Stijgt de Bitcoin koers naar $36.000 in 2020? Speculanten denken van wel

984 totale weergaven

De Bitcoin (BTC) koers gaat dit jaar nog een nieuwe all-time high neerzetten. Tenminste, als we enkele handelaren op de optiemarkt mogen geloven.

Bitcoin optie op $36.000

Wat is er aan de hand? Enkele speculanten op optiebeurs Deribit verwachten dat de koers nog dit jaar door het plafond gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In vakjargon: ze openden een aantal call opties met een strike prijs van respectievelijk $32.000 en $36.000.

Met een Bitcoin optie verkrijg je het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen. Met een calloptie speculeer je op een hogere prijs in de toekomst, met een putoptie op een lagere prijs in de toekomst.

Een koper van een call verdient geld als de expiratieprijs hoger ligt dan de strike prijs. Kortom, ze denken dat de koers hoger dan $36.000 uitkomt op 25 december 2020.

Commercieel directeur Luuk Strijers van Deribit spreekt ook van een opmerkelijk handelsweekend:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De calls voor $36.000 die zondag geopend zijn, zijn opvallend. Het zijn een paar klanten met meerdere kleinere trades die blijkbaar zeer bullish verwachtingen hebben van de koers”.[/penci_blockquote]

Stijgt de Bitcoin koers naar $36.000 in 2020? Speculanten denken van wel

In de bovenstaande grafiek is te zien om hoeveel openstaande contracten (‘open interest’) het gaat:

De putopties speculeren de komende weken nog op een lagere koers, mogelijk anticiperend op de future gap bij $9.600. Dat scenario lijkt vooralsnog niet uit te komen, een trendbreuk voor Bitcoin.

Maandag schoot de spotprijs door de weerstand van $10.500, het is de vraag of de $11.000 nog opgezocht gaat worden.

Winst en risico

Niet alleen de hoogte van de calls, ook de timing van de trades is opvallend. Want in een weekend is er simpelweg minder handelsactiviteit en liquiditeit op de derivaten – en spotmarkt.

Een wijdere spread van vraag en aanbod betekent duurdere transacties dan een nauwere spread. Dat is ook wat deze twitteraar opmerkt.


Het zijn zogenaamde ‘out-of-the-money’ calls, omdat de strike prijs hoger ligt dan de spotprijs momenteel.

De kans is klein dat de trades winstgevend zijn, zo becijfert marktonderzoeker Skew. Kortom, de kans dat je geld maakt met deze ‘gok’ is zeer klein.

Stijgt de Bitcoin koers naar $36.000 in 2020? Speculanten denken van wel

Wat zijn de kansen dan?

Daar staat tegenover dat het risico en daarmee het verlies voor de speculanten ook laag is. Volgens Deribit hebben de handelaren tussen de 0.01 en 0.0195 BTC betaald, tussen de ~107 en ~209 dollar per order.

Het inschieten van calls op een hogere prijs, kan ook een andere reden hebben, merkt deze twitteraar op.

Bitcoin adressen

Kijken we naar on-chain data, dan ziet dat er rooskleurig uit. Het aantal bezitters en spaarders in BTC die vasthouden aan hun asset, neemt toe. Dat betekent dat deze groep niet snel gaat verkopen.

Potentieel aanbod neemt dan – op basis van de huidige marktsituatie – in ieder geval niet. Neemt de vraag wél toe, dan stijgt de prijs.

Uit recente cijfers van Glassnode blijkt dat er ruim 823.000 bitcoin adressen zijn met daarop meer dan één BTC.

Het Bitcoin vermogensnetwerk telt ruim 17.000 adressen met meer dan 1 miljoen dollar aan Bitcoin erop. Het is onduidelijk hoeveel personen dan wel entiteiten achter die adressen schuilgaan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCopties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...