‘Bitcoin aandelen in trustfonds VanEck slaan niet aan’

De ‘bitcoin aandelen‘ van het trustfonds van VanEck zijn vooralsnog geen succes, zo blijkt uit een tussenstand. Sinds de lancering afgelopen donderdag is er slechts vier bitcoin (BTC) aan de man gebracht.

Bitcoin aandelen in trustfonds

VanEck houdt namelijk op een aparte pagina bij hoe de verkoop van de ‘bitcoin aandelen’ vordert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op Twitter maakte econoom en cryptocommentator Alex Krüger melding van de magere tussenstand. In het fonds zit nu voor $41.400 aan aandelen. Het gaat om precies te zijn om ‘VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares’.

Met het nieuwe product richt VanEck zich op zogenaamde gekwalificeerde institutionele partijen, in de VS staan deze bekend als ‘Qualified Institutional Buyers (QIB’s).

Zo hebben VanEck en SolidX getracht het product in de markt te zetten als een bitcoin ETF ‘light’. In tegenstelling tot een ETF, is er voor een trustfonds geen aparte licentie of goedkeuring van toezichthouder SEC nodig.

Gabor Gurbacs, directeur strategie en digitale assets bij VanEck, zei afgelopen maandag over het product.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Ik geloof dat het bitcoin ecosysteem langzaam volwassen wordt en institutionele kwaliteitsproducten gaat omarmen.[/penci_blockquote]

Tot nu toe komt van die mooie woorden weinig terecht.

‘Géén bitcoin ETF’

Onder meer jurist Jake Chervinsky uitte kritiek op Twitter. Hij vindt dat het trustfonds weinig tot geen kenmerken heeft van een bitcoin ETF. Hij spreekt zelfs van ‘misleiding’.

Drie dagen na de lancering is duidelijk dat de markt nog niet echt zit te wachten op het fonds.

Volgens criticaster Krüger zitten investeerders niet te wachten op een ‘beperkt’ product en is de lancering ‘slecht’ getimed.

Bitcoin ETF

In oktober maakt beurswaakhond SEC zijn finale besluit bekend over twee lopende ETF aanvragen van respectievelijk Bitwise (13 oktober) en VanEck/SolidX (18 oktober).

Jay Clayton, voorzitter van de SEC, zegt in een recent interview met CNBC, dat ‘progressie wordt gemaakt’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De kernvragen zijn: hoe gaan je deze digitale assets in beheer nemen en nog relevanter: hoe weet je dat de prijzen van bitcoin niet gemanipuleerd zijn.

Dat zijn de vragen die de aanvragers nog moeten beantwoorden, maar we komen dichterbij’. [/penci_blockquote]

Bitcoin futures platform Bakkt heeft afgelopen vrijdag het storten van bitcoin op haar platform opengesteld. Maandag 23 september gaat de marktplaats ‘live’.

De contracten zijn gebacked (vandaar: Bakkt) met fysieke Bitcoins. Het moet een brug gaan slaan tussen Wall Street en de digitale assets.

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuwsETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...