Deze 10 cryptovaluta’s stegen het hardst in 2017, Ripple winnaar

1087 totale weergaven

De cryptomunt ripple is in 2017 met ruim 36.000 procent in waarde gestegen. In de top 10 van meest gestegen cryptomunten komt de grootste cryptomunt bitcoin niet eens voor.

Dat meldt Business Insider Nederland op haar website.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin

Bitcoin staat op plek 14 met een groeipercentage van 1.318 procent, becijferde Quartz. Minder bekende cryptomunten zoals NEM, Ardor en Dash waren ook harde stijgers. De ranglijst is gebaseerd op cijfers van marktonderzoeker CoinMarketCap.

Ripple

De koers van Ripple bleef in 2017 lange tijd schommelen tussen de 10 en 20 eurocent per muntje. Ripple maakte de laatste weken van het jaar een enorme rally door vanwege een deal van Ripple Asia met 61 Japanse banken. De waarde ging over de twee euro per munt heen.

De Japanners gaan onderzoeken of met Ripple’s blockchaintechnologie creditcardtransacties sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Ook twee grote Zuid-Koreaanse banken zijn bij de pilot betrokken.

Ripple is binnen de crypto-industrie atypisch, omdat het bedrijf achter de munt actief samenwerkt met banken om internationale betalingen, transacties en bankafwikkelingen te versnellen. Ripple gaat uit van een gecentraliseerde in plaats van een gedecentraliseerde visie van munten als Ethereum en Dash.

Deze 10 cryptovaluta's stegen het hardst in 2017, Ripple winnaar

ICO’s

2017 was ook het jaar dat de zogenaamde initial coin offerings (ICO’s) een enorme hype waren. Met een ICO wil een bedrijf geld ophalen door het uitgeven van eigen tokens. Dit kan ook door een munt te lanceren boven op een andere blockchain, zoals die van Ethereum.

In totaal was de ICO-markt in 2017 3,7 miljard dollar groot, aldus databedrijf Coin Schedule. Deze lijst wordt aangevoerd door Ardor, die sinds zijn bestaan ruim 16.000 procent is gestegen.

Deze 10 cryptovaluta's stegen het hardst in 2017, Ripple winnaar

Als je ICO’s buiten beschouwing laat en Bitcoin vergelijkt met andere cryptomunten met een eigen blockchain presteert de grootste cryptomunt beter met een achtste plek. Maar ook hier staan Ripple, Ethereum, Litecoin en Cardano boven Bitcoin, aldus Quartz.

Deze 10 cryptovaluta's stegen het hardst in 2017, Ripple winnaar

De groeipercentages van de cryptomunten ontstijgen ruimschoots de winst van de ‘normale’ beurzen. Zo steeg de index van techbeurs Nasdaq met 27 procent afgelopen jaar.

Voor 2018 is het lastig te voorspellen welke munten er het hardst gaan groeien. Maar dit jaar zal beslissend worden voor de crypto-industrie om zijn bestaansrecht te bewijzen.

Bronnen: Business Insider / Quartz

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...