Bitcoin (BTC) veert op, maar een dip naar $6.800 ligt op de loer

1121 totale weergaven

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Op moment van schrijven handelt bitcoin (BTC) voor een prijs van $8.200 na een eerdere dip tot bijna $7.700 afgelopen week.

Is daarmee de storm voorbij? Dat valt te bezien. De bears hebben gewonnen en de descending triangle is naar beneden uitgebroken. Niettemin is er op de 4-uursgrafiek een bullish divergence te bespeuren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als de koers flinke bewegingen maakt is het altijd goed om even uit te zoomen op de grafieken om een beter beeld te krijgen.

Bitcoin (BTC) koers maandelijkse grafiek

Het is weer het einde van de maand dus dan kijken we ook weer naar de maandelijkse grafiek.

In een vorige analyse gaf ik al aan dat de wicks (lijntjes op en onder een candlestick) van de candlesticks van de maandelijkse grafiek er lelijk uitzagen en niet veel goeds voorspelden.

Er was weliswaar een bull flag te zien, maar daarmee moest de koers nog wel naar beneden. Voorlopig is de bull flag nog een valide patroon zolang de koers binnen de twee zwarte lijnen blijft.

Als we nu kijken naar de maandelijkse grafiek (zie onderstaande figuur 1, red.) zien we dat de koersgang naar beneden heeft voortgezet.

Bitcoin (BTC) veert op, maar een dip naar $6.800 ligt op de loer

Maar belangrijk om op te merken is dat de koers gewoon een higher low (ten opzicht van de bodem op $3.000) moet vormen voor een voortzetting van de trend.

Dus ondanks de aanwezige bears is er op macroniveau nog niks aan de hand. Hoe de koers voortzet is afhankelijk van waar de higher low wordt gevormd. Daarbij zijn er drie scenario’s.

Scenario één

De koers houdt de 12EMA (blauwe lijn, $7500) als support en maakt dat een higher low. De koers zou dan nog met een wick een uitschieter kunnen maken richting de 0.618 Fibonacci niveau ($7266).

Dit kan het meest bullish scenario zijn. De koers kan vervolgens dan op weg gaan om de bull flag patroon te voltrekken en een higher high maken boven de $14.000.

Scenario twee

De koers vindt support in de groene box. Hierin zijn zijn de maandelijkse 21EMA (oranje lijn) en 26EMA (rode lijn) support punten op $6.800 en $6.400.

Vervolgens komt de koers in een maandelijks evenwicht patroon (zwarte pijlen) wat dan nog maanden kan continueren.

Scenario drie

De koers breekt 26EMA support en moet dan de 50 maandelijkse moving average zien te houden op $4200. Anders kunnen we zomaar de $3.000 bodem breken.

Het volume was op de weg omhoog aan het toenemen en op de weg omlaag aan het afnemen. Dit is precies wat je wil zien.

Vooralsnog ben ik op de hogere timeframes bullish zolang de $7.200-$7.500 support blijft.

Bitcoin (BTC) koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (zie onderstaande figuur 2, red.) is te zien dat de koers de 100WMA heeft aangeraakt. En waar ik in eerste instantie niet dacht dat de 50WMA zou worden geraakt hou ik er nu wel rekening mee.

De 50WMA zit net onder de $6700 en daar net boven zit een sterke support op $6.800.

Dat de koers uitgebroken is is duidelijk. Dat is ook ter bevestiging te zien aan het volume.

De RSI is inmiddels onder een support gekomen, wat enige reden tot zorgen is en ook waarom ik denk dat we verder kunnen zakken richting de 50WMA.

Op de lagere timeframes is er waarschijnlijk een een bounce nodig na zo’n grote beweging om de RSI op de dagelijkse te laten herstellen. We kijken hieronder naar de dagelijkse grafieken.

Bitcoin (BTC) veert op, maar een dip naar $6.800 ligt op de loer

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (zie onderstaande figuur 3, red.) vond de koers uitbraak in eerste instantie support op de 200DMA/$8.300 om vervolgens door te zakken naar de 100WMA waar het support vond op $7.723.

De koers lijkt hier tijdelijk te bodemen en dat is nodig na zo’n beweging. Daarnaast is er bullish divergence op de 4uur grafiek.

Ik denk dat we hier eerst omhoog gaan, maar niet hoger dan resistance van de 200DMA (~$8.400) en/of de 12EMA (blauwe lijn, ~$9.000) wat voorheen de support was van de descending triangle.

Oftewel, een support/resistance flip.

Als de koers daar inderdaad wordt gestopt, dan zie ik de koers daarna verder afglijden richting de 50WMA de komende weken.

Bitcoin (BTC) veert op, maar een dip naar $6.800 ligt op de loer

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (zie onderstaande figuur 4, red.) is er bullish divergence op de RSI te zien (roze lijnen). De koers kan daardoor een boost krijgen.

Resistance zit op de $8.400 en $9.000 zoals genoemd uit de dagelijkse grafiek.

Bitcoin (BTC) veert op, maar een dip naar $6.800 ligt op de loer

Naar $8.400 of dippen naar $6.800?

De descending triangle is naar beneden uitgebroken. Op macroniveau is er niks aan de hand en moet er een lower high gevormd worden ten opzichte van de bodem op $3.000.

Op macroniveau zijn mijn inziens de eerste twee scenario’s het meest logisch: een voortzetting vanuit een bull flag of een maandelijks evenwicht patroon.

Op de lagere timeframes zie ik de koers dankzij de bullish divergence op de 4uur grafiek richting de resistance stijgen op $8.400 (200DMA) en/of $9.000 (12EMA).

Als het daar niet doorheen breekt is de kans groot dat we richting de 50WMA op $6800 gaan.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws!

Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!