Was Craig Wright betrokken bij de hack van Bitcoin beurs Mt. Gox?

810 totale weergaven

De advocaten van Craig Wright hebben een brief gestuurd naar Blockstream. Ze beweren (onbedoeld) dat Wright de man is achter de adressen waar de gestolen Bitcoin van de Mt.Gox hack op staan.

Bitcoin adressen

Wie Craig Wright zegt, noemt in de zin die erop volgt de woorden ‘Faketoshi’ en ‘rechtszaken’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Australiër probeert al een aantal jaar te bewijzen dat hij de bedenker van Bitcoin is. Hiervoor en hierdoor is hij in meerdere rechtszaken beland. Ook wordt hij er van beschuldigd dat hij voor meer dan $5 miljard aan Bitcoin heeft gestolen van voormalig zakenpartner Kleiman.

Deze keer haalt Wright de krantenkoppen met weer een andere zaak. Het is weer een tikkeltje bizarder.

Volgens de laatste updates zit Wright achter de hack van Mt.Gox in 2011. Deze hack was misschien wel het grootste event in de eerste jaren van Bitcoin. De in Tokio gevestigde beurs was destijds goed voor maar liefst 70 procent van alle Bitcoin transacties uit de hele wereld.

Een hacker schreef destijds echter een aanzienlijk bedrag aan Bitcoin over naar zijn account.

Adressen van Wright

In het kader van deze hack duikt nu ineens de naam van Wright op. Samson Mow deelt op Twitter namelijk een screenshot van een brief die het bedrijf Blockstream ontving van het advocatenkantoor van Wright.

In de brief staan twee adressen (beginnend met 1Feex en 12ib7). Het verhaal gaat dat Wright de toegang tot deze adressen op 5 februari 2020 is verloren door een hack van zijn computer. Op het eerste adres staat nog 79,957 BTC.

Het doel van de brief is om het de verantwoordelijkheid hiervan bij Bitcoin Core te leggen. Want volgens Wright is Tulip Trading Limited de legal owner van Bitcoin Core. Zij zouden dus iets aan deze hack moeten doen om dit op te lossen.

Maar dat was nog niet alles. Het blijkt dat deze 80.000 gestolen coins toebehoorden aan de Mt.Gox beurs. Hoe kan Wright in handen zijn gekomen van deze BTC? Is hij de boel weer aan het bedriegen, of is Wright de hacker?

Link met Mt. Gox

Mark Karpelès, de voormalige CEO van Mt.Gox, maakt zelf de link tussen dit adres en de hack van zijn bitcoin beurs:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het 1Feex-adres bevat ~ 80k BTC gestolen van MtGox in maart 2011. Craig Wright beweert tot voor kort dat hij de controle over dit adres zou hebben. Is hij nu wettelijk aansprakelijk voor schade?”[/penci_blockquote]

De bitcoin community dook direct op dit nieuws en ging op onderzoek uit. Riccardo Spagni, (voormalig core) ontwikkelaar van Monero, schrijft er ook over:

Craig Wright schreef op Slack direct een update over deze zaak. Hoogstwaarschijnlijk was hij niet op de hoogte dat dit adres aan de exchange was gelinkt.

Hij ontkent zijn misstap in alle staten en zegt niet de hacker te zijn geweest die het einde van Mt. Gox inluidde. Ook zou Karpelès dit adres nooit eerder hebben genoemd in relatie tot de hack. Het screenshot dat Spagni deelt bewijst overigens het tegendeel.

Was Craig Wright betrokken bij de hack van Bitcoin beurs Mt. Gox?

Overigens: Blockstream zou helemaal niet in staat zijn om iets aan deze ‘hack van de BTC van Wright’ te doen. Bitcoin is een decentraal netwerk met gedistribueerde database door duizenden nodes. Wright snijdt zichzelf met deze brief dus flink in zijn eigen vingers.