‘Bitcoin beste belegging sinds 2012, laat goud en aandelen achter zich’

Bitcoin (BTC) is de afgelopen vier jaar verreweg de beste investering gebleken in vergelijking met goud, vastgoed of aandelen.

Cryptograaf en cypherpunk Nick Szabo, waarvan sommigen vermoeden dat het de bedenker van bitcoin is, kwam met een opvallende tweet over (lange termijn) investeren in bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In zijn ogen is de prestatie van bitcoin niet te vergelijken met enige andere asset op de markt. Zijn verklaring: beleggers met een ‘Low time preference’ instelling.

Kort uitgelegd: een filosofie van lange termijn denken met het besef én overtuiging dat de waarde van bitcoin niet vermindert.

In tegenstelling tot ongedekt fiat geld, wat onderhevig is aan inflatie. Dat soort (cash) geld soort volgens Szabo voor een ‘high time preference’, ofwel kortetermijndenken.

Szabo: BTC hodlers hebben “have low time preference”

De computerwetenschapper gebruikt de data van Woobull, die een longitudinaal onderzoek heeft gedaan naar de assets bitcoin, aandelen, vastgoed, goud, obligaties en (emerging) forex. De onderzoeksperiode bestrijkt de periode 2012 tot en met 2020.

Willy Woo (121.000 Twitter-volgers) is de man achter Woobull. Hij heeft de Sharpe ratio indicator toegepast, een methode om het rendement (ROI) te berekenen in relatie tot het risico.

Ook beleggers die bitcoin steeds vier jaar hebben opgepot, kregen een score in de vergelijking.

Die tijdspanne van vier jaar is niet zomaar gekozen: zo is er rekening gehouden met de bitcoin halvening die elke ~4 jaar plaatsvindt. De nieuwe BTC die miners ontvangen gaat dan door de helft. In mei van dit jaar gaat de block reward van 12.5 BTC naar 6.25 BTC.

Na de halving in 2020 is de inflatie van BTC nog maar 1.8% per jaar, dat ligt ónder de inflatie van goud en de doelen die de Amerikaanse centrale bank stelt voor de dollar.

In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe goed BTC presteerde vergeleken met andere assets. Niets komt op de lange termijn in de buurt. Al kwam de Amerikaanse aandelenmarkt heel soms opvallend dichtbij.

'Bitcoin beste belegging sinds 2012, laat goud en aandelen achter zich'

‘Oldskool’ bitcoiners zijn spekkoper

Volgens Szabo is dit een logisch gevolg van het decentrale karakter van het netwerk. Regeringen en centrale banken hebben niets te zeggen op het netwerk. En dat geeft bitcoin intrinsieke waarde.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Nick Szabo”]”Succesvolle bitcoin hodlers hebben een low time preference en maken beslissingen voor langere periodes. Zoals denken in rendement van 4 jaar. Wanneer een econoom sterke marktsignalen voor de uitleg van vraag en aanbod niet heeft onderzocht, heeft hij geen nuttige mening.”[/penci_blockquote]

Oldskool bitcoiners, die al vroeg een aantal BTC kochten zijn spekkoper, de munt presteert buitengewoon goed en was de best presteren asset van het vorige decennium.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Nick Szabo”]”De dollarprijs van een asset is erg afhankelijk van de beslissingen die de Federal Reserve maakt op het gebied van rentes, geldvoorraad, activafinanciering en gekochte assets. Zelfs zij kunnen hun eigen gedrag niet voorspellen.” [/penci_blockquote]

De prijsontwikkeling van bitcoin sinds 2009 (bron: Coinpaprika)

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...