Bitcoin (BTC) zakt naar $8.000, ‘Trump regering prikte bitcoin bubbel door’

Bitcoin (BTC) handelt op dit moment voor een prijs van $7.983 (-0,9%) en is net onder de $8.000 gezakt. Het scenario dat bitcoin richting $8.500 zou stijgen, is niet uitgekomen. Verder in het nieuws: Christopher Giancarlo, de voormalige bestuurder bij de CFTC, doet een boekje open over de introductie van bitcoin futures in 2017.

Bitcoin (BTC) prijs

Bitcoin is in de afgelopen 24 uur bijna 1% procent naar een niveau onder de $8.000. De opleving boven $8.200 lijkt daarmee van korte duur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is nu ruim een maand geleden dat de koers van BTC boven de $10.000 koerste. Vanaf 24 september zakte de koers onder de $8.500. 9 oktober was er nog sprake van een opleving boven de $8.600, maar sinds 10 oktober hangt de koers onder $8.500.

Vraag op de korte termijn is of het supportlevel bij $7.800 het gaat houden.

Bitcoin (BTC) zakt naar $8.000, ‘Trump regering prikte bitcoin bubbel door’

Bitcoin (BTC) prijs afgelopen 24 uur (bron: Cryptocompare)

Volgens analist Bitcoin Jack moeten we onze verwachtingen op de korte termijn bijstellen.

Vanavond komt Big Bang Crypto met een uitgebreide technische analyse van de koers op basis van hun Four Wave Theory.

‘Trump regering prikte bitcoin bubbel door’

Het was de Trump regering die aan de wieg stond van het doorprikken van de bitcoin bubbel eind 2017. Tussen december 2017 en januari 2018 beleefde de gehele cryptomarkt haar hoogtepunt. De totale marktkapitalisatie was $813 miljard op 7 januari 2018, volgens marktvorser Coinmarketcap.

Op moment van schrijven is de marktwaarde $216 miljard, een correctie van 73% ten opzichte van begin 2018.

Giancarlo verliet in april de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) na een bestuursperiode van vijf jaar. In een interview met Coindesk ziet hij de introductie van futures als dé manier om de hausse een halt toe te roepen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Een van de geheimen van de afgelopen paar jaar is dat de CFTC, het ministerie van Financiën, de SEC en Gary Cohn, de directeur van de National Economic Council allen dachten dat met futures de bitcoin bubbel zou doorprikken. En dat pakte ook zo uit’.[/penci_blockquote]

De CFTC kondigde de futures op 1 december 2017 aan en ze gingen live op 18 december 2017 bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de CBOE Futures Exchange (CFE). Het volume op de beurzen was direct hoog en de prijs duikelde de weken erna naar beneden.

Door middel van futures kunnen handelaren speculeren op een onderliggende asset, in dit geval bitcoin. Speculatie kan met een long of een short.

Volgens Giancarlo zijn ‘shorts’ nodig in een markt, anders ‘houd je enkel een markt over van ‘adepten’ en dat is niet gezond’.

Bakkt een flop?

Inmiddels is het aantal aanbieders van futures en opties flink gegroeid. CME wil in het eerste kwartaal van 2020 starten met bitcoin opties. Ook bewegen inmiddels onder meer Binance, Huobi, OKEx en ErisX zich op deze markt.

Een van de meest opvallende lanceringen was de marktplaats van Bakkt, een onderdeel van ICE uit Atlanta, het bedrijf achter onder meer de New York Stock Exchange. Dat volume viel en valt nog steeds een beetje tegen als we naar de cijfers kijken.

De afgelopen dagen is het volume ver teruggezakt.

Alex Krüger maakt al een woordspeling op de naam.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...