Warren Buffett vindt bitcoin maar niets: “blockchain wel belangrijk”

De wereldberoemde investeerder en CEO van Berkshire Hathaway Warren Buffet verklaart tegen CNBC dat zijn houding ten opzichte van Bitcoin onveranderd blijft. Bitcoin is volgens hem een farce en “schijnbeeld”. Toch lijkt de houding van Buffett wel te zijn bijgedraaid vergeleken met eerdere uitlatingen. Hij noemt Bitcoin (BTC) ook ‘ingenieus’ en blockchain is volgens hem belangrijk.

Bitcoin is een “schijnbeeld”

Warren Buffett noemde Bitcoin in het interview een schijnbeeld. Volgens de zakenman mist de grootste cryptomunt een unieke onderliggende waarde. Daarnaast worden er continu nieuwe cryptovaluta’s gecreëerd. Hij verwijst daarbij naar de aankomende JPM Coin van JP Morgan als voorbeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Bitcoin… it’s ingenious, and blockchain is important… But Bitcoin has no unique value at all. It doesn’t produce anything. You can stare at it all day and no little bitcoins come out or anything like that. It’s a delusion basically.” – Warren Buffett, CNBC interview

Ingenieus

Het is duidelijk dat Warren Buffett over Bitcoin heeft bijgeleerd. In het verleden noemde hij Bitcoin nog ‘rattenvergif‘ en wist hij weinig over de werking van Bitcoin. Nu noemt hij Bitcoin zelfs ingenieus. Hij wist daarnaast ook duidelijk meer te vertellen over het economische model. Met name de beperkte voorraad en de toenemende productiekosten van Bitcoin zijn aspecten die hij ingenieus noemde. Die functionaliteit is volgens hem echter niet uniek aan Bitcoin omdat nieuwe cryptovaluta’s kunnen worden gemaakt.

Blockchain not Bitcoin

Blockchain is daarentegen wel belangrijk, aldus Warren Buffett. Maar blockchain is niet afhankelijk van Bitcoin. Zo zegt hij tenminste te zijn geïnformeerd door ‘mensen die slimmer zijn’ dan hij. Buffett schaart zich daarmee in het kamp van ‘Blockchain, not Bitcoin’ dat ook door veel traditionele financiële instituten wordt gepredikt. De Amerikaanse bank JP Morgan van de door Buffett genoemde JPM Coin behoort ook tot dit kamp. Een jaar geleden zei Buffett nog dat hij verwachtte dat het met alle cryptovaluta’s slecht af zal lopen.

Not his cup of tea

Warren Buffett gaf al vaker aan dat hij van de technologie weinig kaas heeft gegeten en vooral vertrouwd op het advies van anderen. Of hij beseft dat blockchains en cryptovaluta meestal hand in hand gaan is nog onduidelijk. Critici wijzen er ook al langere tijd op dat technologie niet Buffett’s sterkste kant is. Zo gaf Buffett zelf al eens aan dat hij zich in het verleden compleet heeft vergist in techbedrijven zoals Amazon en Google.

Fintech investeringen

Heel langzaam lijkt Buffett nu toch ontvankelijker te worden voor een blockchain toekomst. Behalve dat hij zich nu openlijk uitspreekt voor blockchain technologie heeft Berkshire Hathaway in 2018 stilletjes voor $600 miljoen dollar geïnvesteerd in twee fintech bedrijven. Hoewel deze bedrijven geen direct verband hebben met cryptovaluta of blockchain, is opmerkelijk dat het om twee betalingsproviders gaat. Voor Berkshire Hathaway, dat normaal gesproken investeert in bedrijven als Coca-Cola, is dat ver buiten de norm. Dat is voor sommigen reden om te speculeren dat Berkshire Hathaway zich ondanks uitlatingen toch strategisch aan het positioneren is voor een fintech revolutie.

Bitcoin

De kritiek van Warren Buffett is niet nieuw en berust mogelijk op een te gebrekkige kennis over Bitcoin. Hoewel de zakenman het economische model lijkt te begrijpen en waarderen is duidelijk dat hij geen onderscheid ziet met andere cryptovaluta’s. Hij gaat daarbij voorbij aan het netwerkeffect, de adoptiegraad, de decentralisatie en de behaalde veiligheid van ’s werelds grootste cryptomunt. Dat zijn elementen die niet simpelweg te kopiëren zijn met een nieuwe cryptovaluta. Voor veel Bitcoin enthousiastelingen schuilt hierin dan ook juist de unieke waarde van Bitcoin.