Frankrijk houdt Russisch brein achter bitcoin witwaszaak vast

Update – De Franse autoriteiten houden Alexander Vinnik, het vermoedelijke brein achter crypto exchange BTC-e voor onbepaalde tijd vast. Dat maakt zijn advocaat bekend aan het Russische persbureau TASS. Hij gaat in beroep tegen de hechtenis en de gerechtelijke gang van zaken. In de ogen van advocaat krijgt Vinnik geen rechtvaardig proces.

Vinnik wordt er van beschuldigd miljarden aan crimineel geld te hebben witgewassen via zijn exchange. Criminelen konden hun zwarte geld omzetten in bitcoin en inruilen tegen fiat geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorige week is Vinnik vanuit Griekenland uitgeleverd naar Frankrijk. De Russische autoriteiten zetten alles op het spel, tot op ministerieel niveau, om de programmeur naar eigen land te vorderen. Maar de druk vanuit de VS, die Vinnik als eerste land in staat van beschuldiging heeft gesteld, op Europese landen om Vinnik vast te houden lijkt groot.

Eerdere berichtgeving 23 januari 2020

De uitlevering van Alexander Vinnik, het vermoedelijke brein achter de gesloten crypto exchange BTC-e, aan Frankrijk is nu rond. Dat heeft het Hooggerechtshof in Griekenland deze week bepaald, waarbij de bezwaren van (de advocaat van) Vinnik terzijde zijn geschoven, zo meldt Cointelegraph.

De Russische autoriteiten zijn verbolgen over de uitspraak, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov weten aan persbureau TASS.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het is onaanvaardbaar dat de autoriteiten geen uitleg geven waarom een uitlevering van Vinnik naar Rusland niet mogelijk is. Zijn familie is uit elkaar gevallen, en zijn recht op een gezond leven is hem ontnomen. De omstandigheden in zijn Griekse cel zijn slecht.[/penci_blockquote]

Rusland heeft verschillende verzoeken ingediend bij Griekse gerechtelijke autoriteiten. Ook heeft men de Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties om hulp gevraagd in een poging hem onder de jurisdictie van zijn geboorteland te brengen.

20 december 2019

Alexander Vinnik, vermoedelijk de man achter de inmiddels gesloten cryptobeurs BTC-e, wordt uitgeleverd aan Frankrijk.

Er is al jaren onenigheid over waar Vinnik moet worden berecht. Via BTC-e zou voor miljarden dollars aan bitcoin (BTC) zijn witgewassen.

De Griekse autoriteiten hebben besloten om de Russische Vinnik uit te leveren aan Frankrijk. Dat meldt de Russische ambassade in Griekenland. En daar zijn de Russen, uiteraard, niet blij mee.

De Russische ambassade betreurt de gang van zaken, Rusland had graag het gerechtelijke proces rond Vinnik willen regelen. Ze deden al meerdere pogingen om hem naar hun land terug te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Het ligt niet voor de hand dat Frankrijk op korte termijn Vinnik nog laat gaan. De hoofdrolspeler zou zelf ook een voorkeur hebben om in zijn eigen land berecht te worden.

$4 miljard witgewassen

Vinnik wordt er van verdacht met BTC-e voor $4 miljard aan geld witgewassen te hebben. Bitcoin is grenzeloos, en mede daarom willen meerdere landen hem berichten.

Ook de Amerikaanse autoriteiten willen Vinnik in hun land voor de rechter slepen. Zij legde BTC-e een boete op van $110 miljoen en een straf van $12 miljoen voor Vinnik zelf.

Vinnik zegt zelf onschuldig te zijn, hij solliciteerde zelfs openlijk voor een functie als technologiespecialist voor de Russische president Vladimir Putin. Rusland betreurt de zaak rondom Vinnik, zo meldt Cointelegraph.

BTC-e

De zaak rondom BTC-e loopt al sinds 2017, maar in juli van dit jaar werd Vinnik opnieuw aangeklaagd. Hij zou met BTC-e nooit een poging hebben gedaan te voldoen aan de regels van bijvoorbeeld het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network.

Ook lapte hij de standaard anti-witwasregels aan zijn laars volgens de aanklacht.

Andere soap

Een andere soap rond een failliete bitocoin beurs kreeg vandaag ook weer een nieuw hoofdstuk. Schuldeisers van de beurs Mt. Gox kunnen hun claim verkopen aan Amerikaanse investeerders.

Daardoor hoeven ze niet nog jaren te wachten op hun geld, maar kunnen ze tegen een kleine vergoeding hun toekomstige bitcoin verkopen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer