Bitcoin beurs Coinbase zwaait 60 medewerkers uit na ‘apolitiek statement’

908 totale weergaven

De Amerikaanse Bitcoin beurs Coinbase zit midden in een periode vol onrust. Eind september deelde CEO Brian Amrstrong de nieuwe missie van het bedrijf. Hij gaf aan dat ze als bedrijf apolitiek te werk willen gaan. Het leverde hem negatieve reacties en een handvol collega’s minder op.

Nieuwe missie valt verkeerd

Begin deze maand publiceerde Armstrong een blogpost waarin stond dat Coinbase zich in de toekomst zo min mogelijk in het politieke debat gaat mengen. Als gevolg hiervan hebben 60 werknemers hun biezen gepakt. Dat is 5% van het personeel dat voor de beurs werkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de eerste blogpost maakte de CEO al duidelijk dat er een premie zou zijn voor de werknemers die zich niet konden vinden in de nieuwe visie. Dit bleek uit een gelekte interne mail die door The Block werd opgepikt. Iedereen die zich niet op zijn gemak voelt bij het nieuwe beleid kon dit aangeven en vertrekken.

Nu blijkt dus dat er 60 werknemers hebben geprofiteerd van het “genereuze exitpakket”. Armstrong gaf gisteren in een nieuwe blogpost meer duidelijkheid over deze kwestie. Hij schrijft dat de leidinggevenden “beter werk hadden kunnen leveren” door te verduidelijken hoe deze apolitieke cultuur zou werken.

Armstrong ziet voor zich dat Coinbase zich als een team manifesteert, zonder in te gaan op dingen die ‘in de buitenwereld’ spelen. Sociaal activisme past volgens hem niet bij het bedrijf.

De discussie over deze missie kwam intern op gang rond de demonstraties van Black Lives Matter. De beurs besloot destijds om géénn statement te maken. Veel andere bedrijven deden dit wel, met bijvoorbeeld een zwarte afbeelding op de social media. Wired meldde toen al dat dit resulteerde in een ‘virtuele walkout’.

‘Bitcoin is júist politiek’

Eind vorige maand kwam Coinbase met een officieel bericht hierover: het wil apolitiek te werk (blijven) gaan. Het leidde namelijk voor veel verwarring bij medewerkers. Ze konden moeilijk voorstellen wat een ‘apolitieke cultuur’ in de praktijk betekent.

Armstrong geeft toe dat het aantal vertrekkende werknemers nog wel eens zou kunnen toenemen, aangezien “er nog een handvol andere gesprekken gaande zijn”.

Onder andere Jack Dorsey was niet mals met zijn kritiek. De CEO van Twitter liet weten dat Bitcoin juist wél een politiek statement is. Bitcoin is volgens Dorsey juist een politiek statement tegen een oneerlijk financieel systeem dat mensen uitsluit. Waarom zou je dit als bedrijf niet uitdragen?

Aan de andere kant kreeg hij ook bijval, van onder andere Pierre Rochard: ““Wees vooral actief in de lokale politiek als je dingen wilt veranderen, maar val je collega’s die met andere problemen dealen daar niet mee lastig.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCoinbase