$17,8 miljard aan Bitcoin (BTC) zit nog steeds in deze overheidswallets

3060 totale weergaven
Amerika bitcoin BTC crypto

Diverse overheden bezitten nog steeds aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin. Het gaat om tussen de 17 en 18 miljard dollar afhankelijk van de marktprijs. Dat blijkt uit onderzoek van analysebedrijf Arkham. Koploper is Amerika met 12 miljard dollar aan BTC-reserves.

Verenigde Staten: $12 miljard aan Bitcoin-reserves

Koplopers is Amerika met de grootste voorraad Bitcoin, met naar schatting $12 miljard aan BTC in bezit. Een groot deel van dit bezit is vermoedelijk in beslag genomen bij spraakmakende zaken zoals Silk Road in 2013 en daaropvolgende operaties gericht op darknet-markten.

In 2020 nam het Amerikaanse ministerie van Justitie meer dan $1 miljard aan Bitcoin in beslag die verband hield met Silk Road. Dat is één van de grootste inbeslagnames van cryptovaluta in de wereldgeschiedenis. De VS heeft traditioneel veilingen gebruikt om in beslag genomen Bitcoin te verkopen, waarbij de U.S. Marshals Service sinds 2014 verschillende van dergelijke evenementen heeft geleid.

Recente rapporten suggereren echter een verschuiving naar meer marktgebaseerde benaderingen, waaronder over-the-counter (OTC) verkopen. De tijdlijn voor toekomstige verkopen blijft onduidelijk, aangezien de regering meestal haar plannen niet vooraf aankondigt om marktmanipulatie te voorkomen.

Verenigd Koninkrijk: $3,3 miljard aan Bitcoin-bezittingen

De Britse regering bezit volgens de analyse van Arkham ongeveer $3,3 miljard aan Bitcoin. Een aanzienlijk deel hiervan is toe te schrijven aan verschillende rechtshandhavingsoperaties. In 2021 meldde de Metropolitan Police de inbeslagname van £180 miljoen (ongeveer $250 miljoen destijds) aan BTC als onderdeel van een onderzoek naar witwaspraktijken.

Hoewel het VK minder open is geweest over zijn plannen voor deze digitale activa, heeft de belastingdienst van het land, HM Revenue and Customs (HMRC), eerder in beslag genomen cryptocurrency geveild. De laatste informatie over potentiële verkopen of veilingen van deze aanzienlijke Bitcoin-bezit blijft beperkt, waardoor marktwaarnemers speculeren over de langetermijnstrategie van het VK voor deze activa.

Duitsland: $2,2 miljard aan Bitcoin-reserves

De Bitcoin-bezittingen van Duitsland, ter waarde van ongeveer $2,2 miljard, hebben recentelijk de krantenkoppen gehaald. In februari 2024 kondigden de Duitse autoriteiten plannen aan om ongeveer €1 miljard ($1,08 miljard) aan in beslag genomen cryptocurrency, voornamelijk Bitcoin, te verkopen. Deze beslissing markeerde een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van hun eerdere benadering om in beslag genomen digitale activa vast te houden.

De Duitse regering heeft gekozen voor een geleidelijke verkoopstrategie via over-the-counter (OTC) transacties om de markteffecten te minimaliseren. Deze stap vertegenwoordigt een van de grootste liquidaties van bitcoin door een overheid tot nu toe.

El Salvador: $314 miljoen aan Bitcoin treasury

Hoewel niet het gevolg van inbeslagnames, zijn de Bitcoin-bezittingen van El Salvador van $314 miljoen opmerkelijk. In tegenstelling tot de andere landen maakt de Bitcoin treasury van El Salvador deel uit van een nationale strategie die is geïnitieerd door president Nayib Bukele.

Het land is in 2021 het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde en heeft sindsdien zijn bezittingen opgebouwd door directe aankopen en miningactiviteiten.

De benadering van El Salvador verschilt aanzienlijk van die van de andere regeringen, aangezien het een strategische investering vertegenwoordigt in plaats van in beslag genomen activa. Het land heeft zijn Bitcoin-positie gehandhaafd ondanks marktfluctuaties, waarbij Bukele af en toe nieuwe aankopen aankondigde op sociale mediaplatforms.

Terwijl regeringen blijven navigeren door de complexiteiten van het vasthouden en mogelijk liquideren van grote hoeveelheden Bitcoin, zullen hun beslissingen waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de cryptomarkten en regelgevende kaders wereldwijd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd