Bitcoin hashrate bereikt nieuw hoogtepunt door 74% stijging, wat betekent dit voor de koers?

502 totale weergaven
BTC bitcoin mining hashrate koers |

De bitcoin hashrate is naar een all-time high (ATH) van 791,62 miljoen TH/s gesprongen, zo blijkt uit cijfers van Ycharts. De hashrate is de mining-moeilijkheid, het is een belangrijke indicator van de beveiliging en efficiëntie van het bitcoin netwerk. Jaar op jaar is de rekenkracht met maar liefst 73,95% gestegen.

Bitcoin hashrate op nieuw hoogtepunt

In de afgelopen weken heeft Bitcoin volgens gegevens van Ycharts een dramatische stijging in de hashrate ervaren, met schommelingen tussen 574 miljoen en 742 miljoen begin oktober. Deze activiteit was een voorbode van het moment waarop BTC uiteindelijk voorbij het niveau van 791 miljoen ging, waar het voor de tweede dag grotendeels stabiel bleef.

bitcoin mining hashrate

De opmars is voornamelijk te verklaren door hert gebruik van geavanceerdere mining-apparatuur. Het nieuws volgt op berichten over de groeiende dominantie van Amerikaanse beursgenoteerde Bitcoin miners, die nu bijna 29% van de wereldwijde netwerk-hashrate uitmaken.

Volgens analisten van J.P. Morgan hebben ongeveer veertien beursgenoteerde Amerikaanse BTC-miners, zoals Marathon Digital, CleanSpark en IREn, hun positie als belangrijke spelers op de wereldmarkt versterkt.

Ze schrijven deze opmars toe aan de efficiëntie en financieringsvoordelen van openbare exploitanten, waardoor zij beter bestand zijn tegen marktschommelingen en hun mining-activiteiten hebben kunnen uitbreiden.

Het is een signaal dat het bitcoin netwerk in veiligheid sterk is toegenomen, maar het betekent ook dat de kosten voor het minen van één BTC duurder zijn.

Bitcoin-moeilijkheidsgraad en inkomsten

Ook de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin mining, de zogenaamde difficulty rate, is naar een recordhoogte gestegen. Vanaf block 866.682 staat deze op 92,05 biljoen, net iets onder de 92,7 biljoen die op 11 september 2024 is bereikt. Deze mijlpaal kwam nadat de Bitcoin-hashrate eerder in de week kort boven de 700 EH/s ging.

Het netwerk staat op het punt van zijn volgende moeilijkheidsaanpassing, die waarschijnlijk vandaag 22 oktober gaat plaatsvinden, met een verwachte stijging van minstens 4,17% tot 95,88 biljoen.

Interessant genoeg, ondanks de stijgende moeilijkheidsgraad en hashrate, laten gegevens zien dat BTC-miners nog steeds profiteren van stabiele inkomstenstromen. Op 20 oktober 2024 bedroeg de dagelijkse Bitcoin-miningomzet $38,38 miljoen, een lichte daling van 1,17% ten opzichte van de vorige dag.

De daling is echter veel groter over een jaar gezien, met het huidige niveau 33,2% lager dan dezelfde periode in 2023. Vanwege de eerdere halving dit jaar en de stijgende hashrate en moeilijkheidsgraad, is de verwachting dat kleinere miners het moeilijker gaan krijgen.

Bitcoin koers

Ondertussen bereikte de prijs van BTC in het weekend een hoogtepunt van drie maanden, waarbij de koers kort boven de $69.000 uitkwam, ongeveer $4.000 verwijderd van een nieuwe ATH.

Wat betekent dit voor de koers? Volgens bitcoiner Max Keiser is een hogere hashrate een voorloper op een (nog) hogere bitcoin prijs.

Volgens de Nederlandse analist Michaël van de Poppe is de verwachting dat de koers eerst corrigeert naar de regio $64.000 – $65.000 alvorens weer te gaan stijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...