein achter bitcoin witwaszaak vast

Update - De Franse autoriteiten houden Alexander Vinnik, het vermoedelijke brein achter crypto exchange BTC-e voor onbepaalde tijd vast. Dat maakt zijn advocaat bekend aan het Russische persbureau TASS. Hij gaat in beroep tegen de hechtenis en de gerechtelijke gang van zaken. In de ogen van advocaat krijgt Vinnik geen rechtvaardig proces.

Vinnik wordt er van beschuldigd miljarden aan crimineel geld te hebben witgewassen via zijn exchange. Criminelen konden hun zwarte geld omzetten in bitcoin en inruilen tegen fiat geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorige week is Vinnik vanuit Griekenland uitgeleverd naar Frankrijk. De Russische autoriteiten zetten alles op het spel, tot op ministerieel niveau, om de programmeur naar eigen land te vorderen. Maar de druk vanuit de VS, die Vinnik als eerste land in staat van beschuldiging heeft gesteld, op Europese landen om Vinnik vast te houden lijkt groot.

Eerdere berichtgeving 23 januari 2020

De uitlevering van Alexander Vinnik, het vermoedelijke brein achter de gesloten crypto exchange BTC-e, aan Frankrijk is nu rond. Dat heeft het Hooggerechtshof in Griekenland deze week bepaald, waarbij de bezwaren van (de advocaat van) Vinnik terzijde zijn geschoven, zo meldt Cointelegraph.

De Russische autoriteiten zijn verbolgen over de uitspraak, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov weten aan persbureau TASS.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Het is onaanvaardbaar dat de autoriteiten geen uitleg geven waarom een uitlevering van Vinnik naar Rusland niet mogelijk is. Zijn familie is uit elkaar gevallen, en zijn recht op een gezond leven is hem ontnomen. De omstandigheden in zijn Griekse cel zijn slecht.[/penci_blockquote]

Rusland heeft verschillende verzoeken ingediend bij Griekse gerechtelijke autoriteiten. Ook heeft men de Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties om hulp gevraagd in een poging hem onder de jurisdictie van zijn geboorteland te brengen.

20 december 2019

Alexander Vinnik, vermoedelijk de man achter de inmiddels gesloten cryptobeurs BTC-e, wordt uitgeleverd aan Frankrijk.

Er is al jaren onenigheid over waar Vinnik moet worden berecht. Via BTC-e zou voor miljarden dollars aan bitcoin (BTC) zijn witgewassen.

De Griekse autoriteiten hebben besloten om de Russische Vinnik uit te leveren aan Frankrijk. Dat meldt de Russische ambassade in Griekenland. En daar zijn de Russen, uiteraard, niet blij mee.

De Russische ambassade betreurt de gang van zaken, Rusland had graag het gerechtelijke proces rond Vinnik willen regelen. Ze deden al meerdere pogingen om hem naar hun land terug te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Het ligt niet voor de hand dat Frankrijk op korte termijn Vinnik nog laat gaan. De hoofdrolspeler zou zelf ook een voorkeur hebben om in zijn eigen land berecht te worden.

$4 miljard witgewassen

Vinnik wordt er van verdacht met BTC-e voor $4 miljard aan geld witgewassen te hebben. Bitcoin is grenzeloos, en mede daarom willen meerdere landen hem berichten.

Ook de Amerikaanse autoriteiten willen Vinnik in hun land voor de rechter slepen. Zij legde BTC-e een boete op van $110 miljoen en een straf van $12 miljoen voor Vinnik zelf.

Vinnik zegt zelf onschuldig te zijn, hij solliciteerde zelfs openlijk voor een functie als technologiespecialist voor de Russische president Vladimir Putin. Rusland betreurt de zaak rondom Vinnik, zo meldt Cointelegraph.

BTC-e

De zaak rondom BTC-e loopt al sinds 2017, maar in juli van dit jaar werd Vinnik opnieuw aangeklaagd. Hij zou met BTC-e nooit een poging hebben gedaan te voldoen aan de regels van bijvoorbeeld het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network.

Ook lapte hij de standaard anti-witwasregels aan zijn laars volgens de aanklacht.

Andere soap

Een andere soap rond een failliete bitocoin beurs kreeg vandaag ook weer een nieuw hoofdstuk. Schuldeisers van de beurs Mt. Gox kunnen hun claim verkopen aan Amerikaanse investeerders.

Daardoor hoeven ze niet nog jaren te wachten op hun geld, maar kunnen ze tegen een kleine vergoeding hun toekomstige bitcoin verkopen.

Lees meer over:
Bitcoin Rusland

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties