5 feiten over de opmerkelijke Bitcoin (BTC) stijging

Voor wie het nog niet had meegekregen: Bitcoin is moon. Althans; in een tijdsbestek van minder dan een dag steeg de koers 42%.

Dit is inmiddels al wel weer lichtelijk gecorrigeerd, maar dit ‘nieuws‘ brengt veel optimisme in de markt. Het zorgt ook voor een aantal leuke statistieken. Wij hebben een top 5 voor jou samengesteld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook de technische analyse van de Bitcoin Consultant waarin hij de koers doorneemt aan de hand van verschillende indicatoren.

1. Winst per dag

Als je perfect had getrade, kon je dus meer dan 40% winst pakken met BTC op één dag. Dit is de derde grootste prijsstijging in de geschiedenis van Bitcoin. We waren gisteren dus getuige van een uniek moment.

De vorige keer dat dit gebeurde was in 2011. Toen steeg de prijs van $0.40 naar $5.65. Dit is af te lezen in de grafiek van coinmetrics.

?s=09

2. Liquidated shorts Bitcoin

Op moment van de pump waren er ook handelaren die speculeerden op een prijsdaling. Er stonden verschillende short positions open op BitMEX die aan de lopende band geliquideerd werden. In totaal gaat het om $380 miljoen aan shorts.

In een afbeelding uit een tweet van Unfolded is precies te zien op welke momenten deze liquidaties plaats vonden.

5 feiten over de opmerkelijke Bitcoin (BTC) stijging

3. Marktkapitalisatie Bitcoin

Het is opmerkelijk om te zien dat de totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten ook flink is toegenomen. Waar de meeste bitcoin handelsparen met andere cryptomunten in het rood staan, is de totale markt cap wel gestegen (+18.33%).

Dit heeft natuurlijk enorm veel te maken met de dominantie van Bitcoin ten opzichte van de altcoins. Terwijl er dus nieuw geld in de markt is gekomen en Bitcoin flink is gestegen. PlanB benadrukt in zijn tweet nog maar eens dat de dominantie van BTC weer lijkt toe te nemen.

Dergelijke prijsstijgingen van Bitcoin (waarbij het gros van de altcoins achter moet blijven) laten volgens hem zien dat er nog geen altseason aan zit te komen.

4. Record handelsvolume Binance

Het futures platform van Binance zag ook een record in handelsvolume. Vorige maand maakten ze bekend ook 125x leverage aan te gaan bieden.

De limiet die ze daarvoor hanteerden was 20x. Daarmee proberen ze te concurreren met BitMEX, het platform waar de 100x hefboom constructie populair is.

Het record van Binance staat nu op $2,6 miljard. Het blijft echter wel ver achter op de drie grootmachten BitMEX ($5 miljard), Huobi ($5.1 miljard) en Okex ($6.8 miljard).

5 feiten over de opmerkelijke Bitcoin (BTC) stijging

5. Bakkt behaalt ook record

Naast Binance behaalde ook Bakkt een nieuw handelsrecord. Afgelopen woensdag verbeterde het platform een oud record dat afgelopen woensdag genoteerd werd.

Toen werden er 640 contracten verhandeld op het futures platform. Dit staat gelijk aan $4,8 miljoen. Het vorige record daarvoor stond op 85 contracten.

Inmiddels is dit record dus ook alweer verbroken. Op de website van de ICE is te zien dat het huidige volume staat op 1156 contracten, wat weer een enorme verbetering is van het oude record van afgelopen woensdag. Dit staat gelijk aan bijna $10 miljoen.