Antonopoulos getuige in rechtszaak Craig Wright vs. Kleiman: $8,7 miljard op het spel

Vandaag legt bitcoin denker Andreas Antonopoulos een getuigenis af in de rechtszaak tussen Craig Wright en de nabestaanden van wijlen David Kleiman, zo meldt Decrypt op haar site.

Craig Wright vs. Kleiman

De maand januari staat in het teken van diverse verhoren, waaronder die van Wright zelf op 14 en 15 januari in Londen. De computerwetenschapper claimt nog steeds Satoshi Nakamoto te zijn, de anonieme bedenker van het bitcoin protocol uit 2008.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Antonopoulos is onder meer auteur van het boek Mastering Bitcoin en hij komt naar de rechtbank in New York voor zijn verhoor. De veelgevraagde spreker is opgeroepen door Kleiman als expert om te getuigen tégen Wright.

De advocaten van Wright hebben tevergeefs geprobeerd om de Amerikaanse Griek in hun kamp te krijgen als expert, maar dat plan mislukte. In een Reddit post, inmiddels drie jaar geleden, vertelt hij dat hij simpelweg niet wéét en wil weten wie Satoshi is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Andreas Antonopoulos”]’I don’t know if Craig Wright is [Satoshi Nakamoto]. I don’t care and I don’t want to know.'[/penci_blockquote]

Binnen de Bitcoin SV gelederen, de cryptomunt van o.a. Wright, staat de uitkomst al vast. Sterker nog: ze vragen zich af of Andreas meineed gaat plegen?

Ook de Schotse auteur Andrew ‘O Hagan wordt 15 januari opgeroepen bij de rechtbank in Londen voor een hoorzitting.

Als schrijver van het essay ‘Satoshi Affair’, in 2016 gepubliceerd in de London Review of Books, heeft hij de identiteit van Satoshi proberen te achterhalen.

Dat is tot op heden niemand gelukt. Volgens sommigen, waaronder Antonopoulos, wordt die vraag ook steeds minder relevant naarmate het protocol volwassen wordt. Bitcoin bestaat nu elf jaar. Satoshi verdween in 2010 van openbare fora.

1,1 miljoen bitcoin (BTC)

Computerwetenschapper Dave Kleiman is de voormalige compagnon van de Australiër.

Wright en Kleiman zijn medeoprichters van het mining bedrijf W&K Info Defense Research LLC uit 2011. De Kleiman entourage claimt dat Wright hun overleden familielid heeft opgelicht voor maar liefst 1,1 miljoen bitcoin (BTC).

Toen de rechtszaak begon, was deze ‘buit’ 10 miljard dollar waard. Op moment van schrijven is de waarde gedaald naar 8,7 miljard dollar. In eerste instantie beklaagde een huilende Wright dat hij géén toegang heeft tot de adressen waar de bitcoin op staat.

Maar zijn verklaringen veranderen voortdurend. Onlangs kwam hij met de volgende verklaring:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Vermoedelijk krijg ik in januari 2020 meer informatie over toegang tot deze bitcoin. Het gaat om bitcoin die in 2009 en 2010 is gedolven. Maar ik kan niet verzekeren dat alle informatie tijdig binnenkomt en of ik de sleutels van deze bitcoin in handen krijg’. [/penci_blockquote]

Wil je meer lezen over het gedoe rondom Craig Wright?

Check dan onze eerdere posts over hem. De beste man heeft namelijk een roerige periode achter de rug met gedoe rondom zijn Bitcoin SV en rechtszaken over de identiteit van Satoshi.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...