Chainalysis profiteert van regulering Bitcoin: dit jaar al 65% meer klanten

1002 totale weergaven

Het blockchain analysebedrijf Chainalysis maakt in 2020 een enorme groei door. Het in New York gevestigde Bitcoin bedrijf verwelkomde dit jaar een heleboel nieuwe klanten. In een rapport over de maand oktober noemen ze dat hun klantenbestand dit jaar al 65% is toegenomen.

Blockchain analyse

Er is vanuit overheden steeds meer vraag naar oplossingen die bedrijven zoals Chainalysis bieden. Overheden en grote publieke organisaties kunnen niet meer om Bitcoin en andere digitale valuta heen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de blogpost schrijft Chainalysis dat ze in het derde kwartaal van 2020 een groei van 100% aan omzet doormaken, vergeleken met vorig jaar.

Overheden willen graag inzicht krijgen in verdachte transacties met fiat geld en cryptocurrency’s. Omdat de blockchain, de gedeelde database, transparant is, kunnen bedrijven zoals Chainalysis en Ciphertrace deze analyseren. Hoewel dat je pseudoniem gebruik kunt maken van Bitcoin, zijn er wel linkjes te leggen met identiteiten via beurzen, fiat on-ramps en andere locaties.

Facebook en eBay

Chainalysis heeft haar team verder uitgebreid met Rakib Azik en Betsy Bevilacqua. Laatstgenoemde persoon werkte onder meer bij Facebook en eBay aan de cybersecurity. Azik speelde een belangrijke rol bij de beursgang van MongoDB.

Op LinkedIn hebben ze momenteel nog eens 33 vacatures openstaan.

Oprichter en CEO van Chainalysis, Michael Gronager, beschrijft het bedrijf als een belangrijke speler in de acceptatie van digitale valuta.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Chainalysis geeft vertrouwen en legitimiteit aan de toekomst van ons financiële systeem. Wanneer wetshandhavers en toezichthouders vertrouwd raken met digitale activa, kunnen beurzen groeien en kunnen financiële instellingen het ecosysteem betreden. Zo kunnen ze veilig en verantwoord profiteren van deze groeiende assetklasse.”[/penci_blockquote]

Vanuit de Bitcoin community is er anderzijds veel scepsis over dit soort praktijken. De surveillance van betalingen is namelijk precies een van de pijlers van cryptovaluta.

Bitcoin surveillance voor overheden

Het bedrijf speelde een belangrijke rol in de zaak tegen de Koreaanse hackers van Lazarus Group. Ook bij de Twitter hack van juli kon het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) drie personen arresteren met de hulp van het analysebedrijf.

De implementatie van de AMLD5 wetgeving zal dit soort bedrijven alleen maar meer in de kaart gaan spelen. Landen vanuit de hele wereld introduceren dit jaar regels voor digitale activa die in lijn zijn met de richtlijnen van de Financial Action Task Force (FATF).

De Europese Commissie heeft onlangs de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving gepubliceerd, wat in feite een wetgevingskader is voor alle landen in de Europese Unie.

In de Verenigde Staten heeft het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) de afgelopen maanden verduidelijkt dat nationale banken digitale bewaring van activa aan klanten kunnen verlenen.

Hierbij komt ook weer een hele divisie aan regels kijken, allemaal in het voordeel van de blockchain analisten.